Arafat, facut PRAF intr-un raport oficial: „Interventia la Colectiv – IMPROVIZATIE si lipsa de coordonare”
Interventia de urgenta in urma incendiului de la clubul Colectiv, din seara de 30 octombrie 2015, a fost in mare parte o actiune necoordonata, cu elemente de improvizatie a autoritatilor, se arata intr-o sinteza a raportului Corpului de control al premierului privind interventia de urgenta la incendiul din clubul bucurestean.
Potrivit documentului, citat de Stirile TVR, interventia de urgenta in urma incendiului de la clubul Colectiv din Bucuresti din seara de 30 octombrie 2015 a fost in mare parte o actiune necoordonata, cu elemente de improvizatie a autoritatilor, aspect cauzat in principal de lipsa de exercitii in caz de urgente majore, neconcordante in legislatie, baza materiala deficitara.
Desi cel putin unul dintre apelurile primite continea elemente care aratau existenta unei situatii foarte grave, Planul Rosu de Interventie nu a fost declansat imediat, ci doar dupa parcurgerea unor etape, prevazute in legislatia in vigoare, care pot fi descrise ca birocratice, in conditiile in care aceeasi legislatie permite si mecanisme mai rapide de interventie, se arata in raport.
Autoritatile nu au reusit sa comunice eficient in ceea ce priveste declansarea Planului Rosu de interventie: „De exemplu, Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti a comunicat oficial CCPM ca nu i-a fost transmisa informarea cu privire la declansarea Planului Rosu de Interventie la nivelul municipiului Bucuresti si judetului Ilfov. Mai mult decat atat, inscrisurile transmise de Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, Jandarmeria Municipiului Bucuresti si Politia Locala a Municipiului Bucuresti nu fac referire la momentul la care a fost instituit Planul Rosu de Interventie”, se arata in document.
Raportul mai arata ca seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta a coordonat, la fata locului, doar activitatea de prim ajutor calificat si asistenta medicala de la locul evenimentului, nu toate activitatile de interventie si subliniaza ca „lipsa aparenta a unei coordonari reale a operatiunii de interventie, a fost evidentiata si de faptul ca unele echipaje s-au panicat si au inceput sa comunice haotic informatii catre dispecerat.”
In document de mai arata ca Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov nu are suficiente masini si suficient personal pentru a interveni in cazul unui astfel de dezastru.
Raportul scoate in evidenta faptul ca in raportul Directiei de Sanatate Publica din Bucuresti sunt „date contradictorii atat in ceea ce priveste numarul pacientilor din fiecare spital, cat si in ceea ce priveste numarul infectiilor nosocomiale, ridicand suspiciuni in privinta controalelor in baza carora a fost intocmit”.
Nu exista date din care sa rezulte ca in noaptea de 30 octombrie s-ar fi declansat Planul Alb la nivelul Ministerului Sanatatii. „Iar la nivelul fiecarei unitati spitalicesti de urgenta, din Bucuresti in care au fost internate victimele de la clubul Colectiv, planul alb fie nu exista deloc, fie procedura nu a fost respectata”, se arata in raportul Corpului de Control al guvernului.
„Unitatea de ingrijire a arsilor gravi din cadrul Clinicii de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti (Floreasca) era, la data de 30.10.2015, complet dotata si functionala, atat la nivelul saloanelor, salii de pansamente, sterilizarii proprii, cat si a blocului operator. In noaptea de 30/31 octombrie 2015 au fost efectuate 78 operatii in blocul operator din Unitatea de ingrijire a arsilor gravi, dintre care 67 pentru pacientii victime ale incendiului de la clubul Colectiv si 11 operatii pentru pacientii internati in urma altor evenimente. Unitatea nu a fost si nu este folosita, desi este cea mai moderna si poate asigura cea mai buna ingrijire pentru pacientii cu arsuri grave”, arata documentul.
Raportul Corpului de Control mai arata ca „mecanismul de protectie civila al Uniunii Europene nu a fost activat de catre statul roman, desi acesta era aplicabil”. Corpul de Control al Primului Ministru propune, in viitor, „ca acest mecanism sa fie activat, acolo unde situatia o impune, chiar daca in paralel sunt intreprinse si alte demersuri”.
Ca nota unitara in ceea ce priveste datele primite de la diversele entitati implicate, s-a remarcat lipsa de coerenta si datele contradictorii cu privire la numarul de echipaje existent la fata locului, numarul total de victime, numarul de pacienti internati in fiecare spital, numarul de pacienti depistati cu infectii nosocomiale, numarul de pacienti transferati in afara tarii si locatia acestora, raportarile fiind confuze chiar si-n privinta numarului total de decese, arata sinteza raportului Corpului de Control al guvernului.
Raportul mai arata ca modul de actiune al institutiilor implicate in interventia din seara de 30.10.2015 este apreciat ca fiind unul sub medie si constata ca exista institutii care si-au facut datoria in mod corespunzator si altele care au manifestat deficiente.
Potrivit raportului, si-au facut datoria in mod corespunzator urmatoarele institutii: Institutia Prefectului, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, Directia Generala de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare.
Au manifestat deficiente: Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Dealul Spirii” Bucuresti – Ilfov, Departamentul pentru Situatii de Urgenta, spitalele unde au fost internate victimele, Directia de Sanatate Publica a municipiului Bucuresti.
In aceste conditii, raportul arata ca se impune reformarea radicala si imbunatatirea sistemului de asistenta de urgenta in caz de accidente colective, calamitati si dezastre in faza prespitaliceasca, precum si a asistentei de urgenta in cadrul spitalelor.
„Controlul nu a putut concluziona cu privire la cauzele deceselor victimelor dezastrului din Colectiv, ulterior datei de 30.10.2015, avand in vedere datele medicale insuficiente aflate la dispozitie”, se mai arata in raportul Corpului de Control al Premierului.
La scyrt timp dupa tragedie, Arafat sustinea ca nu s-a gresit cu nimic in modul de interventie al autoritatilor.
„Hai sa luam interventia – nu s-a gresit, haideti sa luam gestionarea la nivelul spitalelor – nu s-a gresit in situatia de dezastre, asta a fost o situatie de dezastre. S-a gresit din partea celor care arata cu degetul peste tot si acuza fara sa aiba informati complete. Toate lumea are dreptul sa acuze. Noi, in Romania, in loc sa fim cu totii sudati pentru a face ceva, noi am creat doua tabere si am inceput sa aratam cu degetul. Asta a fost cea mai mare greseala. In orice situatie ca aceasta in viitor ar putea sa duca la lipsa de reactie. Deja vad colegi de-ai mei care nu vor sa se implice in luarea deciziilor, nu mai vor sa apara la fata locului, sa conduca interventii, nu mai vor sa faca nimic”, a spus Raed Arafat.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook