Analiza – Victoria talibanilor le da un „elan formidabil” jihadistilor din alte 7 state: „Ii face sa creada ca pot alunga o putere straina, chiar una majora cum sunt Statele Unite”
Victoria talibanilor in Afganistan risca sa le insufle optimism jihadistilor din alte parti ale lumii, incurajati de noua infrangere a unei puteri straine si de triumful strategiei bazate pe negociere si rabdare, noteaza joi AFP intr-un comentariu citat de Agerpres.
La nivel mondial, luptatorii miscarii jihado-salafiste, majoritatea lor afiliati Al-Qaida sau gruparii rivale Stat islamic (SI), constata, cu siguranta, reusita ‘studentilor la religie’ afgani, reveniti la putere la Kabul dupa doua decenii de cand au fost alungati.
‘Aceasta le da jihadistilor un elan formidabil. Ii face sa creada ca pot alunga o putere straina, chiar una majora cum sunt Statele Unite’, considera Colin Clarke, director de cercetare la Soufan Center, un think-tank de geopolitica cu sediul la New York.
El spune ca se asteapta la ‘un bombardament solid de propaganda, ce va culmina la implinirea a 20 de ani de la atacurile de la 11 septembrie’ 2001, si care ‘le va ridica moralul jihadistilor, din Africa de Nord si pana in Asia de Sud-Est’.
Cazul afgan nu este in mod necesar repetabil in alta parte, pentru ca nu toate gruparile active lupta contra unor puteri straine. Exemplul Sahelului, de unde Franta a anuntat recent retragerea unei parti a celor 5.100 de militari in favoarea unor forte speciale europene, dupa peste opt ani de prezenta, este foarte diferit de dosarul afgan.
Dar ‘cucerirea Afganistanului de catre talibani este ceva care ii va incuraja pe jihadistii de pretutindeni’, admite Aymenn Jawad Al-Tamimi, cercetator in cadrul programului cu privire la extremism al Universitatii George Washington din SUA.
Talibanii nu s-au multumit sa lase sa se deterioreze situatia. In timp ce se razboiau, au negociat cu americanii si cu guvernul afgan si si-au instalat pionii prin militiile locale, clanurile si triburile care formeaza mozaicul national.
Dar, la nivel simbolic, triumful lor le permite sa-i convinga pe militanti ca, ‘daca vor continua sa lupte, adversarii lor vor sfarsi prin a se prabusi’, spune cercetatorul irakian.
De 24 de ore, retelele sociale distribuie numeroase comentarii de propaganda ale sferei jihadiste, precum cel al miscarii Hamas despre faptul ca acest succes ‘dovedeste ca rezistenta popoarelor, in fruntea carora se afla poporul nostru mujahedin palestinian, va conduce in final la victoria si la reusita obiectivelor sale de libertate si de revenire, cu voia lui Allah’.
La randul sau, agentia de propaganda a Al-Qaida, Al-Thabat, da asigurari ca ‘musulmanii si mujahedinii din Pakistan, Kashmir (India), Yemen, Siria, Gaza, Somalia si Mali sarbatoresc eliberarea Afganistanului si aplicarea sharia’.
In privinta SI, chestiunea este mai spinoasa. Cand Al-Qaida a jurat credinta talibanilor, SI i-a calificat drept apostati, iar in Afganistan ura este cu atat mai persistenta, cu cat Statul Islamic al Khorasan (ISKP) a fost creat de transfugi talibani.
Cu toate acestea, ‘SI nu profita mai putin de prabusirea statului afgan’, sustine ‘Mr. Q’, un specialist occidental in problema SI, care isi publica sub acest pseudonim pe Twitter cercetarile.
Intre 1 ianuarie si 11 august, el a numarat 216 atacuri ale ISKP fata de 34 in aceeasi perioada a anului trecut, o situatie care ‘face din Afganistan una din provinciile SI cele mai dinamice’. ‘Nu totul este legat de retragerea americana, dar victoria talibanilor da aer si ISKP’, remarca el.
Dincolo de urile fratricide, exista obiective convergente: ‘SI comunica constant despre faptul ca occidentalii nu pot ramane etern’ pe pamant strain si, din aceasta perspectiva, triumful talibanilor ‘le legitimeaza modul de actiune’.
Colin Clarke aminteste si el ca haosul si razboiul sunt conditiile de baza ale dezvoltarii oricarei grupari jihadiste. ‘Prabusirea armatei afgane este o stranie reminiscenta a ceea ce am vazut in Irak in 2011. Ma tem ca aceeasi situatie se va repeta in Afganistan, simultan cu dezvoltarea SI si resurectia Al-Qaida’, afirma el.
In aceasta consta poate cea mai importanta lectie pe care talibanii au oferit-o sferei jihadiste mondiale: rabdarea si determinarea pot triumfa, indiferent de inamic. O lectie insufletitoare pentru toate miscarile cu ambitii locale, fie ele aliate sau adversare ale noilor conducatori de la Kabul.
‘Pentru multe grupari care urmaresc o agenda locala, talibanii au constituit arhetipul bunei aplicari a acestei strategii’, constata Charles Lister, cercetator la Middle-East Institute, intr-o postare video pe Youtube.