In ultimele zile a circulat o inregistrare video socanta care pare sa arate un prizonier de razboi ucrainean impuscat de rusi in timp ce rosteste ultimele cuvinte: „Slava Ukraini” (Glorie Ucrainei). Aceasta imagine de sfidare eroica impotriva unei brutalitati ingrozitoare ar trebui sa-i transmita un mesaj infiorator lui Vladimir Putin dupa un an de macel in Ucraina: puteti sa ne ucideti si sa ne torturati cat doriti, dar nu ne puteti invinge vointa de a lupta, scrie colonelul britanic Richard Kemp in publicatia britanica The Telegraph.
Aceasta sfidare este opusul a ceea ce se astepta Putin atunci cand fortele sale au intrat in Ucraina in februarie anul trecut. „Operatiunea sa militara speciala” nu a fost planificata deloc ca un razboi: a fost o actiune armata, psihologica, menita sa instaureze frica, sa instaleze un regim marioneta si sa aduca tara inapoi in tarana. De aceea a atacat cu prea putine forte pentru a invinge un adversar hotarat.
Serviciile de informatii ale lui Putin, conduse de FSB, succesorul KGB, i-au spus ca ucrainenii vorbitori de limba rusa ii vor primi pe invadatori cu bratele deschise. Serviciile de securitate ale Rusiei fusesera platite cu sume uriase timp de multi ani pentru a se asigura ca acest lucru se va intampla si pentru a pozitiona colaboratori care sa preia conducerea guvernului si sa ii puna la punct pe adversari (sau sa ii elimine).
Inainte de invazie, FSB-ul stia ca se afla pe un teren subred, sursele oferindu-le o imagine foarte diferita. Dar cum ar fi putut explica acest lucru Kremlinului dupa toate resursele care au fost alocate pentru subminarea Ucrainei?
Intr-adevar, s-a dovedit ca agentiile de informatii ale Rusiei s-au inselat din toate punctele de vedere. Colaboratorii de la Kiev si din alte parti nu au livrat marfa. Fortele rusesti lamentabil de prost pregatite s-au confruntat cu un nivel de rezistenta care le-a luat prin surprindere, inclusiv ulterior in zonele vorbitoare de limba rusa, unde partizanii au luptat impotriva lor. Si nu numai Rusia a fost lasata umilita de esecurile sale initiale in materie de informatii. Evaluarea agentiilor americane a fost ca Ucraina se va prabusi rapid.
Cum au dovedit ucrainenii ca atat rusii, cat si americanii s-au inselat atat de mult? Raspunsul la aceasta intrebare ne duce inapoi la uciderea soldatului necunoscut din padurea ucraineana. Moralul, pe care el l-a simbolizat chiar si in pragul mortii, este cheia de bolta a succesului in razboi.
Shaun Pinner, un fost infanterist britanic care a luptat la Mariupol in calitate de puscas marin sub contract ucrainean, spune ca nicio suma de bani, amenintari sau ispite nu poate forta un om sa lupte, stiind ca ar putea muri. Moralul se obtine printr-o conducere puternica, o coeziune de echipa care te face sa-ti risti viata pentru omul din stanga si din dreapta ta, constientizarea faptului ca familia si tara ta depind de lupta pe care o duci si convingerea ca ceea ce faci este corect. Pinner a fost martor la contagiunea unui moral ridicat. Aceasta i-a determinat pe el si pe camarazii sai sa reziste cu inversunare la Mariupol atat de mult timp.
Trupele ruse conduse cu incompetenta, dintre care multe dintre ele habar nu au pentru ce lupta, in ciuda propagandei cu care sunt hranite, nu au un astfel de avantaj. Exista povesti despre unii care au fost fortati sa intre in lupta sub amenintarea armelor.
Moralul ridicat si spiritul de lupta nu sunt insa suficiente de unele singure, asa cum au invatat francezii pe propria piele in 1940. Prabusirea lor s-a datorat in primul rand esecului serviciilor de informatii, conducerii strategice slabe si inferioritatii operationale si tactice fata de Wehrmacht.
Din fericire, Ucraina nu are aceste deficiente. Unul dintre cele mai importante motive pentru care planurile lui Putin au fost zadarnicite in februarie anul trecut a fost conducerea lui Zelenski, care a ramas la Kiev si a mobilizat tara prin propriul exemplu. Armata sa, antrenata de Occident, are avantajul operational si tactic asupra rusilor paralizati. Serviciile secrete militare ucrainene s-au dovedit a fi exceptional de eficiente, in parte datorita aportului direct al Marii Britanii si al SUA.
Bineinteles, Ucraina a fost mentinuta in lupta si de banii si armele occidentale. Acest sprijin, pe care, din nou, Putin nu a reusit sa il anticipeze, nu doar echipeaza trupele pentru a lupta, ci este, de asemenea, de o importanta fundamentala pentru moral. In aceasta privinta, Afganistanul ofera o lectie salutara pentru Ucraina de astazi. Dupa ce au luptat din greu timp de ani de zile, in 2021 fortele afgane s-au dezintegrat in momentul in care americanii s-au retras.
Guvernul britanic a declarat joi ca a impus cel mai mare pachet de sanctiuni impotriva…
Trei tineri au fost retinuti in cazul masinilor vandalizate pe mai multe strazi din Suceava,…
Mai multi lideri MAGA s-au laudat ca pot admite in sfarsit ca Proiectul 2025 este…
Vineri, de Sfintii Mihail si Gavriil, aproape 1,5 milioane de romani isi celebreaza ziua onomastica,…
Multimi islamiste au dezlantuit joi seara la Amsterdam atacuri violente asupra suporterilor evrei, dupa un…
Un nou raport al Biroului National de Statistica din Italia (ISTAT), publicat joi, arata o…