Anul 2023 poate sa doboare recordul de cel mai calduros an. In Romania, am avut cea mai fierbinte luna octombrie din 1961 incoace

news

global temperature

Ne-am bucurat de soare pana toamna tarziu, lucru pe care nu il puteam concepe in urma cu cativa ani, dar bucuria de a avea o vara prelungita inseamna si vesti proaste pentru clima in general. Roxana Bojariu, climatolog la Administratia Nationala de Meteorologie – unde coordoneaza sectia de climatologie care analizeaza evolutia climei din Romania si de pe intreaga planeta – a declarat, la TVR, ca anul 2023 ar putea dobori recordul de cel mai calduros an, detinut pana acum de 2016.

„Exista si variabilitate naturala, peste care se suprapune semnalul incalzirii globale, dar, din pacate, nu putem vorbi  de predominanta componentei naturale atunci cand vedem recorduri doborate nu doar in Romania, ci peste tot in lume. Recorduri doborate si zilnic, si lunar. Probabil ca si la sfarsitul acestui an vom avea un record. Anul 2023 are sanse foarte mari sa doboare recordul de cel mai calduros an, inregistrat in 2016. 2016,  care a avut o faza matura a oscilatiei sudice El Nino, asa cum avem si acum, dar noi am inceput cu El Nino in Pacific, adica cu temperaturi mai mari decat in mod obisnuit la suprafata Oceanului doar din vara, in timp ce 2016 a fost un an caracterizat ca intreg de acest fenomen. Deci  vorbim de o accelerare a incalzirii globale, care modifica statisticile si pentru regimul mediu de temperatura, dar si pentru extremele de temperatura si precipitatii„, a explicat Roxana Bojariu.

In Romania, in 2023, am avut cele mai multe coduri rosii de canicula sau precipitatii

„Una e cand depasesti un record inregistrat intr-o singura zi, si, intr-adevar, temperatura maxima absoluta de 44,5 grade Celsius inregistrata in august 1951, nu a fost doborat acest record, dar vorbim si de alte caracteristici. Vorbim si de numarul de zile cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius sau vorbim, de exemplu, de aceasta prelungire anormala a verii in toamna.

De exemplu, octombrie, care si pentru Romania va fi cea mai calduroasa luna octombrie din 1961 incoace. Am avut in zone din sud peste 20 de zile ce au putut fi caracterizate ca fiind zile de vara – va dati seama, zile de vara in septembrie si-n octombrie. Asta insemnand ca au fost temperaturi maxime de peste 25 de grade Celsius ziua, ceea ce caracterizeaza o zi de vara. Am avut in acest an o luna ianuarie care a iesit din tiparele climatice ale Romaniei.

Cea mai calda luna ianuarie din inregistrari. Luna septembrie a fost a doua cea mai calduroasa luna si am avut si fenomene externe legate de aceasta amplificare a incalzirii globale cu raspuns ce se intampla in Romania.

Am avut in acest an cele mai multe coduri rosii pentru canicula sau pentru precipitatii foarte intense. Si acestea sunt legate de incalzirea globala, care inseamna o atmosfera mai calda  ce poate sa retina o cantitate sporita de vapori de apa ce se evapora de la suprafetele mult mai calde ale marilor si oceanelor.

Marea Mediterana, mult mai calda decat in mod obisnuit. Si Marea Neagra a fost mult mai calda decat in mod obisnuit. Si in general, Oceanul Planetar, in acest an, a depasit toate recordurile. Lucrul acesta e ingrijorator pentru ca oceanul regleaza de obicei clima dar, cu o cantitate sporita de caldura alimenteaza acum sistemele de vreme, facandu-le sa se manifeste mult mai sever”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: