life

Aplicatia de modificare a fetei de la Google Pixel starneste dezbateri privind felul in care inteligenta artificiala manipuleaza realitatea. „Oamenii nu vor realitate”

Camera nu minte niciodata. De fapt, nu mintea. Acum o face – si aparent mai des pe zi ce trece. In era smartphone-ului, editarile digitale pentru a imbunatati fotografiile au devenit obisnuite, de la amplificarea culorilor pana la ajustarea nivelurilor de lumina. Acum, o noua generatie de instrumente pentru smartphone-uri alimentate de inteligenta artificiala (AI) adauga la dezbaterea despre ce inseamna sa fotografiezi realitatea, potrivit BBC.

Cele mai recente smartphone-uri Google lansate saptamana trecuta, Pixel 8 si Pixel 8 Pro, merg cu un pas mai departe decat dispozitivele altor companii. Ele folosesc AI pentru a ajuta la modificarea expresiilor oamenilor in fotografii.

Este o experienta pe care am trait-o cu totii: o persoana dintr-o fotografie de grup se uita in alta parte sau nu zambeste.

Telefoanele Google pot cauta acum prin fotografiile tale pentru a amesteca si potrivi expresii din fotografii mai vechi, folosind invatarea automata pentru a pune un zambet dintr-o fotografie in alta fotografie. Google il numeste Best Take.

De asemenea, dispozitivele le permit utilizatorilor sa stearga, sa mute si sa redimensioneze elementele nedorite dintr-o fotografie – de la oameni la cladiri – „completand” spatiul lasat in urma cu ceea ce se numeste Magic Editor. Aceasta aplicatie foloseste ceea ce este cunoscut sub numele de deep learning, un algoritm de inteligenta artificiala care stabileste ce texturi ar trebui sa umple golul analizand pixelii din jur pe care ii poate vedea, folosind cunostintele pe care le-a adunat din milioane de alte fotografii.

Nu trebuie sa fie poze facute pe dispozitiv. Folosind Pixel 8 Pro, asa-numitul Magic Editor sau Best Take poate fi aplicat oricarei fotografii din Google Foto.

Pentru unii, acest lucru ridica noi intrebari despre modul in care facem fotografii.

Noua tehnologie de inteligenta artificiala a Google a fost descrisa in mod diferit de comentatorii si recenzentii tehnologiei ca fiind potential „scarboasa” (The Verge), „infricosatoare” (Tech Radar) si avand potentialul de a „ridica amenintari serioase la adresa increderii (deja fragile) a oamenilor in continutul online”. (Cnet).

Andrew Pearsall, fotograf profesionist si lector la Universitatea din South Wales, a fost de acord ca manipularea AI prezinta pericole.

„O simpla manipulare, chiar si din motive estetice, ne poate conduce pe o cale intunecata”, a spus el.

El a spus ca riscurile sunt mai mari pentru cei care au folosit inteligenta artificiala in contexte profesionale, dar exista implicatii pe care toti trebuie sa le ia in considerare.

„Trebuie sa fii foarte atent Cand treci linia. Este destul de ingrijorator acum ca poti face o poza si poti elimina instantaneu ceva de pe telefon. Cred ca ne mutam pe acest taram al unui fel de lume falsa”, a spus Pearsall.

Isaac Reynolds, care conduce echipa de dezvoltare a sistemelor de camere pe smartphone-urile companiei, a declarat pentru BBC ca Google ia in serios consideratiile etice ale tehnologiei sale de consum. El s-a grabit sa sublinieze ca functii precum Best Take nu „falsifica” nimic.

Calitatea camerei si software-ul sunt cheia pentru ca Google sa concureze cu Samsung, Apple si altii – iar aceste caracteristici AI sunt vazute ca un punct de vanzare unic.

Insa toti cei care si-au exprimat ingrijorarea cu privire la tehnologie au laudat calitatea fotografiilor.

„In sfarsit, poti obtine acea fotografie in care toata lumea este asa cum vrei tu sa arate – si asta este ceva ce nu ai reusit sa faci cu nicio camera de pe smartphone sau pe nicio camera, punct”, a spus Reynolds.

„Daca a existat o versiune [a fotografiei pe care ai facut-o] in care acea persoana zambea, ti-o va arata. Dar daca nu a existat o versiune in care sa zambeasca, nu vei vedea asta”, a explicat el.

Pentru Reynolds, imaginea finala devine o „reprezentare a unui moment”. Cu alte cuvinte, este posibil ca acel moment specific sa nu se fi intamplat, dar este imaginea care ai vrut sa se intample creata din mai multe momente reale.

„Oamenii nu vor realitate”

Profesorul Rafal Mantiuk, expert in grafica si reprezentare la Universitatea din Cambridge, a spus ca este important sa ne amintim ca utilizarea inteligentei artificiale in smartphone-uri nu face fotografiile sa arate ca viata reala.

„Oamenii nu vor sa surprinda realitatea”, a spus el. „Ei vor sa capteze imagini frumoase. Intreaga conducta de procesare a imaginii din smartphone-uri este menita sa produca imagini frumoase – nu cele reale”.

Limitarile fizice ale smartphone-urilor inseamna ca se bazeaza pe invatarea automata pentru a „completa” informatii care nu exista in fotografie.
Acest lucru ajuta la imbunatatirea zoom-ului, la imbunatatirea fotografiilor cu lumina scazuta si – in cazul caracteristicii Magic Editor de la Google – adaugati elemente la fotografii care fie nu au fost niciodata acolo, fie schimband elemente din alte fotografii, cum ar fi inlocuirea unei incruntari cu un zambet.

Manipularea fotografiilor nu este noua – estela fel de veche ca forma de arta insasi. Dar niciodata nu a fost mai usor sa sporesti realul datorita inteligentei artificiale.

La inceputul acestui an, compania Samsung a fost criticata pentru modul in care a folosit algoritmi de invatare profunda pentru a imbunatati calitatea fotografiilor facute Lunii cu smartphone-urile sale. Testele au constatat ca nu conteaza cat de slaba este o fotografie pe care ati facut-o la inceput, aceasta va ofera intotdeauna o imagine utilizabila. Cu alte cuvinte – fotografia dvs. nu ar fi neaparat o fotografie a Lunii la care va uitati.

Compania a admis criticile, spunand ca lucreaza pentru „reducerea oricarei potentiale confuzii care ar putea aparea intre actul de a face o fotografie a Lunii reale si o imagine a Lunii”.

Cu privire la noua tehnologie Google, Reynolds spune ca la fotografii sunt adaugate metadate – amprenta digitala a unei imagini – folosind un standard din industrie pentru a semnala cand este utilizata AI.

„Este o problema abordata in interior. Si am vorbit pe larg. Pentru ca lucram la aceste lucruri de mai multi ani. Este o conversatie si ascultam ce spun utilizatorii nostri”, spune el.

Google este sigur ca utilizatorii vor fi de acord – caracteristicile AI ale noilor sale telefoane sunt in centrul campaniei sale de publicitate.
Deci, exista o limita pe care Google nu ar depasi-o cand vine vorba de manipularea imaginilor?

Reynolds a spus ca dezbaterea despre utilizarea inteligentei artificiale a fost prea nuantata pentru a indica pur si simplu o limita si a spune ca s-a ajuns prea departe. „Pe masura ce construiesti mai multe caracteristici, incepi sa realizezi ca o limita este un fel de simplificare excesiva a ceea ce ajunge sa fie o decizie foarte dificila luata pentru fiecare caracteristica in parte”, spune el.

Chiar daca aceste noi tehnologii ridica consideratii etice despre ceea ce este si ce nu este realitate, profesorul Mantiuk a spus ca trebuie sa luam in considerare si limitarile propriilor ochi. „Faptul ca vedem imagini clare colorate se datoreaza faptului ca creierul nostru poate reconstrui informatii si poate deduce chiar si informatiile lipsa. Deci, te poti plange ca camerele fac „lucruri false”, dar creierul uman face acelasi lucru intr-un mod diferit”, a spus Mantiuk.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Infrangere pentru Ghita (RTV): Fostii procurori DNA Mircea Negulescu si Gabriel Onea au fost achitati definitiv

Fostii procurori DNA Mircea Negulescu (supranumit Portocala de trusturile de presa anti-DNA) si Gabriel Onea…

O oră ago

Incendiu de proportii la un depozit din Voluntari; populatia avertizata prin RoAlert

Un incendiu de amploare a izbucnit la un depozit de pe strada Scolii din localitatea…

2 ore ago

O noua victorie a lui Nicusor Dan: referendumul se face, Iohannis a promulgat legea

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, saluta promulgarea de catre presedintele Iohannis a legii care permite organizarea…

31 de minute ago

Timisoara: Robu de la PNL a ajuns consilierul lui Simonis de la PSD. Reactie ironica a lui Dominic Fritz

Fostul primar al municipiului Timisoara, Nicolae Robu (PNL), si fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis…

44 de minute ago