Analiza Martens. Ce am invatat din referendumul pro-UE trecut la limita in Republica Moldova – Presshub

news

Viitorul european al Republicii Moldova este intr-o intensa disputa, in contextul unui referendum tensionat in care fiecare vot a fost crucial. Aceasta reusita evidentiaza o natiune sub presiunea unui razboi hibrid din partea Rusiei, iar Uniunea Europeana trebuie sa mentina relatii stranse cu Moldova pentru a descuraja interferentele rusesti in viitoarele alegeri parlamentare si prezidentiale.

Referendumul din 20 octombrie a avut ca scop modificarea Constitutiei Moldovei pentru a include un obiectiv strategic de aderare la Uniunea Europeana (UE). Cetatenii moldoveni au ales optiunea „da” cu o majoritate de doar 50,39%, o diferenta de aproximativ 11.600 de voturi.

Moldova a reusit sa treaca cu succes testul aderarii la Uniunea Europeana, obtinand o victorie stransa cauzata de influenta Kremlinului prin finantari ilegale pentru partidele pro-ruse, cumpararea de voturi si campanii de dezinformare menite sa influenteze rezultatul votului.

PressHub a tradus raportul realizat de Centrul Wilfried Martens pentru Studii Europene, semnat de Ionela Ciolan si Mihai Mogildea, privind referendumul din Moldova, viitorul alegerilor, dar si cum ar putea UE sa asiste guvernul de la Chisinau in eforturile pentru cladirea unui viitor pro-european.

Campania pentru referendum si campania electorala simultana pentru alegerile prezidentiale au fost marcate de fluxuri masive de bani din Kremlin destinati coruptiei electorale. Cu doua saptamani inainte de vot, politia moldoveneasca a anuntat identificarea unei retele de 130.000 de cetateni care primisera aproximativ 15 milioane de dolari din Rusia pentru a sustine anumiti candidati si pentru a vota „nu” la referendum.

In spatele acestei retele se afla Ilan Shor, un cleptocrat moldovean fugar, condamnat in absenta la 15 ani de inchisoare si care locuieste in prezent in Rusia.

Agentii Rusiei au investit resurse semnificative in campanii de dezinformare si promovarea unor naratiuni anti-UE. Companii precum Meta, TikTok si Telegram au eliminat zeci de conturi si pagini care raspandeau stiri false.

In ultimele saptamani, au crescut numarul si amploarea reclamelor sponsorizate care exploatau temerile cetatenilor fata de UE, asociind integrarea europeana cu NATO si sugerand ca aceasta ar incalca neutralitatea Moldovei si ar putea duce la o confruntare cu Rusia.

Kremlinul a organizat un „pelerinaj” la Moscova pentru peste 100 de preoti din Mitropolia Chisinaului si a intregii Moldove, subordonata canonic Moscovei. Intr-o tara profund religioasa, acesti preoti au promovat naratiuni anti-UE ale Rusiei, iar cel putin 20 dintre ei sunt investigati pentru primirea de plati lunare din partea Rusiei.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: