news

Ancheta prabusirii avionului care ducea in Occident casetele video cu atrocitatile comise la Revolutie, redeschisa dupa 24 de ani

Curtea Militara de Apel Bucuresti a decis redeschiderea anchetei in cazul tragediei aviatice din decembrie 1989, soldata cu moartea a sapte oameni, printre care si un jurnalist britanic. Este una dintre marile enigme ale Revolutiei, conditiile in care s-a prabusit aeronava nefiind elucidate nici dupa trei decenii. Instanta militara a apreciat ca „in cauza subzista indiciile plauzibile care conduc la ipoteza doborarii aeronavei”, iar ancheta trebuie completata, nu finalizata cu clasare.

Pe 28 decembrie 1989, la doar trei zile de la executarea familiei Ceausescu, un avion pornea spre Belgrad, ca sa aduca sa aduca sange pentru ranitii de la Bucuresti. La bord se afla si un jurnalist britanic care avea la el si filmari facute cu ororile din timpul revolutiei. Dar avionul nu a mai ajuns niciodata la destinatie, prabusindu-se la scurt timp de la decolare, langa comuna damboviteana Visina.

Cursa charter fusese solicitata personal de Ion Iliescu, in numele noii conduceri a FSN. In avion, pe langa echipaj, se mai afla si Ian Henry Perry (24 de ani) fotoreporter la ziarul britanic Sunday Times. De la Belgrad, Perry urma sa schimbe avionul, cu unul pentru Londra. Britanicul avea asupra sa cateva casete video, filmate de el in timpul Revolutiei, dar si alte casete video realizate in Bucuresti de mai multi corespondenti straini.

Dan Voinea, fostul procuror militar care s-a ocupat de acest dosar, a confirmat ca ziaristul britanic plecase la Belgrad cu mai multe inregistrari facute inclusiv in Comitetul Central.

„In toate zilele in care au avut loc evenimentele din decembrie 1989 in Bucuresti a fost pe strazile Capitalei si a filmat si a facut chiar schimb de casete si fotografii cu alti ziaristi. A filmat chiar si in Comitetul Central, acolo a luat si interviuri. Oricum, a plecat cu un sac de casete. Si lucrul asta a pus un pic pe jar pe cei care ii urmareau pe ziaristii straini. Pentru ca documentele cu care a plecat el erau de natura sa-i demaste pe cei care au tras in decembrie 1989 in populatia rasculata impotriva regimului comunist.

Pe 27 decembrie, o persoana influenta din Consiliul Frontului Salvarii Nationale i-a transmis jurnalistului Ian Perry ca poate parasi tara cu un avion umanitar care urma sa decoleze spre Belgrad, dupa sange pentru transfuzii. Britanicul si-a anuntat colegii de breasla alaturi de care era cazat la hotelul Intercontinental. Majoritatea i-au dat materiale filmate pentru a le preda redactiilor din Occident. Zborul a fost oficializat in zorii zilei de 28 decembrie. Fostul sef al securitatii Tarom 1989 isi aminteste ca-n dimineata aceea pilotul instructor Ion Chifor astepta pe platoul aeroportului, laolalta cu echipajul. Ian Perry avea in bagaje, conform dosarului, 14 casete video”, declara procurorul in 2019.

Avionul s-a prabusit aproape de Bucuresti, in judetul Dambovita (comuna Visina). Toti cei din interior au murit. Evenimentele din timpul Revolutiei din 1989, dar si informatiile obtinute, l-au determinat pe general-maiorul Gheorghe Negosanu, seful statului major al Comandamentului Apararii Anti-Aeriene, sa dispuna interzicerea decolarii aeronavelor militare si civile de pe teritoriul Romaniei. Ordinul a fost activ din 22 decembrie 1989, ora 19. Totusi, pe 28 decembrie 1989, Ion Iliescu a cerut efectuarea acestei curse catre Belgrad. Scopul era aducerea sangelui necesar ingrijirii ranitilor de la Revolutie.

Ancheta care a urmat prabusirii a fost deosebit de lunga. Rudele victimelor accidentului aviatic au fost supuse presiunilor, intimidarilor si amenintarilor cand incercau sa afle detalii despre ancheta. Ulterior, dosarul, cu lungul lui sir de expertize si experimente, a fost clasat. Decizia de clasare a fost atacata de urmasii unuia dintre membrii echipajului, care a cerut Curtii Militare Bucuresti continuarea anchetei si trimiterea in judecata a vinovatilor. Instanta militara a admis plangerea, printr-o decizie din 7 iulie 2023.

„Admite plangerea formulata de petenta Marchidanu Ioana Simona, desfiinteaza solutia de clasare dispusa de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia parchetelor militare, prin ordonanta din 24.02.2023 emisa in dosarul nr. 8/P/2019 (…) Trimite cauza la aceeasi unitate de parchet pentru completa urmarirea penala cu privire la infractiunea de infractiuni contra umanitatii”, potrivit portalului instantelor de judecata.

Curtea Militara Bucuresti a motivat decizia invocand ca la acest moment planeaza inca un dubiu rezonabil cu privire la cauzele producerii incidentului aerian investigat, iar organele de urmarire penala nu au efectuat toate actele de cercetare care se impuneau.

„Astfel, in cauza subzista indiciile plauzibile care conduc la ipoteza doborarii aeronavei AN-24-YR-BMJ la data de 28.12.1989, in acest sens fiind de mentionat concluziile expertilor. Chiar daca la acest moment nu mai exista epava aeronavei, parti componente ale acesteia ori inregistratoarele de zbor, la dosarul de urmarire penala se regasesc, intre altele, numeroase fotografii, desene, schite, rapoarte, declaratii de martori, alte inscrisuri pe care s-au fundamentat concluziile cele doua acte de procedura efectuate in anii 1990 si 1993. Or, pentru a se clarifica pe deplin cauzele prabusirii aeronavei AN-24 si a se da satisfactie asteptarilor legitime ale petentei in aplicarea principiului efectuarii unei anchete efective, in opinia judecatorului Curtii actele de la dosar ar trebui sa faca obiectul unei noi expertize de specialitate care sa fie realizata de catre un expert independent”, se arata in motivare.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Filiera Crin Antonescu – Dragos Dobrescu – Mircea Geoana. Vanghelie a fost si el cooptat, pe langa „Grupul de la Monaco”, in campania lui Geoana

Campania lui Mircea Geoana pentru alegerile prezidentiale este coordonata de Rares Manescu, care la randul…

8 minute ago

Parlamentul European: Ucraina trebuie sa poata lovi tinte militare legitime in Rusia si sa primeasca sprijin militar sporit

Parlamentul European a adoptat o rezolutie care subliniaza ca Ucraina trebuie sa aiba posibilitatea de…

2 minute ago

Numar record al japonezilor cu varsta de peste 100 de ani. 90% dintre acestia sunt femei

Numarul persoanelor in varsta de 100 de ani sau mai in varsta din Japonia a…

2 ore ago

Panica si in Turcia dupa exploziile din Liban: „Armata isi revizuieste toate dispozitivele de comunicatii”

Turcia isi revizuieste masurile de securizare a dispozitivelor de comunicatii utilizate de fortele sale armate…

2 ore ago