Analiza unor fosile descoperite in Grecia ar sugera ca stramosii oamenilor au evoluat in sud-estul Europei, nu in Africa
O analiza a fosilelor descoperite in anii 1990 in satul Nikiti din nordul Greciei sustine ideea controversata ca maimutele, stramosii oamenilor, au evoluat in sud-estul Europei si nu in Africa, potrivit Greek Reporter.
Fosilele vechi de 8 sau 9 milioane de ani au fost mai intai legate de maimuta disparuta numita Ouranopithecus.
Cu toate acestea, o echipa condusa de David Begun de la Departamentul de Antropologie al Universitatii din Toronto a analizat ramasitele si a stabilit ca acestea apartineau probabil unui mascul dintr-o specie potential noua.
Analizand maxilarul superior si inferior al maimutei europene antice, echipa a sugerat ca stramosii omenirii ar fi putut evolua in Europa inainte de a migra in Africa, ceea ce ar putea schimba consensul stiintific care exista inca de pe vremea lui Darwin.
In 1871, Darwin a propus ca toti homininii, inclusiv oamenii moderni si cei disparuti, descind dintr-un grup din Africa. Aceasta este cea mai larg acceptata teorie astazi. Pe de alta parte, Darwin a speculat si ca homininii ar fi putut avea originea si in Europa, unde au fost deja descoperite fosile de maimute mari. Noua analiza sustine aceasta teorie.
Desi Begun nu crede ca maimuta din Grecia a fost un hominin, el speculeaza ca ar putea reprezenta grupul din care au evoluat direct homininii.
Echipa de cercetare condusa de Begun a stabilit in 2017 ca o maimuta de 7,2 milioane de ani numita Graecopithecus, care traia si in ceea ce este acum Grecia, ar putea fi un hominin.
In acest caz, maimuta Nikiti, in varsta de 8 pana la 9 milioane de ani, ar fi precedat direct primul hominin, Graecopithecus, inainte ca homininii sa migreze in Africa in urma cu sapte milioane de ani.
Potrivit unui raport din revista New Scientist, Begun prezice ca acest nou concept va fi respins de multi experti care cred in originile homininilor africani, dar spera ca cel putin noul scenariu va fi luat in considerare.
Begun subliniaza ca Europa de Sud-Est a fost odata ocupata de stramosii unor animale precum girafa si rinocerul. „Este acceptat faptul ca aceasta a fost fauna gasita in Africa”, a spus el pentru New Scientist. „Daca antilopele si girafele au putut ajunge in Africa acum 7 milioane de ani, de ce nu ar fi putut si maimutele?”
Nu toti antropologii sunt de acord cu concluziile lui Begun si ale echipei sale. Dupa cum a observat New Scientist, maimuta Nikiti poate sa nu aiba nicio legatura cu homininii. Este posibil sa fi dezvoltat caracteristici similare independent, dezvoltandu-si dinti pentru a manca alimente similare cu homininii timpurii sau pentru a mesteca la fel ca ei.