news

ANM: Seceta pedologica la cereale afecteaza productia agricola. Temperaturi peste medie, pana pe 5 iulie

Seceta pedologica moderata si puternica in cultura graului de toamna si porumbului se extinde, in conditiile in care, sub aspect termic, saptamana viitoare va predomina o vreme mai calda decat in mod obisnuit la scara intregii tari, chiar caniculara in zonele de campie, potrivit prognozei agro-meteorologice periodice emise de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), cu termen pana pe 5 iulie 2024.

In cultura graului de toamna, continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 centimetri se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema) in Maramures, Crisana, Oltenia, Muntenia si Dobrogea, pe suprafete extinse din Moldova, Transilvania si Banat.

Rezerva de apa din sol va prezenta valori satisfacatoare local in nordul si nord-estul Transilvaniei, izolat vestul Moldovei si nord-estul Banatului.

In cultura de porumb, pe adancimea de sol 0-100 cm se vor inregistra deficite de umiditate, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema in Maramures, Oltenia si Muntenia, cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogei si a Crisanei, local in centrul, sudul si estul Transilvaniei, nordul si vestul Banatului.

„Gradul de aprovizionare cu apa al solului se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim, pe suprafete agricole extinse din Transilvania, local in vestul, centrul, estul si nord-vestul Moldovei, izolat nord-estul Banatului, sud-estul Crisanei si al Dobrogei”, scriu meteorologii.

Dar, in conditiile agrometeorologice mentionate, procesele de crestere si dezvoltare la „speciile prasitoare neirigate” vor fi stanjenite temporar in cea mai mare parte a tarii, izolat fiind posibila o depreciere a starii de vegetatie, datorita regimului termic ridicat din aer, asociat cu mentinerea deficitelor de umiditate din sol.

Starea culturilor agricole

Totodata, in orele de amiaza, pe fondul temperaturilor maxime deosebit de ridicate din aer, situate frecvent peste pragurile biologice critice de rezistenta (30 – 32 grade) ale plantelor, la culturile neirigate de porumb si floarea-soarelui se va inregistra fenomenul de ofilire temporara si rasucirea frunzelor in orele de amiaza, precum si local, fortari stadiale.

Cultura de grau de toamna va parcurge fazele de „maturitate in ceara si deplina” (60-100%) in majoritatea zonelor agricole, extinzandu-se totodata suprafetele agricole in curs de recoltare.

Cerealierele tardive din nordul si centrul tarii se vor afla la „maturitate in lapte, ceara si deplina” (10-100%).

La orzul de toamna va fi posibila finalizarea recoltarii. Rapita se va afla in fazele de crestere a boabelor in silicve (75-100%) si maturitate deplina (40-100%), continuandu-se lucrarile de recoltare.

In functie de data semanatului si conditiile pedoclimatice, la floarea-soarelui se vor inregistra formarea capitulului (40-100%) si inflorirea (10-100%), starea de vegetatie a plantelor fiind medie si buna, respectiv medie si slaba in semanaturile efectuate tardiv si pe terenurile afectate de seceta pedologica.

Sub aspect fenologic, porumbul va parcurge predominant dezvoltarea aparatului foliar (10-20 frunze) pe suprafetele agricole extinse ale tarii, iar la hibrizii extratimpurii si timpurii semanati in epoca optima se va continua aparitia paniculului (10-60%).

In principalele bazine de cultura, la sfecla de zahar vor predomina fazele de infrunzire si ingrosare a axei hipocotile (30-100%), iar la cartof cresterea lastarilor laterali (75-100%), inflorirea (30-100%) si tuberizarea (10-100%).

In toate plantatiile pomicole se vor semnala infrunzirea, cresterea si coacerea fructelor, iar la speciile ajunse la maturitatea de consum se vor continua lucrarile de recoltare.

Vita-de-vie se va afla la infrunzire, inflorire, formarea si cresterea boabelor, la nivelul intregii tari, iar pe ansamblu lucrarile agricole de sezon se vor desfasura in conditii bune, in cea mai mare parte a zonelor de cultura.

Temperaturi cu pana la 8 grade C mai ridicate fata de media perioadei

Potrivit ANM, pana pe 5 iulie, temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre 19 si 31 grade, valori mai ridicate cu 1 – 8 grade comparativ cu mediile multianuale, in toate regiunile agricole.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 27 si 38 grade in aproape toata tara, cele mai ridicate valori fiind posibile in jumatatea sudica a tarii.

Temperatura minima a aerului se va incadra intre 11 – 25 grade in cea mai mare parte a zonelor de cultura, inregistrandu-se frecvente nopti tropicale.

Se prognozeaza ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. De asemenea, cantitatile de apa pot fi mai insemnate, iar izolat, vor fi conditii de producere a grindinei.

 

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

BREAKING Presedintele SUA, Joe Biden, a autorizat Ucraina sa foloseasca rachete cu raza lunga de actiune pentru a lovi Rusia

Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…

51 de minute ago

Doua drone rusesti au survolat spatiul aerian al Republicii Moldova. Acestea au zburat la o inaltime de aproximativ 100 de metri

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…

O oră ago

Fotbalistii din Kosovo nu vor mai juca impotriva unei echipe „dintr-o tara care nu ne respecta statul”

Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…

2 ore ago

Papa Francisc solicita initierea unei anchete care sa stabileasca daca Israelul a comis un genocid in Fasia Gaza

Intr-un extras dintr-o carte de interviuri, liderul Bisericii Catolice, papa Francisc, afirma ca, potrivit „unor…

2 ore ago

Bloomberg: Coreea de Nord ar putea trimite, in total, in Ucraina peste 100.000 de soldati pentru a-l ajuta pe Putin

Coreea de Nord ar putea desfasura pana la 100 000 de soldati pentru a ajuta…

3 ore ago

Cum sa economisesti in sezonul rece: Sfaturi practice pentru casa/ gospodaria ta

In fiecare sezon rece, facturile la energie cresc, iar acest lucru pune presiune pe bugetul…

3 ore ago