Argentina: Noul presedinte isi va incepe presedintia cu un val de privatizari

externe

examen, functionari publici, Argentina, Javier Milei

Presedintele ales al Argentinei, Javier Milei, incepe o tranzitie plina de obstacole. El a avansat deja unele dintre primele sale masuri. De indata ce va prelua mandatul, la 10 decembrie, Milei va initia un val de privatizari, incepand cu compania petroliera YPF, compania energetica Enarsa si conglomeratul de organizatii media publice, relateaza El Pais.

Liderul noii aripi de ultra-dreapta din Argentina are la dispozitie trei saptamani pentru a-si forma cabinetul, dar partidul sau, La Libertad Avanza, nu dispune de suficiente figuri pentru a ocupa cele mai inalte pozitii din administratie. El depinde de oamenii fostului presedinte Mauricio Macri, noul sau aliat.

De asemenea, presedintele ales se teme ca, in timp ce se pregateste sa preia mandatul, guvernul demisionar ar putea pune in aplicare masuri care i-ar putea fi daunatoare. Rivalul sau in turul doi al alegerilor prezidentiale, Sergio Massa, care este si ministru al economiei, l-a avertizat pe Milei in seara victoriei ca acum este responsabilitatea sa sa tina sub control inflatia – care in prezent este de 142%.

Luni dimineata, Milei a facut un tur al posturilor de radio locale repetand ce vor presupune primele sale masuri guvernamentale: privatizari, controlul protestelor sociale si dolarizarea.

„Tot ceea ce poate fi in mainile sectorului privat, va fi in mainile sectorului privat”, a spus el. Nu este pentru prima data cand Argentina se lanseaza intr-un val de privatizari: in anii 1990, peronistul liberal Carlos Menem nu a lasat nicio companie publica nevanduta, intr-un proces indelungat care a culminat cu vinderea companiei petroliera YPF.

In 2012, guvernul Cristinei Fernandez de Kirchner a renationalizat compania, care se afla in mainile Repsol.

Profunzimea schimbarilor propuse de Milei aminteste de „chirurgia fara anestezie” pe care Menem a aplicat-o atunci cand hiperinflatia a devastat tara in 1990. La acea vreme, multe dintre masuri au generat nemultumire sociala, proteste si greve. Milei a luat nota de acea experienta si a avertizat ca este pregatit sa se confrunte cu cei „care se opun schimbarii pentru a-si apara privilegiile”. El s-a referit la angajatii si functionarii publici care si-ar putea pierde locurile de munca.

Tinerea sub control a posibilelor proteste va fi doar una dintre provocarile cu care se va confrunta noul guvern. In ciuda infrangerii sale in sondaje, kirchnerismul va detine cheia pentru a bloca sau aproba legi si a ratifica decretele prezidentiale. Milei nu va avea de ales decat sa negocieze cu liderii pe care ii numeste de luni de zile „mizerie”, „hoti” si „nenorociti de stanga”.

Pe plan extern triumful sau a fost bine primit. Actiunile companiilor argentiniene listate pe Wall Street au crescut intre 4% si 36%, cu un interes deosebit pentru cele legate de sectoarele energetic si bancar. Compania care a beneficiat cel mai mult a fost tocmai YPF. Obligatiunile de datorie argentiniene au crescut si ele intre trei si sase puncte.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: