Miercurea trecuta, micuta tara est-europeana Moldova a ramas fara energie electrica timp de doua ore, dupa ce rachetele rusesti au lovit mai multe obiective de infrastructura din Ucraina. Acesta a fost cel mai recent dintr-o serie de evenimente ingrijoratoare care au alimentat ingrijorarile legate de faptul ca tara a fost atrasa in razboiul dintre vecinii sai, scrie Newsweek USA intr-o ampla analiza.
Moldova, o natiune fara iesire la mare, inghesuita intre Romania si Ucraina, este cea mai saraca tara din Europa, iar acum se lupta cu criza energetica care loveste continentul. Razboiul din Ucraina nu a facut decat sa exacerbeze situatia economica deja grava a acestei tari, amenintand sa o destabilizeze.
In aprilie, o serie de explozii in regiunea transnistreana, sustinuta de Moscova, au fost considerate de catre oficialii serviciilor de informatii din Moldova ca fiind o potentiala incercare a Kremlinului de a arunca tara in haos. In iulie si august, au fost raportate, de asemenea, mai multe amenintari false cu bomba in tara, iar in octombrie, resturi de rachete au aterizat intr-un sat de frontiera din Moldova.
Apoi, saptamana trecuta, tara a fost afectata de intreruperi masive de curent in urma loviturilor rusesti asupra Ucrainei, deoarece sistemul energetic moldovean este conectat la reteaua ucraineana.
„Razboiul pune in pericol aprovizionarea cu energie electrica si gaz. Nu suntem siguri ca vom gasi suficiente volume pentru a ne incalzi si lumina casele”, a declarat presedintele pro-occidental al tarii, Maia Sandu. „Acest lucru ar putea pune in pericol pacea si securitatea noastra sociala”.
Ca raspuns la situatia de urgenta cauzata de intreruperea energiei electrice, o conferinta internationala a donatorilor desfasurata saptamana trecuta la Paris a strans 102 milioane de dolari pentru fosta republica sovietica, potrivit presedintelui francez Emmanuel Macron. Doua conferinte anterioare din acest an au strans sute de milioane de dolari pentru a ajuta Moldova sa faca fata cresterii preturilor la energie si alimente, in timp ce razboiul se prelungeste.
„Moldova ramane cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei”, a declarat Sandu la conferinta donatorilor. „In timp ce Ucraina se apara de atacurile rusesti, ea apara si Moldova si apara intreaga Europa […] comunitatea internationala trebuie sa faca totul pentru a sprijini Ucraina.”
Macron a fost de acord ca ajutorarea Moldovei „face parte din efortul de razboi pe care il ducem alaturi de Ucraina”.
Moldova este o tara independenta de la prabusirea Uniunii Sovietice in 1991, cand a rupt oficial legaturile cu Moscova. Un an mai tarziu, s-a alaturat Organizatiei Natiunilor Unite.
Istoria sa ca republica independenta a fost marcata de coruptia guvernelor, de saracie si de un razboi aprig impotriva separatistilor din Transnistria – o fasie de pamant la granita cu Ucraina, locuita de aproximativ 470.000 de persoane – in 1992.
De atunci, Transnistria a fost un stat independent de facto in cadrul Republicii Moldova, desi este recunoscuta la nivel international ca parte a tarii. In ciuda faptului ca Moldova este o tara neutra care nu permite desfasurarea de forte armate ale altor state pe teritoriul sau, trupe rusesti au fost stationate in Transnistria de la incetarea focului din 1992, pentru „mentinerea pacii”.
Potrivit Associated Press, pe teritoriul regiunii separatiste se afla in prezent 1.500 de soldati rusi.
Zona este considerata una dintre zonele de „conflict inghetat” post-sovietice, unde pacea este considerata a fi in pericol dupa invazia Rusiei in Ucraina.
„Relatiile actuale dintre Republica Moldova si Rusia sunt la un nivel minim record din 1991 incoace”, a declarat pentru Newsweek istoricul Igor Casu, profesor asociat si director al Centrului pentru Studiul Totalitarismului din cadrul Universitatii de Stat din Chisinau.
„Chiar daca Moldova si-a mentinut statutul de neutralitate in ceea ce priveste razboiul ruso-ucrainean si nu a trimis trupe, Moldova este un sustinator activ al Ucrainei.”
Moldova a primit aproximativ 200.000 de refugiati ucraineni de la inceputul razboiului, un numar enorm pentru o tara cu o populatie totala de 3,5 milioane de locuitori.
„Chiar inainte de razboi, presedintele Maia Sandu a participat la o conferinta numita Platforma Crimeea, care a condamnat anexarea peninsulei de catre Rusia in 2014. Acest lucru a indignat Rusia”, a spus Casu.
„Mai recent, ca urmare a sprijinului pe care Republica Moldova il exprima fata de Kiev, Moscova a decis sa pedepseasca Chisinaul, reducand cantitatea de gaze catre aceasta tara cu 30% la 1 octombrie si a anuntat o noua reducere la 56,5% pana la 1 decembrie”.
Cum Moldova este singura tara europeana care depinde in totalitate de gazul rusesc, aceasta decizie a Kremlinului a dat o lovitura serioasa economiei statului. De atunci, tara a ales o alternativa la livrarile Gazprom, dar alti furnizori de energie vand la costuri mai mari decat gigantul rus.
„Rusia spera sa destabilizeze situatia politica, economica si sociala din Republica Moldova folosind santajul energetic”, a declarat Casu.
In septembrie, cetatenii nemultumiti au protestat impotriva preturilor ridicate si au cerut demisia lui Sandu. „Cred ca Moldova a depasit momentul critic in care putea fi atrasa in razboiul ruso-ucrainean”, a spus Casu.
„Apogeul a fost in primele etape ale razboiului, cand trupele rusesti au cucerit Herson si s-au deplasat in directia Mykolaiv. Daca acest oras ar fi trebuit sa cada, rusii si-ar fi continuat ofensiva combinata pe uscat si pe mare impotriva Odessei. Cu Odessa in mainile rusilor, Transnistria ar fi trebuit in cele din urma sa intre in razboi. Acest lucru ar fi avut consecinte enorme asupra Moldovei, deoarece trupele rusesti ar fi putut sa o atace dinspre sud si est si astfel nu ar fi avut nici macar o sansa teoretica de a rezista”, a subliniat Casu.
Pe masura ce trupele rusesti s-au retras din zonele cheie invecinate din Ucraina, riscul ca Moldova sa fie atrasa in razboiul din Ucraina s-a disipat, chiar daca tara ramane in continuare susceptibila de a suferi din cauza consecintelor atacurilor rusesti asupra Ucrainei.
Dar Casu spera ca luptele actuale ar putea duce la o mai mare independenta a Moldovei fata de Rusia. „Ca si in cazul embargourilor rusesti anterioare asupra vinurilor, fructelor si altor bunuri moldovenesti, incercarile recente ale Rusiei de a destabiliza Moldova ar face-o mai rezistenta pe termen mediu si lung fata de Rusia”, a declarat el.
„Eforturile Rusiei de a pedepsi Moldova ar apropia-o pentru totdeauna de Romania si de UE. Provocarile raman totusi, deoarece nemultumirea populatiei fata de preturile mai mari la gaz si electricitate creeaza o mare presiune asupra actualului guvern”, a subliniat analistul.
Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…