Aproape jumatate dintre orasele mari ale Chinei sufera niveluri „moderate pana la severe” de subsidenta (coborarea succesiva a scoartei terestre), punand milioane de oameni in pericol de inundatii, mai ales pe masura ce nivelul marii creste, potrivit unui studiu al datelor obtinute prin sateliti, publicat vineri, transmite Reuters.
Autorii lucrarii care a aparut in revista Science, au descoperit ca 45% din terenul urban al Chinei se scufunda cu mai mult de 3 milimetri pe an si 16% cu peste 10 mm pe an, nu numai din cauza scaderii panzei freatice, ci si din cauza greutati absolute a suprafetei construite.
Avand in vedere ca populatia urbana a Chinei depaseste deja 900 de milioane de oameni, „chiar si o bucata mica de teren care se scufunda s-ar putea traduce printr-o amenintare substantiala la adresa vietii urbane”, a spus echipa de cercetatori condusa de Ao Zurui de la South China Normal University.
Subsidenta duce la pierderi de peste 7,5 miliarde de yuani (1,04 miliarde de dolari) pe an pentru China, iar in urmatorul secol, aproape un sfert din terenul de coasta ar putea fi de fapt mai jos decat nivelul marii, punand sute de milioane de oameni in pericol si mai mare de inundatii.
Orasul Tianjin, din nordul tarii, care are peste 15 milioane de locuitori, a fost identificat drept unul dintre cele mai afectate. Anul trecut, 3.000 de locuitori au fost evacuati dupa un „dezastru geologic brusc” pe care anchetatorii l-au pus pe seama epuizarii apei, precum si a constructiei de puturi geotermale.
Multe dintre vechile bazine carbonifere din China au suferit, de asemenea, ca urmare a supraminarii, autoritatile fiind adesea fortate sa injecteze beton in puturile care se prabusesc pentru a consolida terenul.
Problema nu se limiteaza la China. Un studiu separat, publicat in februarie, arata ca aproximativ 6,3 milioane de km patrati de pamant de pe glob sunt in pericol. Printre tarile cele mai afectate se afla Indonezia, cu mari parti din capitala Jakarta acum sub nivelul marii.
Orasele vulnerabile ar putea lua exemplul Japoniei, a carei capitala Tokio s-a scufundat cu aproximativ 5 m pana cand a fost interzisa extractia apelor subterane in anii 1970, a declarat Robert Nicholls de la Centrul Tyndall pentru Cercetarea Schimbarilor Climatice de la Universitatea din East Anglia.
„Atenuarea distrugerii ar trebui sa fie analizata foarte serios, dar nu puteti opri totul, asa ca vorbiti despre adaptare si construirea de diguri”, a adaugat el.
Din cele 44 de orase mari de coasta care au aceasta problema, 30 se aflau in Asia, potrivit unui studiu din Singapore din 2022.
„Este o problema de urbanizare si crestere a populatiei – densitate mai mare a populatiei, mai multa apa extrasa si (si) mai multa subsidenta”, a spus Matt Wei, expert in geofizica la Universitatea Rhode Island.
Estonia, prin Ministerul sau al Apararii, a exprimat interesul pentru achizitionarea de arme produse in…
USR a dat publicitatii, sambata, un sondaj de opinie realizat de firma Verifield, care arata…
Pe 16 noiembrie 2024, in localitatea Valea Nucarilor, judetul Tulcea, a fost descoperit trupul neinsufletit…
Se inregistreaza o situatie ingrijoratoare in spitalele din Romania. Numarul cazurilor de infectii respiratorii a…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca Ucraina nu poate fi fortata sa indeplineasca incheierea…
Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comaneci si cel care a transformat SUA intr-o putere…