Analiza la rece a sanselor Gabrielei Firea la Presedintie. Sociolog: „Ce face ea e fascinant, un exercitiu de suicid strategic”

analize

Sociologul Barbu Mateescu estimeaza ca strategia abordata de Gabriela Firea, in perspectiva alegerilor prezidentiale, este una sinucigasa. El arata ca Firea recurge la metode care ar fi avut succes ecevtual in anii ’90.

„Daca Firea are de gand sa candideze in 2019 la prezidentiale, ce face ea e fascinant, un exercitiu de suicid strategic.

Ce urmeaza sa scriu e cinic, dar asa e uneori sociologia.

a) Intre seara turului doi din 2014 si dimineata turului doi din 2019 vor fi murit 1,3 milioane de oameni. E vorba de oameni nascuti in genere in anii ’40, pentru care anii ’70 au fost super din toate punctele de vedere (si economic si personal – vorbim de tineretea lor), si pentru care tot ce s-a intamplat dupa 1980 a fost o nenorocire: privatiuni apoi hiperinflatie iar cand s-au deschis portile spre UE erau prea in varsta sa mai poata sa plece. Oameni suparati pe lume si pe tot, si e lesne de inteles de ce, destinul i-a trisat urat de tot, sunt generatia care a luat in piept infrangerea comunismului in razboiul rece, au pierdut scop si respect, au pierdut „inteles” si le-au si plecat copiii in strainatate (nu-i placut sa-ti vezi nepotii doar pe Skype). In plus, un detaliu usor de ignorat dar important: e greu sa crezi ca tara merge bine economic si asa mai departe cand tie iti merge prost din punct de vedere medical. Ei se reintorc mental la Sergiu Nicolaescu, „Romania avea cea mai buna industrie din lume”, „suntem o natie superba, pacat ca ne jefuiesc strainii” si alte reazemuri asemanatoare din propaganda ceausista a tineretii lor. De fapt, se reintorceau. Multe sute de mii dintre ei – poate 400 de mii, poate 600 de mii, poate 800 de mii – au votat Ponta si nu vor mai ajunge fizic sa voteze Firea. Zi de zi ei dispar.

In acelasi timp capata drept de vot 1,1 milioane de tineri nascuti in 1997, 1998, etc. Nu chiar generatia la care sa prinda mesajele fricoase, tematoare, paranoice, branza-viezure-manz. Mai degraba FIFA, Inna, torenti, iarba si Junimea (nu cenaclul ci pagina de Facebook). In buna parte se recreaza conditiile bataliei culturale din 2014.

a indice 1) Firea e o persoana care stie media si, pentru gusturile unei generatii, e o prezenta placuta. Insa e tocmai generatia care pleaca.

b) Ponta avea o economie foarte OK. Prin comparatie, nu stiu un bucurestean, nici macar pesedist, care sa spuna ca Firea e un primar bun. Ca si Oprescu, o parte din imaginea pozitiva a capitalei se rasfrange asupra ei *in randul oamenilor din afara capitalei*, ergo nivelele bune din sondaje; in 2009 insa chestia asta nu l-a ajutat deloc pe primarul de dinainte cand a candidat la presedintie. (Probabil ca ai si uitat ca Oprescu a candidat. Zeci de procente la „incredere” s-au convertit in 3.18% la vot. Spre deosebire de el, Firea va avea organizatiile PSD – dar ce vreau sa spun e ca statutul de primar in sine nu aduce nimic in plus, iar criza Bucurestiului in 2019 va fi semnificativ mai profunda decat acum opt ani) .

Daca, si repet ‘daca’, Firea tinteste Cotroceniul, strategia ei pare sa fie sa esueze exact ca Ponta, dar si mai fastuos. Pentru anii ’90 ce face ea e genial, pentru anii ‘2000 e OK, pentru perioada din 2010 incoace nu mai e roz deloc. Iohannis nu mai ia 6,2 milioane voturi dar Firea va avea dificultati imense sa-l ajunga pe Ponta la cota de 5,2 milioane”, a scris Mateescu pe pagina sa de Facebook.

Gabriela Firea a negat insistent, pana in acest moment, ca ar intentiona sa candideze la prezidentiale.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: