externe

Ancheta in Marea Britanie: Scandalul sangelui infectat ar fi putut si ar fi trebuit sa fie evitat. 3.000 de oameni au murit dupa ce au primit sange contaminat in perioada 1970-1990

Contaminarea a zeci de mii de oameni cu sange infectat in Marea Britanie, care a dus la 3.000 de decese si la alte mii de infectari cu hepatita sau HIV nu a fost un accident, ci din vina medicilor si a unei succesiuni de guverne, a aratat, luni o ancheta publica, potrivit Reuters.

Conducatorul anchetei, fostul judecator Brian Langstaff, a declarat ca peste 30.000 de persoane au primit sange si produse din sange infectate in anii 1970 si 1980 de la Serviciul National de Sanatate al Marii Britanii, distrugand vieti, vise si familii.

Guvernul a ascuns adevarul pentru a „salva aparentele si pentru a reduce cheltuielile”, a spus el, adaugand ca musamalizarea a fost „mai subtila, mai raspandita si mai infricosatoare in implicatiile sale” decat orice complot de conspiratie orchestrat.

Prim-ministrul Rishi Sunak a spus ca a fost „o zi de rusine pentru statul britanic”. „Rezultatul acestei anchete ar trebui sa ne zguduie natiunea din radacini”, a spus el, adaugand ca ministrii si institutiile au esuat in cel mai „ingrozitor si devastator mod”. „Vreau sa-mi cer scuze din toata inima pentru aceasta nedreptate teribila”, a spus el parlamentului si a promis despagubiri integrale celor afectati.

Familiile victimelor si supravietuitorilor au cautat dreptate de ani de zile, iar Langstaff, care a condus o ancheta care a durat sase ani, a spus ca amploarea a ceea ce s-a intamplat a fost infioratoare si uimitoare.

In unele cazuri, produse de sange facute din donatii de la prizonieri din SUA sau alte grupuri cu risc ridicat platite pentru a dona, au fost folosite pe copii, infectandu-i cu HIV sau hepatita C, mult timp dupa ce riscurile au fost cunoscute.

Alte victime au fost folosite in studii medicale fara stirea sau acordul lor. Cei care au contractat HIV au fost adesea ocoliti de comunitatile lor.

„Acest dezastru nu a fost un accident”, a spus Langstaff. „Infectiile s-au produs pentru ca autoritatile –medici, serviciile de sange si guvernele succesive – nu au pus siguranta pacientilor pe primul loc”, a spus el.

Stephen Lawrence a primit sange dupa ce a fost lovit de o masina de politie in Londra, in 1985. Doi ani mai tarziu, a fost diagnosticat cu HIV si hepatita C la varsta de 15 ani. „Am fost acuzat ca ma droghez, ca beau, de toate”, a spus el pentru Reuters, adaugand ca nu a fost despagubit pentru ca dosarul lui a disparut.

Utilizarea sangelui infectat a dus la mii de victime in Statele Unite, Franta, Canada si alte tari.

Guvernul britanic a fost de acord in 2022 sa faca o plata intermediara de 100.000 de lire sterline unora dintre cei afectati.

Clive Smith, presedintele Societatii de Hemofilie, a declarat ca scandalul a zguduit increderea in institutia medicala.

Sangele infectat si produsele din sange au fost folosite pentru transfuzii, care nu au fost intotdeauna necesare clinic, si ca tratamente pentru probleme de sangerare precum hemofilia.

Persoanele cu hemofilie au primit concentrate de Factor 8 din Statele Unite, care prezinta un risc deosebit de ridicat. Unele dintre concentrate erau purtatoare de virus HIV, a spus ancheta, dar autoritatile nu au reusit sa treaca la alternative mai sigure si au decis in iulie 1983, la un an dupa ce au fost descoperite riscurile, sa nu suspende importul acestora.

Esecurile sistemice au facut ca intre 80 si 100 de persoane sa fie infectate cu HIV prin transfuzie, a constatat ancheta, iar aproximativ 26.800 au fost infectate cu hepatita C, adesea din cauza primirii de sange dupa nastere sau dupa o operatie.

Potrivit anchetei, delasarea medicilor si lentoarea in reactie au fost agravate de absenta scuzelor sau a reparatiilor semnificative.

„Este uimitor pentru oricine citeste acest raport ca aceste evenimente au putut avea loc in Marea Britanie”, a spus Langstaff.

Ancheta fostului judecator nu are puterea de a recomanda urmariri penale.

In Franta, fostul ministru al Sanatatii Edmond Herve a fost condamnat in 1999 pentru rolul sau in scandalul de acolo, dar nu a primit nicio pedeapsa. Michel Garretta, directorul centrului national de transfuzie sanguina din Franta, a primit o pedeapsa de patru ani de inchisoare.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Guvernul Ciolacu a facut public documentul trimis de Ucraina in legatura cu Simion: „Actiuni contra intereselor nationale ale Ucrainei”

Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…

6 ore ago

Polonia, a doua tara occidentala dupa Suedia care urmareste sa restabileasca prezenta diplomatica permanenta in Coreea de Nord

Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…

6 ore ago

Noul director al British Museum este in favoarea unui „parteneriat mai degraba decat o discutie privind proprietatea” in legatura cu sculpturile Partenonului

Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…

6 ore ago

Rares Bogdan acuza: „Ciolacu minte in legatura cu documentul ‘declasificat’ din Ucraina”. Miscarea ar fi fost premedita din luna februarie si este in favoarea lui Simion

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…

3 ore ago

Guvernul grec ia in considerare stimulente pentru proprietarii care ofera spre inchiriere locuinte pe termen lung

Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…

6 ore ago

Scholz l-a informat pe Iohannis despre discutia cu Putin. Iohannis: „Germania este un aliat de incredere al tarii noastre”

Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…

4 ore ago