„Ar putea fi mai rau”: New Yorker a publicat un articol cu argumentele lui Sam Charap in favoarea negocierilor cu Rusia

externe

crimeea, peninsula

Eseul publicat in revista New Yorker analizeaza serios o pozitie nepopulara atat in societatea ucraineana, cat si pe scena politica americana: „ca trebuie sa incercam totusi oprirea razboiului prin negocieri cu Rusia”. Unul dintre cei mai proeminenti sustinatori ai acestei pozitii este analistul Rand Corporation, Samuel Charap, relateaza BBC.

Din cauza pozitiei sale, a fost numit un tradator si, in esenta, un agent al influentei ruse. Multi au subliniat ca Charap a calatorit de mai multe ori la Forumul Valdai pana in februarie 2022, unde Putin a discutat diverse subiecte de securitate internationala cu un anturaj de experti. Charap raspunde ca doar asa se poate apropia de Putin ca sa afle ce vrea.

Charap a prezis in mod corect ca invazia rusa a Ucrainei va incepe la sfarsitul lunii februarie 2022. S-a inselat ca aceasta invazie isi va atinge obiectivele cu viteza fulgerului.

Charap dezaproba multe dintre actiunile intreprinse de Moscova in ultimii ani: amestecul in alegerile americane din 2016 si cu atat mai mult invadarea Ucrainei. Dar el crede ca reactia tarilor occidentale este gresita. El da exemplul sanctiunilor: sunt utile atunci cand exista posibilitatea de a le inlatura, daca in schimb tara in cauza accepta sa-si schimbe comportamentul. Dar legile SUA privind sanctiunile din 2017 sunt scrise in asa fel incat practic niciun presedinte american nu le poate ridica.

Starea actuala, cand sfarsitul razboiului nu este vizibil, Charap o considera o greseala. In primul rand, in opinia sa, niciuna dintre parti nu are posibilitatea de a obtine o victorie decisiva. In al doilea rand, „diplomatia nu este opusul presiunii fortate. Este un instrument pentru atingerea acelorasi obiective ca si presiunea fortata”, spune Charap, dand ca exemplul razboiului din Coreea. Acolo, negocierile au inceput in mijlocul ostilitatilor, au durat mult si au ajuns in cele din urma la un armistitiu. Disputa dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud nu a fost inca rezolvata, dar au trecut 70 de ani si razboiul nu a reizbucnit.

Multi experti occidentali au argumentul ca sprijinirea Ucrainei slabeste strategic Rusia. Dar Charap crede ca acest obiectiv a fost deja atins, s-a intamplat la inceputul razboiului. Continuarea razboiului nu adauga nimic, dar creeaza doar noi probleme. „O Rusia slabita este buna”, citeaza revista expertul. „Dar o Rusia complet izolata, inghetata, o Rusia precum Coreea de Nord, nu este buna.”

Un alt argument este ca, daca sunteti de acord cu concesii teritoriale catre Putin, atunci el va decide ca razboaiele de cucerire functioneaza si va ataca o alta tara. In acest sens, multi il compara pe Putin cu Hitler, ceea ce, potrivit lui Charap, nu este pe deplin justificat, dar admite ca criticii sai ar putea avea dreptate in acest sens. Totusi, un lucru este ambitia, iar altul este oportunitatea. Potrivit lui Charap, Putin nu are oportunitati de noi cuceriri.

Charap nu crede ca SUA ar trebui sa negocieze unu-la-unu cu Rusia peste capul Ucrainei. Dimpotriva, el considera ca este posibil sa se stabileasca o pozitie comuna cu Ucraina si aliatii europeni si sa inceapa negocieri cu Moscova. Aceasta pozitie poate permite unele concesii teritoriale. „Nu cred ca Ucraina ar trebui sa faca neaparat concesii. Pur si simplu nu vad o alternativa la faptul ca toate acestea se vor termina”, spune Charap.

Aceasta pozitie este in prezent profund nepopulara in societatea ucraineana, care este constienta de realitatile teribile ale ocupatiei ruse, dar autorul articolului a gasit un fost oficial care a impartasit-o si a acceptat sa vorbeasca despre asta sub conditia anonimatului. El crede ca starea de spirit din Ucraina va incepe sa se schimbe atunci cand „absolut toata lumea va cunoaste pe cineva ucis sau ranit”. Potrivit lui, nu este inca asa, dar totul se indreapta spre asta.

In ciuda reactiilor aspre la propunerile sale, Charap spune ca va continua sa pledeze pentru o schimbare a politicii occidentale. „Acesta este un incendiu de cea mai inalta complexitate. Ar trebui sa trec pe langa o casa in flacari? (…) Pentru ca oricat de rau sunt deja, lucrurile se pot inrautati mult, mult.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: