Anul acesta inundatiile au venit mai devreme in China. Mai multe orase din sudul tarii au ajuns sub apa

externe

Mai multe orase din delta raului Pearl din sudul Chinei, dens populata, au fost inundate in urma ploilor record, starnind ingrijorari cu privire la apararea regiunii impotriva potopurilor provocate de fenomenele meteorologice extreme, informeaza Reuters.

Provincia este predispusa la inundatii de vara. Apararea sa impotriva inundatiilor a fost testata in iunie 2022, cand Guangdong a fost lovit de cele mai puternice ploi din ultimele sase decenii. Sute de mii de persoane au fost evacuate.

Incepand de joi, Guangdong a fost lovit de ploi neobisnuit de abundente, sustinute si larg raspandite, cu furtuni puternice mai devreme decat in mod normal. Sezonul inundatiilor din provincie fiind in mai si iunie.

In weekend, caile navigabile din Guangdong si-au iesit din matca, intr-un sat de langa oras apele ajungand la etajul al doilea al caselor dupa ce au maturat campurile de orez si cartofi.

In alte parti din Qingyuan, salvatorii au fost nevoiti sa evacueze locuitorii unui bloc prin apa pana la gat. Alti locatari au ramas la etajele superioare ale caselor lor, asteptand ca apele sa se retraga in timp ce prietenii le livrau mancare cu barca.

Oamenii spun ca inainte de 2022, rareori ploua la fel de puternic ca acum, iar inundatiile nu au fost niciodata la fel de mari.

Evenimentele meteorologice din China au devenit mai intense si mai imprevizibile din cauza incalzirii globale, spun oamenii de stiinta, ploile record si seceta atacand a doua economie a lumii, adesea in acelasi timp.

Recordurile de precipitatii pentru aprilie au fost doborate in multe parti din Guangdong, orasele Shaoguan, Zhaoqing si Jiangmen din vest si nord de Guangzhou fiind, de asemenea, pe jumatate inundate.

Ploaia a ucis patru persoane, iar alte 10 sunt inca date disparute in provincie, a informat, luni, agentia de stiri de stat Xinhua. De asemenea 36 de case s-au prabusit, in timp ce 48 au fost grav avariate, rezultand o pierdere economica directa de aproape 140,6 milioane de yuani.

Multe rauri sunt inca la niveluri peste pragurile de siguranta, in urma unor precipitatii de doua-trei ori mai mari decat in mod normal in aceasta perioada a anului.

Vremea din sudul Chinei a fost cauzata de un nivel subtropical mai puternic decat normal, un sistem semi-permanent de inalta presiune care circula la nord de ecuator. Acesta a dus la temperaturi mai calde care au atras mai mult aer incarcat cu umiditate din Marea Chinei de Sud si Golful Bengal, rezultand precipitatii intense, au spus meteorologii chinezi.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: