Analiza: Cum a inlaturat regimul lui Putin opozitia rusa de-a lungul timpului
Din pacate Rusia este un stat tot mai asociat cu persecutari si asasinate impotriva opozantilor politici. Aceste actiuni sunt din ce in ce mai frecvente si sunt menite sa elimine vocile critice impotriva regimului lui Putin.
Alexei Navalnii, Boris Nemtov si Anna Politovskaia sunt printre cele mai sonore nume care si-au pierdut viata pentru a avea o Rusie democratica. Urmatorul pe lista este Vladimir Kara-Murza, dar si oricine se impotriveste in vreun fel regimului.
Atunci cand nu asasineaza la comanda, regimul abuzeaza de sistemul judiciar pentru a-i condamna si a-i incarcera pe cei care se opun ori protesteaza, folosindu-se tot felul de tertipuri, cum ar fi acuzatii false sau fabricate. Procesele politice sunt la ordinea zilei de cand a ajuns Vladimir Putin la putere in 2000 si sunt folosite pentru a-i intimida, a-i infrange si chiar a-i lichida pe cei care isi doresc o schimbare, un stat de drept, o viata normala.
Un martir pentru o Rusie democratica
Dupa ce a fost persecutat, batut si otravit de regimul lui Putin, la 16 februarie, Alexei Navalnii a decedat in colonia „Lupul polar” din indepartata Siberie. S-a intamplat dupa o plimbare, cand principalul critic al lui Putin s-a simtit rau, pierzandu-si subit cunostinta. Versiunea oficiala a mortii – un cheag de sange. Pana atunci, nu au fost primite plangeri de sanatate din partea lui Alexei Navalnii. Totusi in timpul incarcerarii sale, Navalnii a fost trimis in izolatorul de pedeapsa de tocmai 27 de ori, clar pentru a-l “termina” cat mai rapid, dar si pentru a-l tortura in chinuri.
Din start, acest deces ridica semne mari de intrebare. De exemplu, anuntul mortii lui Navalnii a aparut pe site-ul Serviciului Federal Penitenciar al Rusiei la doar doua minute dupa ce acest deces ar fi avut loc in mod oficial. Acest lucru este foarte suspect, deoarece autoritatile ruse, ca orice regim totalitar, nu actioneaza niciodata atat de repede in astfel de cazuri, mai ales cand este vorba de moartea unor detinuti politici.
Presupunem ca Kremlinul, impreuna cu aparatul sau de propaganda va comenta moartea principalului lider al opozitiei din Rusia, asa cum a facut-o in cazuri similare din trecut – regimul ca de obicei va spune ca acesta nu mai reprezinta o amenintare de mult timp, astfel ca moartea sa este dezavantajoasa pentru Putin si, in general, a fost facuta de Occident, care are nevoie de un astfel de sacrificiu in scopurile sale. Practic, fiecare crima politica semnificativa din Rusia a fost comentata in acest fel, devine un obicei.
Din echipa lui Alexei Navalnii, orice persoana apropiata acestuia este urmarita si redusa la tacere, prin aceeasi metoda. Aliat de mult timp al lui Navalnii si fost sef al unui partid de opozitie, Ilia Iashin a fost condamnat in decembrie 2022 la opt ani si jumatate de inchisoare pentru declaratii facute pe canalul sau de YouTube despre crime de razboi, care ar fi fost comise de fortele rusesti in suburbia Kievului, Bucha.
Avem acelasi scenariu – crima, pentru unii dintre cei mai proeminenti lideri ai opozitiei, de aceea trebuie sa urmarim cum au fost inlaturata opozitia rusa de-a lungul timpului:
Un jurnalist curajos
In luna aprilie a anului 2022, autoritatile ruse au deschis un dosar penal impotriva lui Vladimir Kara-Murza pentru difuzarea publica a unor informatii pe care le-au considerat false si daunatoare pentru imaginea armatei ruse si a Federatiei Ruse in ansamblu. Motivul urmaririi penale a fost discursul politicianului in fata membrilor Camerei Reprezentantilor din statul american Arizona, in care a prezentat informatii despre presupusele actiuni militare ruse in Ucraina. Conform anchetei, Kara-Murza a fost acuzat ca a raspandit „informatii false cu buna stiinta”, sustinand ca armata rusa ar fi bombardat zone rezidentiale, maternitati, spitale si scoli din Ucraina, astfel afectand interesele Federatiei Ruse.
Ulterior, jurnalistul a fost acuzat de inalta tradare si desfasurarea de activitati ostile impotriva statului prin colaborarea cu organizatii considerate indezirabile in Rusia. Kara-Murza a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare intr-o colonie cu regim strict din Omsk. In ciuda apelurilor repetate ale jurnalistilor si activistilor pentru drepturile omului in favoarea eliberarii lui Kara-Murza, acesta a fost trimis pentru a cincea oara consecutiv in izolator, punandu-l intr-o situatie similara cu cea a lui Alexei Navalnii, urmarindu-se la fel o moarte lenta si dureroasa.
Un politician carismatic
In timpul conducerii lui Putin, au fost ucisi destui critici ai politicilor sale. Cea mai mediatizata a fost asasinarea politicianului si opozantului Boris Nemtov in apropierea Kremlinului in 2015.
In anii 1990, Nemtov a fost un actor politic important in Rusia post-sovietica. El a devenit vicepremier si, pentru o vreme, a fost vazut ca un posibil candidat la presedintie, dar Boris Eltin l-a ales pe Putin ca succesor in anul 2000. Politicianul carismatic a sustinut public aceasta alegere, dar, in timp, a devenit din ce in ce mai critic la adresa lui Putin.
Nemtov a sustinut Revolutia portocalie din Kiev in 2004 si Euromaidanul din 2014. El a criticat aspru politica ulterioara a Rusiei fata de Ucraina. Nemtov a condus proteste de strada impotriva rezultatelor alegerilor parlamentare din 2011 si a scris rapoarte despre coruptia de la cel mai inalt nivel. De asemenea, a fost arestat de mai multe ori in timp ce dispersa mitingurile opozitiei.
In februarie 2015, la doar cateva ore dupa ce a facut apel la public sa se alature unui mars impotriva agresiunii militare a Rusiei in Ucraina, opozantul a fost impuscat de patru ori in spate. De asemenea, in ziua urmatoare, el urma sa isi publice raportul cu dovezi ale implicarii armatei ruse in luptele din Donbass. Putin a declarat ulterior ca asasinatul a fost comandat si a preluat „controlul personal” al anchetei privind uciderea lui Nemtov.
Chiar si in ciuda marelui ecou in lume, adevaratii criminali si ordonatori raman in libertate. In ciuda faptului ca s-a dovedit ca in spatele asasinatului s-au aflat oamenii liderului cecen, Ramzan Kadirov. Nu exista nicio indoiala ca Putin a fost creierul din spatele executiei unuia dintre principalii sai critici.
O scriitoare critica
Anna Politkovskaia a fost scriitoare, jurnalista si aparatoare a drepturilor omului de la Novaya Gazeta, ale carei carti „Rusia lui Putin” si „Rusia fara Putin” il acuza pe liderul de la Kremlin ca a transformat tara intr-un stat politienesc. Ea a scris pe larg despre masacrele brutale din Cecenia, acuzand autoritatile ruse si pe Ramzan Kadirov.
La 7 octombrie 2006, a fost ucisa in liftul propriei case. Activistii pentru drepturile omului sunt convinsi ca activitatile profesionale ale jurnalistei au fost motivul pentru care a fost ucisa. Cinci barbati au fost condamnati pentru uciderea ei, dar un judecator a decis ca a fost vorba de o crima prin contract, cu un onorariu de 150.000 de dolari platit de o persoana neidentificata.
La scurt timp dupa asasinarea ei, Vladimir Putin a disociat Kremlinul de orice implicare in crima, spunand ca „moartea ei in sine este mai daunatoare pentru actualul guvern atat al Rusiei, cat si al Republicii Cecene, decat activitatile ei”. Ancheta a fost condusa personal de procurorul general rus.
Este important sa ne amintim pentru ce milita Anna Politkovskaia si anume cand vorbea despre presedintele rus aceasta avea o singura doleanta: „Visul meu este ca Vladimir Putin sa stea pe banca acuzatilor si sa aiba loc cel mai dur proces, cu enumerarea si investigarea tuturor crimelor pe care le-a comis”.
In loc de concluzii
Cu siguranta aceste crime nu sunt ultimele pentru regimul presedintelui rus si mai sunt multe altele despre care nici macar n-am auzit vreodata.
Asa cum Alexei Navalnii a fost omorat de Vladimir Putin pentru dreptul sau de a avea o Rusie democratica va proceda si cu alti lideri ai opozitiei care sunt in exil, in temnitele din regiunile indepartate ori care vor mai aparea.
Din pacate singura sansa pentru Rusia se reflecta prin oamenii ramasi care isi ispasesc pedepsele pentru dreptul simplu de a putea vorbi liber. Se prea poate ca acei opozanti ramasi in viata precum Vladimir Kara-Murza, executand pedepse lungi si amenintati cu aceeasi soarta ca Navalnii, ar putea gasi alinare in eventualitatea unor victorii in justitie, care, desi inca nu sunt evidente, ar putea declansa o schimbare in schimbare puterii. Pana atunci, situatia acestor oameni este in mana lui Putin, iar principala opozitie in Rusia sunt Fortele Armate Ucrainene care lupta impotriva regimului terorist.
Trebuie sa fim optimisti pentru viitorul Rusiei care ne afecteaza pe fiecare in parte, dar din pacate odata cu moartea lui Alexei Navalnii moare si speranta de a vedea un partener de discutie in statul Federatia Rusa. Asa cum a omorat sute de mii de rusi si ucraineni in masa, nu exista nici un impediment pentru Putin sa omoare pe rand pe orice persoana care ii sta in cale. Sper ca moartea lui Navalnii sa nu fie in zadar ci sa ne trezeasca pe fiecare in parte de a mai da dreptate vreodata regimului odios de la Kremlin.
Acest editorial a aparut prima data pe site-ul publicatiei din Republica Moldova – Agora.md