Sondaj INSCOP: peste trei sferturi dintre romani sunt nemultumiti de felul cum actioneaza autoritatile pentru combaterea consumului de droguri

news

romani, consum de droguri, nemultumiti, autoritati, sondaj INSCOP

Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, peste trei sferturi dintre romani sunt nemultumiti de actiunile autoritatilor in ceea ce priveste combaterea consumului de droguri. 38,4% cred ca solutia este reprezentanta de inasprirea pedepselor pentru traficantii de droguri, iar 34,6% considera ca este importanta intensificarea controalelor la frontiere pentru a impiedica intrarea drogurilor in tara, reprezentand impreuna aproape trei sferturi din totalul celor chestionati.

19,1% dintre romani spun ca sunt foarte multumiti si destul de multumiti de actiunile autoritatilor in ceea ce priveste combaterea consumului de droguri, in timp ce 78.8% se declara foarte nemultumiti si destul de nemultumiti. 2% nu stiu sau nu raspund.

Sunt foarte nemultumiti si destul de nemultumiti de actiunile autoritatilor in ceea ce priveste combaterea consumului de droguri 80,5% dintre votantii PNL -PSD, 73,8% dintre votantii AUR si 69.8% dintre cei ai ADU. 77,3% dintre barbati si 80,3% dintre femei se declara foarte nemultumiti si destul de nemultumiti de actiunile autoritatilor in ceea ce priveste combaterea consumului de droguri.

Aceeasi parere este impartasita de 64,3% dintre tinerii sub 30 de ani, de 79,1% dintre cei cu varsta intre 30 si 44 de ani, de 80,4% dintre persoanele cu varsta intre 45 si 59 de ani si de 86,2% dintre persoanele peste 60 de ani.

Sunt foarte nemultumiti si destul de nemultumiti de actiunile autoritatilor in ceea ce priveste combaterea consumului de droguri 86,9% dintre persoanele cu studii primare, 78% dintre persoanele cu studii medii si 77,1% dintre cei cu studii superioare, respectiv 82,5% dintre locuitorii Bucurestiului, 81,4% dintre locuitorii din urbanul mare, 77,3% dintre locuitorii din urbanul mic si 77,2% dintre locuitorii din rural.

38.4% dintre participantii la sondaj cred ca, pentru combaterea consumului de droguri, autoritatile ar trebui sa se concentreze cel mai mult pe inasprirea pedepselor pentru traficantii de droguri, 34.6% pe cresterea controalelor la frontiere pentru a impiedica intrarea drogurilor in tara, 9.8% pe campanii de informare cu privire la riscurile consumului de droguri, 8.9% pe ingrijirea mai buna a consumatorilor de droguri pentru a scapa de dependenta, iar 5% pe sporirea actiunilor de testare pentru consumul de droguri. 1.7% dintre respondenti cred ca autoritatile ar trebui sa se concentreze pe alta actiune, iar 1.6% nu stiu sau nu raspund.

Sunt de parere ca autoritatile ar trebui sa se concentreze cel mai mult pe inasprirea pedepselor pentru traficantii de droguri mai ales: persoanele cu varsta intre 45 si 59 de ani, gulerele gri, locuitorii din regiunea Vest si angajatii la stat. Persoanele cu educatie primara si cele inactive cred intr-o proportie mai mare decat media ca autoritatile ar trebui sa se concentreze cel mai mult pe cresterea controalelor la frontiere pentru a impiedica intrarea drogurilor in tara.

”Consumul de droguri a devenit una dintre temele principale de pe agenda populatiei, cu impact ridicat asupra tuturor categoriilor de populatie in conditiile in care mai mult de trei patrimi dintre romani sunt nemultumiti de actiunile de combatere a fenomenului. De altfel, potrivit sondajelor INSCOP Research, o mare parte a romanilor considera traficul si consumul de droguri drept principala amenintare pentru viitorului copiilor. Impactul emotional determinat de valul de tragedii directe si conexe asociate traficului si consumului de droguri amplifica impactul psihologic al subiectului. De asemenea, riscurile care afecteaza nu doar tinerii adulti, dar si adolescentii, raspandirea traficului si consumului in intreaga tara, familiaritatea fenomenului pentru paturi largi ale populatiei, care nu il mai percepe exclusiv din relatari media, ci din experiente directe extrase din proximitate, in cadrul comunitatilor in care traiesc, ridica acesta problema la rang de urgenta nationala. Subiectul este relevant si din perspectiva competitiilor electorale din 2024 in conditiile in care populatia asteapta masuri ferme de protejare a victimelor si combatere a retelelor de trafic”, afirma Remus Stefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agentiei de presa News.ro. Datele au fost culese in perioada 20 – 25 mai 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul esantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste. Metoda de cercetare este interviu prin intermediul chestionarului. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 2.95%, la un grad de incredere de 95%.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: