Antony Blinken spune ca sprijinul pentru Ucraina ar fi suficient, chiar daca SUA, condusa de Trump, si-ar retrage sustinerea

externe

Antony Blinken, flexibilitate maxima, Hamas, Israel

Ingrijorarea din randul oficialilor ucraineni si a sustinatorilor tarii, cu privire la faptul ca Ucraina ar putea pierde sprijinul vital al SUA, au crescut pe masura ce campania lui Trump castiga teren si cea a lui Biden se clatina, scrie Politico.

Ucraina este pe cale sa fie capabila sa „stea pe propriile picioare” din punct de vedere militar, a declarat secretarul de stat Antony Blinken, mentionand ca mai mult de 20 de tari s-au angajat sa isi mentina ajutorul militar si financiar pentru tara, chiar daca SUA si-ar retrage sprijinul sub un alt presedinte.

Blinken a abordat pentru prima data in mod direct posibilitatea ca fostul presedinte Donald Trump sa castige alegerile din noiembrie si sa renunte la angajamentele fata de Ucraina.

Statele Unite, sub conducerea presedintelui Joe Biden, au fost cel mai important sustinator al luptei de peste doi ani a Ucrainei impotriva fortelor ruse invadatoare.

Comentariile publice ale lui Trump au oscilat intre criticarea sprijinului acordat de SUA pentru apararea Ucrainei si sustinerea acestuia, in timp ce contracandidatul sau, senatorul JD Vance, a fost unul dintre liderii republicanilor cei mai radicali in a bloca asistenta militara si financiara de miliarde de dolari acordata de SUA Ucrainei de la invazia Rusiei in 2022.

Se stie ca Trump si presedintele ucrainean Volodimir Zelenski au vorbit vineri la telefon.

„Am remarcat sprijinul american bipartizan si bicameral vital pentru protejarea libertatii si independentei natiunii noastre”, a scris Zelenski pe X, spunand ca au convenit «sa discute la o intalnire personala ce pasi pot face pacea corecta si cu adevarat durabila».

Trump a declarat pe platforma sa de social media ca apreciaza demersul lui Zelenski privind o viitoare intalnire si a promis sa „puna capat razboiului care a costat atat de multe vieti si a devastat nenumarate familii nevinovate”.

Blinken a spus vineri ca orice noua administratie ar trebui sa ia in considerare sprijinul bipartizan puternic din Congres pentru Ucraina, in interesul contracararii incercarilor presedintelui rus Vladimir Putin de a extinde teritoriul si influenta Moscovei.

„Fiecare administratie are ocazia, desigur, sa isi stabileasca propria politica. Nu putem bloca viitorul”, a declarat Blinken, vorbind in fata unei audiente formate din responsabili politici americani si alte persoane la Forumul de Securitate Aspen din Colorado.

Dar el a subliniat ca acordurile de securitate pe care Statele Unite si mai mult de 20 de alti aliati – inclusiv unii parteneri NATO, Japonia si Uniunea Europeana – le-au semnat inclusiv la summit-ul NATO de la Washington in aceasta luna sunt solide.

„Daca am renunta la acestea… Presupun ca este posibil, dar, din fericire, avem alte 20 si ceva de tari care le sustin (acordurile n.n.)”, a spus Blinken.

Ucraina insasi se afla pe o traiectorie pentru a se asigura ca „sta pe propriile picioare din punct de vedere militar, economic si democratic”, a spus Blinken.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: