La varful puterii americane, Pentagonul avea o sarcina clara: sa se asigure ca SUA pot lupta si castiga impotriva a doi adversari in acelasi timp, se arata intr-o analiza publicata de Business Insider.
Aceasta strategie a permis Americii sa descurajeze Uniunea Sovietica si aliatii sai si sa iasa triumfatoare din razboiul rece care a durat zeci de ani. Apoi a luptat simultan in Afganistan si Irak in urma atacurilor de la 11 septembrie 2001.
Dar o proliferare recenta a amenintarilor cu care se confrunta SUA, de la grupuri teroriste la o China in revenire, a determinat o regandire.
Dupa prabusirea Uniunii Sovietice in 1991, SUA si-au redus cheltuielile militare, in conditiile in care lumea parea sa se indrepte spre o noua era de stabilitate.
Pentagonul a pastrat capacitatea de a lupta impotriva a doi adversari in acelasi timp, o capacitate testata dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, cand SUA au invadat Afganistanul si Irakul in incercarea de a remodela regiunea si de a reduce amenintarea militantilor islamisti.
Dar, spre sfarsitul anilor 2000, SUA s-au confruntat cu noi amenintari descurajante, iar oficialii Pentagonului au inceput sa-si redeseneze planurile.
Amenintarea din partea Chinei si a Rusiei
Acum, Pentagonul se confrunta cu posibilitatea unui razboi cu marile puteri reinviate, Rusia si China, care pot desfasura armate uriase si arme sofisticate.
In ultimul deceniu, ambele si-au aratat ostilitatea fata de dominatia globala a SUA si dorinta de a-si extinde puterea prin forta, Rusia desfasurand o campanie de cucerire a Ucrainei, aliat al SUA, iar China amenintand Taiwanul cu invazia.
Acestea au facut ca perspectiva ca SUA sa triumfe in doua conflicte simultane sa fie din ce in ce mai improbabila, cu exceptia cazului in care isi maresc masiv cheltuielile pentru aparare si isi extind armata, a declarat pentru Business Insider Raphael Cohen, analist la think tank-ul RAND Corporation.
„Sa lupti in doua razboaie simultan: Acesta este un angajament destul de considerabil, in special daca vorbim de puteri de talia Chinei sau a Rusiei”, a continuat el.
O noua doctrina
Armata americana a fost supusa unei mari presiuni atunci cand a luptat in acelasi timp in Afganistan si Irak. Aceasta a determinat o regandire a doctrinei militare americane in 2009, sub presedintia lui Barack Obama, care a fost aprobata de presedintele de atunci Donald Trump si, ulterior, de presedintele Joe Biden.
In loc sa castige doua razboaie, acum s-a angajat sa fie capabila sa castige impotriva unui singur adversar major, cum ar fi China, si sa prezinte un factor serios de descurajare a atacurilor din partea altor inamici, a spus Cohen.
Strategia nationala de aparare a SUA din 2022 a Pentagonului, cea mai recenta, stipuleaza ca SUA sa fie capabile sa „prevaleze in conflict”, dar totusi „sa descurajeze agresiunea in alta parte”.
SUA s-a bazat mult timp pe faptul ca inamicii sai sunt divizati si este putin probabil sa isi uneasca fortele pentru a ataca simultan SUA.
Dar China, Rusia, Iranul si alti adversari ai SUA devin amenitatori, creand noi aliante, amplificandu-si amenintarea.
In cel mai rau scenariu, in care diverse state-natiune adversare ale SUA ar ataca simultan, SUA ar lupta probabil alaturi de aliatii sai din diverse regiuni.
Aliatii europeni ar putea ajuta la respingerea Rusiei, aliatii din Orientul Mijlociu, precum Israelul sau unele state arabe, ar lupta impotriva Iranului, in timp ce aliatii SUA din regiunea Pacificului, precum Australia si Japonia, ar juca probabil un rol important in respingerea agresiunii chineze, a declarat Cohen.
Razboiul din Ucraina ofera noi lectii importante pentru SUA pentru a se pregati pentru un astfel de scenariu, a spus Cohen.
De exemplu, atat Rusia, cat si Ucraina au consumat cantitati mari de munitie in acest conflict, subliniind necesitatea ca SUA sa creasca capacitatile industriale de aparare pentru a sprijini aliatii.
„Aceasta este inca o afacere costisitoare”, dar una mai putin costisitoare decat extinderea vasta a armatei americane, a spus Cohen.
Planificarea pentru a contracara amenintarile actuale, a spus Cohen, nu se reduce doar la puterea militara, ci si la vointa politica si la cultivarea atenta a aliantelor.
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea prin care statul roman se angajeaza sa suporte,…
In urma furtunii devastatoare Dana, au fost impuse restrictii de circulatie in principalele zone afectate…
Uniunea Europeana ar trebui sa cheltuie 20% din buget pentru securitate si pregatirea pentru situatii…
Guvernul Spaniei a mobilizat o forta impresionanta de 7.000 de militari, incluzand 2.000 deja desfasurati…
Pe masura ce se apropie luna decembrie, orase din intreaga Europa si din Romania se…
La finalul lunii august, capacitatea de energie instalata de din Romania a depasit pragul de…