Andrei Caramitru, cooptat in echipa care face programul de guvernare al USR PLUS. Primele 10 masuri „prioritare” la preluarea guvernarii

politica

Andrei Caramitru, afaceri imobiliare, 100.000 de euro, dovezi, implicare, Nicusor Dan

Andrei Caramitru, economist cu experienta in companii multinationale, anunta ca face parte din grupul restrans care construieste programul de guvernare al USR PLUS. El prezinta si un prim set de 10 masuri prioritare pentru viitoarea guvernare.

Caramitru a fost desemnat de USR faca parte din comisia de Politici Publice a Aliantei USR PLUS, care „va scrie in detaliu programul de guvernare si se va pregati preluarea operationala a guvernului”.

„Nu prea voiam eu sa am vreun rol formal in vreun partid. Ca sa imi pastrez libertatea de gandire si de exprimare. Si – de multe ori – poti sa ai mai mare influenta asa decat daca ai o functie formala.

Dar am facut totusi o mica exceptie. Am fost ales (democratic ca asa e la noi) sa fiu unul din cei 5 membri USR in comisia de Politici Publice a Aliantei USR/PLUS. Acolo unde se va scrie in detaliu programul de guvernare si se va pregati preluarea operationala a guvernului.

Eu zic ca e cam important si zic ca o sa cam facem treaba acolo. O sa tot vorbim aici pe pagina mea despre temele mari. Si va rog sa reactionati la ele ca sa influentati direct ce se intampla in Comisie”, a scris Caramitru pe Facebook.

Apoi, el a anuntat un set de 10 masuri „prioritare” pentru viitoarea guvernare.

„Mai jos 10 puncte (in mare parte aliniate cu programul USR de guvernare) care cred ca sunt esentiale pentru reforma reala a statului. De aici trebuie pornit.

1. Reforma constituțională este esențială. Temele principale sunt: fără penali în funcții publice, clarificarea rolului Președintelui (care să fie un check&balance mult mai bun pe ordinea constituțională, să poată dizolva parlamentul și să convoace alegeri anticipate, să poată bloca numiri de înalți demnitari care nu au experiența sau integritatea necesare etc); depolitizarea CCR si a instituției Avocatului Poporului, separarea mult mai clară a justiției de politic; depolitizarea administrației.

2. Reforma administrativă și electorală. Trebuie să scăpăm de baronizarea județelor existente, în special cele care sunt profund rurale și corupte și să descentralizăm financiar și administrativ statul. Introducerea zonelor de dezvoltare și a zonelor metropolitane este esențială. În tandem cu reforma administrativă, trebuie să acționăm pe legea electorală, pentru a ne asigura că fiecare cetățean are un vot și votul lui este reprezentativ (inclusiv prin creșterea reprezentării diasporei în Parlament, votul electronic și prin corespondență, eliminarea barierelor pentru a obține reședință și a vota în localitatea unde oamenii trăiesc de fapt, numărul de deputați pentru fiecare circumscripție să fie aliniat cu situația demografică reală)

3. Lupta contra corupției și crimei organizate. DNA și DIICOT trebuie ranforsate operațional masiv. Legislația trebuie aliniată cu cerințele MCV/Comisia de la Veneția/GRECO. Pedepsele trebuie mărite. În paralel, politici de prevenție și re-inserție în societate trebuie implementate. Reforma MAI a devenit o prioritate națională care trebuie gândită pragmatic

4. Parteneriate geo-strategice puternice. Trebuie să conștientizăm conflictele deschise între US, China și Rusia și pozitia complicată a UE (o situație care ne vulnerabilizează profund). Partenariatul cu Statele Unite este esențial pentru securitatea noastră regională, în formatul „Celor Trei Mări”. Trebuie să avem o politică activă la nivel de UE pentru a ne poziționa interesele noastre strategice (de exemplu în partenariat/tandem cu Polonia și colaborare eficientă cu Franța și Germania)

5. Obținerea unui spațiu fiscal suficient pentru implementarea programului nostru. Când vom prelua guvernarea, situația bugetului va fi catastrofală și este posibil să riscăm chiar să avem o criză economică majoră. Trebuie să tăiem masiv și rapid în zonele care nu afectează un număr mare de oameni (pensii speciale, sinecuri și funcții / organizații fără relevanță și bine plătite la stat, salarii aberante în diverse entități ale statului, diverse bonusuri mascate care nu au justificare) și să reușim rapid o simplificare și o colectare de taxe mult îmbunătățită

6. Reducerea taxelor pe muncă inclusiv pentru tineri și simplificarea și modernizarea codului fiscal. Trebuie să încurajăm munca și să reducem exodul oamenilor și tinerilor din țară (inclusiv prin politici de locuință și de relocare inteligente). Trebuie să încurajăm investiții în domeniile care generează valoare adăugată și salarii mai mari (IT, servicii complexe, echipamente industriale și tehnologice avansate etc)

7. Reducerea deficitului de cont curent. Trebuie să susținem industriile care performează (inclusiv IT/tech, servicii de outsourcing complexe, transportatori, auto) inclusiv prin lobby inteligent la nivel de UE. Trebuie să reducem deficitul dezastros în petro-chimie și petrol/gaze (în special prin deblocarea investițiilor în gazele offshore, conducte și infrastructură petro-chimică corelată la producția internă), agricultură (prin creșterea lanțului de producție în România – să nu mai exportăm materie primă ca să importăm produse finale) și farma (prin eliminarea taxelor și blocajului impus producătorilor de generice și a celor locali, în detrimentul importurilor scumpe)

8. Eliminarea „conductelor de bani” corupți din bugetul de stat. Prioritățile sunt: PNDL (prin comasarea fondurilor europene cu fondurile alocate de la bugetul de stat), CNAS (prin reformă a sistemului inclusiv spargerea monopolului statului), CNAIR, ANAF, firmele de stat (inclusiv prin regândirea fundamentală a politicii de subvenții)

9. Dezvoltarea infrastructurii. Este esențial să definim 10 proiecte majore, un sistem de bugetare multi-anual, instrumente de finanțare (inclusiv fonduri europene) și resurse pentru gestionarea și implementarea lor (inclusiv prin cooptarea de experți internaționali). Legislația pentru proiectele de infrastructură strategică trebuie simplificată și ajustată pentru a permite accelerarea implementării. Reforma radicală a CNAIR este esențială.

10. De-politizare, meritocrație și eficiență în funcțiile publice. Trebuie să regândim fundamental procesele de promovare/alegere/evaluare a diverșilor directori la stat pe principii pur meritocratice și să le „deschidem” pentru persoane din sectorul privat. Trebuie să regândim „schemele de personal” acceptabile și să forțăm o eficientizare anuală substanțială. Trebuie să eliminăm pârghiile de control pur politic (central sau local), inclusiv prin eliminarea anumitor funcții (de ex. inspectorii școlari)”, a detaliat Caramitru.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: