Andrei, romano-ucraineanul de pe front: „Nu sunt mercenar. Eu m-am dus in armata pentru ca aici sta mama, sta sora, sta sotia cu care iute vom avea copilas” – Video

news

Andrei, ucraineanul de etnie romana care lupta pe front contra rusilor, i-a acordat un interviu activistului brasovean Radu Hossu, aflat si el in Ucraina.

„El nu mi-a cerut absolut nimic pentru el, deloc. Mi-a spus ‘pentru cetateni, pentru alte brigazi’. Pentru el nu mi-a cerut nici macar o vesta antiglont. Dar mi-a cerut un badge cu Romania”, a spus Hossu.

Andrei a tinut sa multumeasca romanilor care au trimis ajutoare in Ucraina.

„Nu sunt mercenar, sunt cetatean ucrainean. Vorbesc limba romana pentru ca familia mea este din Romania, noi suntem romani etnici in Ucraina. (…) Le multumesc romanilor pentru tot. Niciodata nu vom uita ce se face azi pentru Ucraina.

(…) Eu m-am dus in armata pentru ca aici sta mama, sta sora, care e minora, sta sotia cu care iute vom avea copilas. Nimeni nu ne da garantie ca maine va trebui sa plecam si noi din cauza bombardamentelor de la sute de kilometri. (…) Avem locuri de munca aici, o mica afacere, nu putem sa-i lasam sa distruga tot”, a explicat Andrei.

El a dezvaluit ca sunt multi etnici romani care lupta pe front.

„Noi suntem intr-o localiatte in care traiesc in principal ucraineni si maghiari. Multi maghiari s-au inrolat. La 180 km de noi sunt mai multi romani, tatal prietenului meu s-a inrolat voluntar in armata ucraineana”, a mai spus Andrei.

Activistul brasovean Radu Hossu a mers in Ucraina cu ajuroare, unde l-a intalnit pe Andrei.

„Am trecut in Ucraina pe la vama Sighet ca sa fiu alaturi de un soldat roman-ucrainean. (…) Sunt acum aproape de linia frontului. Acum langa mine e Andrei, roman. Ucrainean. Care voluntar s-a inrolat in armata ca sa-si apere tara. Ucraina. Asta este firesc”, a relatat Hossu la sfarsitul lunii septembrie.

Hossu a intalnit mai multi romani in Ucraina.

„Andrei Marga spune ca granitele Ucrainei sunt ‘nefiresti’, insemnand ca ar trebui sa ne dea si noua parti care au facut parte candva din Romania Mare. Prin partile alea de Ucraina, Solotvino de exemplu, care s-ar traduce Slatina, sunt multi vorbitori de romana. Auzi mai multa romana decat ucraineana.

De exemplu, Matuse’ Marie, la peste 50 de ani, unde am depozitat ajutoarele umanitare stranse de voi. Matuse’ Marie vorbeste exact ca la mine in Ardeal. Se considera ucraineanca, ii sustine pe baieti in razboi. Romania este pentru ea o tara vecina. Romania inseamna Uniunea Europeana si o sansa pentru tineri, dar la fel inseamna si Ungaria pentru ea si Slovacia.

Un alt exemplu e Andreea, din Bila Tservka sau Biserica Alba. Are 22 de ani, vorbeste limba romana literara. Fara accent. Ca in Brasov, de exemplu. Ea ne-a ajutat 12 ore in depozit. Pentru ea, la fel, Romania o oportunitate economica, dar nu ‘tara mama’.

Nefiresc este ca fostul Ministru al Educatiei este istoric si ca nu intelege un lucru simplu: granitele acceptate international, ratificate, fac parte din ceea ce moi denumim generic, reguli. Ca sunt norme, legi, tratate, ele toate vin constructia civilizatiei noastre si fara ele ar fi anarhie si haos.

Ele vin dintr-un contract intre parti. In cazul de fata, contractul a fost pacea de dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial, unde uniunea sovietica a considerat ca acele locuri ii apartin si noi fiind pierzatori, a trebuit sa acceptam. Asa s-a parafat. Asa a fost ‘contractul’. Asa a ramas regula.

Nefiresc mai este ca profesorul* de istorie Andrei Marga a ajuns sa fie ministru. Da, asta e nefiresc.

*Profesorii sunt educatori, sunt cei care construiesc urmatoarele generatii. Andrei Marga doar a pus umarul la distrugerea generatiilor tinere cat timp a fost ministru”, a explicat Radu Hossu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: