Judecatorul Horatius Dumbrava, fost membru al CSM, sustine ca presedintele Klaus Iohannis trebuie sa se implice constitutional in „scandalul” legilor Justitiei pentru a apara statul de drept, simplele declaratii ale acestuia nefiind de ajuns.
„Presedintele Iohannis trebuie sa se implice in scandalul legilor justitiei pentru apararea statului de drept si a ordinii de drept. Are la indemana parghii constitutionale. Simple declaratii ale Presedintelui nu ajung”, precizeaza Horatius Dumbrava intr-o postare publicata miercuri pe pagina sa de Facebook.
El adauga ca modalitatea prin care ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a decis sa initieze proiectul de modificare a legilor Justitiei si schimbarea paradigmei constitutionale a justitiei sunt motive serioase pentru o interventie constitutionala a presedintelui Klaus Iohannis.
„Situatia a escaladat. Lipsa de consultare si dialog a actualului ministru al justitiei cu corpul profesional al judecatorilor si procurorilor, cu societatea civila, modul netransparent in care a domnia sa a inteles sa initieze un proiect de lege, schimband paradigma constitutionala a justitiei (independentei acesteia) prin subordonarea judecatorilor si procurorilor puterii executive, sunt semnale serioase inclusiv pentru Presedintele Romaniei ca este cazul unei interventii constitutionale. La asta se adauga miile de judecatori si procurori care au cerut recent printr-un memoriu Guvernului sa retraga proiectul de lege initiat de ministrul Justitiei, motivele fiind aceleasi: lipsa de transparenta si, mai ales, subordonarea politica a justitiei”, spune judecatorul.
Horatius Dumbrava explica si de ce presedintele Romaniei ar trebui sa intervina. „Pentru ca el are aceasta atributie, obligatie chiar constitutionala de fi mediator intre puterile statului. Or, ceea ce se intampla azi cere o mediere pentru buna functionare a autoritatilor publice, facand referire la articolul 80 paragraf 2 din Constitutie”, arata Horatius Dumbrava.
Magistratul precizeaza ca presedintele ar trebui sa se foloseasca doua mijloace constitutionale, respectiv consultarea Guvernului si participarea la sedinta in sedinta in care se va dezbate proiectul de lege.
„Sa ceara o consultare cu Guvernul pe tema proiectului de lege de modificare a legilor Justitiei, intrucat este o ‘problema urgenta si de importanta deosebita’ prin amploarea scandalului pe care o vedem cu totii (articolul 86 din Constitutie) si sa participe la sedinta de Guvern cand se va ‘dezbate’ initiativa ministrului justitiei privind proiectul de lege. Articolul 87 paragraful 1 din Constitutie permite presedintelui Romaniei sa participe si chiar sa prezideze aceasta sedinta. Este vorba de asigurarea ordinii publice, cum spune textul constitutional, pentru ca ordinea publica inseamna o ordine de drept si una de fapt, iar subminarea statului de drept printr-un astfel de proiect de lege este de natura sa aduca atingere uneia din valorile indicate de articolul 87 din Constitutie”, conchide judecatorul Dumbrava.
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Jurnalistii de la G4Media au dezvaluit, miercuri seara, ca premierul PSD Marcel Ciolacu a calatorit…
Cea mai veche tablita cunoscuta, inscriptionata cu cele zece porunci din Vechiul Testament, este de…
Orasul italian Florenta a decis sa ia masuri pentru a reduce supraturismul, introducand masuri, inclusiv…
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit miercuri la Casa Alba pentru a discuta…
Oficialii israelieni insista asupra mentinerii capacitatii de a lovi Libanul in orice moment, ca parte…
Primarul orasului bihorean Marghita, udemeristul Demian Zsolt, care a participat la un eveniment la o…