Analiza lui Lazaroiu privind alegerile prezidentiale: „Rezultatul de anul asta depinde de doua intrebari: cand si cine?”

analize

Sebastian Lazaroiu, AUR, TikTok, pandemie, PSD, Marcel Ciolacu, Mircea Geoana, presedinte, Piedone

Sociologul Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidential, afirma intr-o analiza privind alegerile prezidentiale ca „e fara precedent o asemenea ceata deasa in privinta datei exacte si a candidaturilor”. Din partea principalelor partide, PSD si PNL, nu exista inca niciun nume batut in cuie care sa isi asume candidatura.

„Rezultatul alegerilor prezidentiale de anul asta depinde de doua intrebari: cand si cine?

Cand?

Inca nu stim daca se vor tine in septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie. Rezultatul poate fi diferit in functie de luna organizarii lor. Legat de calendar, mai exista si posibilitatea cuplarii cu alegerile parlamentare (cum a fost pana in 2014). Iarasi, un eveniment nu lipsit de consecinte.

Cine?

Deocamdata as zice ca nu exista niciun candidat 100% sigur. Nici macar George Simion, care s-a grabit sa fie desemnat, mai mult pentru a nu pierde startul, in caz ca alegerile vor fi in septembrie. Dar asta nu mai e o certitudine.

Aparent, PSD si PNL opteaza pentru o competitie intre candidati. Nici asta nu e 100% sigur, in ciuda declaratiilor si gesticulatiilor de dupa scrutinul din 9 iunie. O competitie destabilizeaza guvernarea actuala si, dusa la extrem (cum se intampla chiar si fara sa doreasca cineva), compromite sansele viitoarei guvernari.

Dar cine sa fie candidatul comun?

Ciuca si Ciolacu, candidati subintelesi intr-o competitie PNL-PSD, au sanse mici sa fie sprijiniti intr-un aranjament de impartire a functiilor executive (premier, presedinte), pentru ca nici PNL, nici PSD nu vor sa renunte la functia cea mai inalta in stat.

Un candidat relativ neutru. Ca variante, ar putea fi o persoana cu notorietate mare, de exemplu, Mugur Isarescu, sau unul mai putin cunoscut, de exemplu, Remus Pricopie, rectorul SNSPA. Vor accepta cele doua partide sa-l sprijine pe unul din cei doi? Incercarea nereusita cu medicul Carstoiu ar arata ca nu, dar nu se stie niciodata. De data asta, Ciuca si Ciolacu joaca ultima runda a carierei politice (👍 sau 👎), deci ar fi amandoi interesati sa se lupte mai convingator pentru sprijinirea unui candidat comun.

La USR, desemnarea candidatului e in plina desfasurare. Deocamdata, doar Lasconi accepta sa intre in cursa pentru Cotroceni. Ceilalti vizeaza functia de presedinte al partidului si par ca accepta tacit o separare a functiei de presedinte USR de calitatea de prezidentiabil. Lasconi n-a intrat chiar cu piciorul drept, conditionand preluarea USR si candidatura la prezidentiale de alegerea echipei de conducere. Adica, exact mutarea facuta de Ciolos cu ani in urma, care a dus la o schisma ireparabila si la rezultatul fragmentat de la europarlamentare (USR si ramasitele insumand aprox. 17%, un scor care i-ar permite, de exemplu, Elenei Lasconi sa spere, in anumite scenarii, la accederea in al doilea tur al prezidentialelor). Altfel zis, Lasconi intra in campania interna cu o noua abordare de tip ‘ai mei’ si ‘ai lor’, cand, de fapt, misiunea ei ar trebui sa fie adunarea cioburilor, fara sa produca altele.

Si, desigur, mai e Mircea Geoana, inca adjunct al NATO, doar ca, intre timp, adversarii au inceput deja sa reactualizeze informatii despre ‘spargatorul petrecerii’, pentru cei care au uitat sau cei care nu au stiut niciodata. Va mai fi dispus Geoana sa strice petrecerea, intuind la ce urmeaza sa se expuna, sau va prefera sa negocieze cu petrecaretii un locsor la masa?

Cam asta e tabloul, dincolo de ce se vede. A, si, desigur, mai e Sosoaca, care va rupe iar din electoratul suveranist, de data asta, posibil ceva mai mult decat la europarlamentare.

In orice caz, pentru un scrutin care, teoretic, ar putea sa se tina peste 2 luni si jumatate, e fara precedent o asemenea ceata deasa in privinta datei exacte si a candidaturilor. Din fericire, lumea e ocupata cu fotbalul, deci ar mai fi ceva timp pentru aranjamente de culise”, a scris Lazaroiu.

Noul presedinte al USR, Elena Lasconi, a anuntat miercuri ca isi va depune candidatura pentru alegerile prezidentiale din acest an, mentionand ca daca va ajunge in turul al doilea va castiga scrutinul pentru functia suprema in stat.

„Da, o sa-mi depun candidatura, pentru ca sambata o sa avem congres si in USR functioneaza democratia si probabil ca o sa avem mai multi candidati care isi doresc sa devina candidatul USR pentru functia suprema in stat. Iar eu imi voi depune aceasta candidatura pentru sambata”, a spus Lasconi, dupa anuntarea rezultatelor alegerilor interne din USR.

Intrebata daca va ajunge in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, in cazul in care va fi desemnata drept candidatul USR la functia suprema in stat, Lasconi a spus: „Da. Categoric. Si voi castiga. Nu conteaza cu cine, nu are importanta, nu ma intereseaza care este al doilea. Ma intereseaza ce imi doresc eu foarte mult. Nu am incredere in sondaje. In 2020, cand am candidat, ma puneau pe locul patru si am castigat cu 57% si atunci era un scor istoric, acum, aproape 70%. Asa cum am facut si la alegerile pentru presedintele USR”, a mai spus Elena Lasconi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: