Apocalipsa de la Oradea: Copaci scosi din radacina, acoperisuri luate de vant si traficul aproape complet paralizat in urma unei furtuni
O persoana din Oradea a fost ranita de cioburile provenite de la un geam spart in timpul vijeliei crancene care a avut loc, marti, in Oradea si in alte localitati din Bihor, potrivit Bihoreanul.
Paramedicii i-au acordat primele ingrijiri, iar apoi au transportat victima la spital.
Traficul a fost blocat pe mai multe strazi din oras, unde foarte multi copaci au fost scosi din radacini, iar vantul a luat jos inclusiv acoperisuri si elemente de zidarie de pe unele cladiri, inclusiv de pe magazinul Crisul, potrivit Bihoreanul.
Copacii au doborat in cadere si firele de inalta tensiune, dar cele mai multe stricaciuni au fost provocate de desprinderea de pe fatada a zeci de panouri de aluminiu care au distrus tot ce au lovit in cale, inclusiv stalpi de iluminat, dar si cladirile din jur. In cladirea spitalului de vizavi de magazinul Crisul au ajuns inclusiv panouri fotovoltaice. Potrivit unor martori, copertina unei terase de pe Corso a fost dusa de vant mai mult de 100 de metri, pana in fata magazinul Crisul, unde s-a blocat in crengile unor copaci.
In zona sunt imprastiate materiale de constructie, cel putin trei stalpi de iluminat au fost doborati iar unele elemente de aluminiu s-au oprit in crengile copacilor.
Furtuna a facut ravagii si in campusul Universitatii din Oradea. Circa o treime din arbori au fost pusi la pamant, iar unii dintre ei, mai masivi, au antrenat in caderea lor si stalpi si au afectat si fatadele cladirilor din apropiere.
Dupa furtuna, Parcul 22 Decembrie arata ca intr-un film de groaza, cu alei pline de noroi si crengi, copaci smulsi din pamant, cu tot cu radacini, sau crengi imense rupte din coroana unor arbori care au mai rezistat urgiei. Una dintre tasnitorile din parc a fost rupta in doua de forta caderii unui copac.
La Restaurantul Ciuperca, de pe dealul cu acelasi nume, unde avea loc o petrecere, furtuna a smuls efectiv cu totul 4 geamuri uriase.
„Intunericul a coborat in cateva clipe peste tot orasul, iar din magazinul Crisul zburau bucati de tabla ca niste frunze. Aici, la restaurant, vantul a smuls pur si simplu geamuri ale terasei, cu totul, si le-a aruncat spre interior. Nici la televizor sau in filme nu am vazut niciodata asa ceva”, a spus un martor.
Cladirea restaurantului este intacta, dar pe terasa un stalp din lemn a fost dislocat.
Cel mai putin afectata de furtuna pare a fi zona cartierului Nufarul. Unde, desi sunt zone cu crengi si copaci rupti, vijelia pare ca nu a facut atat de multe pagube.
Circulatia tramvaielor a fost intrerupta total in Oradea vreme de circa 40 de minute dupa furtuna, din cauza crengilor si a unor bucati din acoperisuri cazute pe firele de contact sau pe liniile de tramvai”, a declarat Marius Nicorut, directorul tehnic al Oradea TRansport Local (OTL).
Potrivit acestuia, angajatii OTL au intervenit pentru remedierea problemelor, iar circulatia a fost reluata in mai multe zone.
Mai multi arbori din Cimitirul municipal, unii dintre cei mai vechi din Oradea, au cazut peste cruci sau morminte pe care le-au distrus. Mai multe rude ale defunctilor incercand sa inlature efectele dezastrului.
Una dintre cele mai afectate zone ale orasului a fost cea a Parcului Taranilor si a strazilor adiacente, care adapostesc arbori masivi, batrani, care nu au rezistat puterii vantului.
Acoperisurile si fatadele mai multor case au fost distruse de caderea copacilor, iar unii dintre localnici au ramas fara curent, dupa ce firele sau consolele electrice au fost smulse de crengi rupte.
Imagini publicate pe retelele de socializare arata ca si in zona Aeroportului Oradea au fost consemnate pagube insemnate. In parcarea aeroportuluimulte masini au fost avariate, fiind lovite de tot felul de materiale de constructii, inclusiv grinzi din lemn mari si grele, au fost purtate de vant.
Acoperisul uneia dintre cladirile tehnice dintre cele doua terminale este distrus.
Meteorologii au emis marti dupa-amiaza o alerta imediata de COD ROSU de vijelii cu rafale de peste 90-100 de kilometri/h in mai multe localitati din Bihor, inclusiv in Oradea, valabila intre orele 17.25 si 18.25.