Liderul pro-Kremlin al Ungariei, Viktor Orban, preia presedintia rotativa a Consiliului European la 1 iulie, la doar cateva saptamani dupa ce partidele nationaliste si populiste au crescut in blocul comunitar dupa alegerile europene. Diplomatii maghiari au promis o presedintie „normala” in urmatoarele sase luni, in timp ce expertii remarca faptul ca detinerea presedintiei UE presupune puteri limitate, se arata intr-o analiza France24.
Presedintiile rotative semestriale ale UE, cand statele membre conduc pe rand blocul comunitar, tind sa vina si sa plece fara ca majoritatea oamenilor sa observe. Cu toate acestea, pentru diplomatii de la Bruxelles, viitoarea predare de stafeta nu va fi ca de obicei.
„Europenii se tem de aceasta presedintie deoarece pozitiile lui Orban sunt considerate nefaste in randul majoritatii partenerilor sai din UE, inclusiv in randul dreptei radicale”, adauga Pascale Joannin, care conduce centrul de cercetare UE Fondation Robert Schumann.
La miezul noptii de duminica, actualul presedinte, Belgia, care gazduieste principalele institutii ale blocului comunitar, va preda stafeta Ungariei, tara care si-a dobandit reputatia de vesnic contestatar al UE sub conducerea liderului populist de extrema dreapta Viktor Orban.
Aceasta perspectiva a tras un semnal de alarma in randul liderilor UE, care s-au luptat mult timp cu campionul maghiar al „democratiei iliberale”, un aliat al Kremlinului care a fost un ghimpe constant in coasta Bruxelles-ului.
„Aceasta presedintie este ingrijoratoare pentru ca Orban este foarte apropiat de Rusia si, de asemenea, de Donald Trump, care ar putea foarte bine sa revina la Casa Alba in noiembrie”, a declarat Ernst Stetter, expert in afaceri europene la think tank-ul Fondation Jean-Jaures din Paris.
Presedintia rotativa a Consiliului European de Ministri permite tarilor aflate la conducere sa stabileasca ordinea de zi a reuniunilor dintre cele 27 de state membre ale UE la Bruxelles. In ultimii ani, Ungaria a perturbat frecvent aceste reuniuni, folosind dreptul de veto si tactici de amanare pentru a atenua sanctiunile impotriva Rusiei, pentru a bloca ajutorul militar pentru Ucraina si pentru a ignora normele Bruxelles-ului privind respectarea statului de drept in tara sa.
„Aproximativ 40% din toate deciziile UE privind Ucraina sunt blocate de Ungaria”, a declarat exasperat reporterilor la sfarsitul lunii mai Gabrielius Landsbergis, ministrul de externe al Lituaniei.
Sub presiunea puternica a partenerilor sai, Ungaria a acceptat recent sa deschida negocieri oficiale de aderare la UE cu Ucraina, care au fost demarate la inceputul acestei saptamani. Cu toate acestea, Budapesta inca se opune unui pachet de ajutor militar pentru Kiev in valoare de 6,6 miliarde de euro si nu a dat niciun semn de slabiciune in timp ce se pregateste sa preia presedintia rotativa a blocului comunitar.
La 1 iulie, cand Budapesta va prelua conducerea UE, un alt gest simbolic va da tonul lunilor urmatoare.
Campion al „valorilor crestine” ale Europei, guvernul maghiar va organiza o „slujba pentru Europa” la catedrala romano-catolica din Bruxelles, sperand la un inceput de bun augur al presedintiei sale.
Foaia de parcurs politica a Ungariei este marcata in egala masura de ideologia conservatoare a lui Orban. Aceasta pune accentul pe inasprirea controlului la frontierele externe ale UE, reducerea imigratiei ilegale si promovarea unei „politici agricole orientate catre fermieri”.
Cu alte cuvinte, chestiunile legate de statul de drept si de mediu, doua prioritati ale presedintiei belgiene, vor fi probabil puse pe ultimul loc.
Desi tarile aflate la carma UE pot prezida reuniunile si orienta agenda, puterile lor reale raman limitate.
Presedintiile din al doilea semestru sunt de obicei trunchiate de vacanta de vara, ceea ce inseamna ca in primele cateva luni se intampla putine lucruri. Recentele alegeri europene si lupta ulterioara pentru aliante si pozitii inseamna, de asemenea, ca Ungaria preia conducerea intr-un moment in care procesul decizional al UE este in mare parte suspendat.
„UE se afla in prezent intr-o faza de tranzitie. Intre numirile la Comisia Europeana si la Parlamentul European, nimic major nu se va intampla probabil pana in decembrie”, spune Joannin. „De fapt, aceasta presedintie, de care unii se tem, vine intr-un moment destul de oportun care va limita capacitatea lui Viktor Orban de a provoca probleme”, a mai spus el.
In plus, statele membre par sa fi ajuns deja la un acord cu privire la functiile de conducere ravnite ale UE, marginalizand in mod eficient partidele nationaliste si populiste care sperau sa obtina o influenta mai mare in cadrul nominalizarilor, in urma rezultatelor bune obtinute in sondajele europene recente.
Recenta crestere a sprijinului pentru nationalisti si eurosceptici in intreaga UE ascunde o slabire a controlului de fier al lui Orban asupra tarii sale, pe care o conduce de 14 ani.
Desi partidul sau Fidesz a obtinut aproape 45 % din voturi la alegerile europene din aceasta luna, acesta a fost cel mai slab rezultat de la aderarea tarii la UE in 2004. Principalul sau adversar, Peter Magyar, a realizat o bresa larga prin castigarea a sapte din cele 21 de locuri ale Ungariei in Parlamentul European.
O femeie care a intrat, vineri, cu autoturismul, in Parcul Central din Targu Jiu, pana…
Soferii a doua TIR-uri implicate, vineri, intr-un accident de circulatie intre localitatile Armenis si Sadova…
Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…
Mai multe tiruri incarcate cu bitum au luat foc si au explodat, vineri seara, in…
Un tanar de 16 ani din Gorj si-a pierdut viata, vineri,dupa ce a intrat cu…
Visul lui Elon Musk de a transporta oameni pe Marte va deveni o prioritate nationala…