Anul nou in Rusia lui Putin. BBC: „Nimic nu este normal/ Sunt rus, ca sa fac in ciuda lumii”

externe

Ceasul din Turnul Spassky de la Kremlin bate miezul noptii. Se intoneaza imnul national rusesc. Apoi, Channel One TV da startul anului 2023 cu o melodie pop: „Sunt rus si voi merge pana la capat… Sunt rus, ca sa fac in ciuda lumii.” Urmeaza „M-am nascut in Uniunea Sovietica, am fost facut in URSS!”, scrie corespondentul BBC la Moscova.

La petrecerea de Anul Nou de la Rusia-1, unul dintre cei mai faimosi corespondenti de razboi ai postului tine in mana un pahar de sampanie, inchinand in cinstea anului 2023 si dorindu-si „mai multe vesti bune decat rele de pe front”.

Alaturi de el stau barbati in uniforme militare. Un oficial instalat la Moscova din Ucraina ocupata de Rusia declara: „Ne doresc tuturor pace. Dar pacea va veni doar dupa victoria noastra”.

Extravagantele festive din acest an de la televiziunea rusa sunt un amestec ciudat de „hai sa petrecem” si „hai sa castigam pe campul de lupta”.

Acesta nu este un program TV normal pentru o noapte de Anul Nou in Rusia. Dar, din nou, nici aceasta nu este o noapte de Anul Nou normala. „Normalitatea” a disparut in urma cu zece luni, cand Rusia a lansat o invazie pe scara larga in Ucraina.

Nu a fost nimic „normal” in discursul de Anul Nou al lui Vladimir Putin adresat poporului rus. Pentru discursul sau anual, presedintele sta de obicei singur in fata Kremlinului. In acest an, in picioare, in spatele sau, se aflau barbati si femei in uniforme de lupta.

In discursul sau de anul trecut, liderul de la Kremlin a subliniat ca „noaptea de Anul Nou este literalmente plina de buna dispozitie si de ganduri fericite”.

Buna dispozitie si gandurile fericite au fost putine de data aceasta.

Presedintele Putin a folosit discursul pentru a promova realitatea alternativa a Kremlinului: ca, in acest conflict, Rusia este eroul, iar Ucraina si Occidentul sunt raufacatorii.

„Ani de zile, elitele occidentale ne-au asigurat in mod ipocrit de intentiile lor pasnice… dar, de fapt, au incurajat neonazistii in toate modurile posibile”, a declarat presedintele Putin.

„Apararea Patriei noastre este datoria sacra pe care o datoram stramosilor si urmasilor nostri”.

Cand Kremlinul vorbeste despre „apararea Patriei noastre”, retineti ca Rusia a fost cea care a invadat Ucraina. Nu invers.

Presedintele rus sustine ca tara sa beneficiaza enorm de pe urma evenimentelor dramatice din 2022: „A fost un an de… pasi importanti spre suveranitatea deplina a Rusiei”.

„Punem bazele viitorului nostru comun, a adevaratei noastre independente”.

Afirmatia ca, in acest razboi, Rusia lupta pentru suveranitatea si independenta sa este cel putin ciudata.

Pentru inceput, Rusia este de mult timp o natiune suverana si independenta. Chiar daca acceptati premisa lui Vladimir Putin ca Rusia nu a atins niciodata „suveranitatea deplina”, se pune intrebarea: de ce nu? Putin se afla la putere de 23 de ani. Suficient de mult timp, ati putea crede, pentru a rezolva acest lucru.

Un alt lucru pe care presedintele Putin il face in discursul sau de Anul Nou este sa ii imparta pe rusi in noi si ei, in cei care sustin „operatiunea sa militara speciala” si cei care nu o sustin.

„A fost un an care a pus multe lucruri la locul lor”, a spus liderul de la Kremlin, „si a trasat o linie clara intre curaj si eroism, pe de o parte, si tradare si lasitate, pe de alta parte”.

In 2023, vom vedea probabil ca Kremlinul va trasa aceasta linie si mai clar. Autoritatile ruse au mobilizat toate resursele tarii pentru „operatiunea militara speciala”.

Nu exista loc pentru dezbateri sau discutii: guvernul se asteapta ca publicul sa se ralieze si sa il sustina pe presedinte. Rusii care nu o vor face vor fi facuti sa simta ca isi tradeaza patria, incheie corespondentul BBC.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: