Armata americana a lansat o cerere pentru interceptoare antidrona „Coyote” in urmatorii ani. Armata intentioneaza sa achizitioneze 6.000 de variante Block 2 ale armelor cu reactie, echipate cu focoase explozive pentru a-si dobori tintele, si 700 de versiuni Block 3, care utilizeaza o incarcatura utila non-kinetica care nu este specificata, relateaza Interesting Engineering.
Dupa cum se detaliaza in anunt, se asteapta ca armata sa atribuie un contract cu o singura sursa pentru fabricarea acestor sisteme (dezvoltate initial de Raytheon). Ca parte a contractului, armata intentioneaza sa achizitioneze 252 de lansatoare fixe, 52 de lansatoare mobile, 118 radare fixe si 33 de radare mobile. Achizitia include, de asemenea, sprijin pentru intretinerea si repararea a cel putin 15 sisteme Coyote in Statele Unite si in alte locatii desfasurate in intreaga lume.
Nu a fost furnizata nicio estimare a costurilor. Totusi, s-a anuntat ca pretul unitar al unui Coyote Block 2 este de aproximativ 100.000 de dolari, ceea ce este relativ scazut in comparatie cu rachetele sol-aer traditionale.
Drona Block 2 „Coyote” a fost introdusa pentru prima data in 2018. Aceasta se bazeaza pe drona originala Block 1 „Coyote” de la Raytheon. Cu toate acestea, modelul Block 2 are diferente semnificative fata de predecesorul sau. Are o forma unica asemanatoare unei rachete si functioneaza cu ajutorul unui sistem de propulsie cu jet. Aceasta versiune a dronei „Coyote” are un mic detector radar pentru a-si localiza tinta. A fost dezvoltata o subvarianta numita Block 2+, care dispune de un detector imbunatatit.
Coyote block 3 se afla in teste cel putin din 2020. Din nou, se bazeaza pe designul original „Coyote” si are o elice actionata de un motor electric. Blocul 3 ar putea avea un sistem de razboi electronic sau o arma cu energie dirijata de mare putere.
Raytheon a declarat ca interceptorii „Coyote” Block 3 pot fi recuperati si reconditionati pentru reutilizare, in timp ce interceptorii Block 2 sunt conceputi pentru a fi utilizati o singura data.
Armata intentioneaza sa creasca considerabil numarul sistemelor sale de contra-drone bazate pe Coyote pana la sfarsitul deceniului. Acest lucru indica pericolul real pe care il reprezinta dronele, inclusiv modelele mai putin performante si tipurile comerciale inarmate, atat pe campurile de lupta traditionale, cat si in afara lor.
„Armata SUA are nevoie sa dezvolte, sa produca si sa mentina contramasuri impotriva dronelor inarmate si care colecteaza informatii, care opereaza la diferite viteze si altitudini si care vizeaza atat interesele SUA, cat si ale aliatilor lor”, explica armata americana in anunt.
Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat vineri, in cadrul unei conversatii directe, pe presedintele rus…
Presedintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidentiale, a afirmat vineri ca omul de afaceri…
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a declarat vineri ca, in situatia in care referendumul pe Bucuresti…
Reteaua sociala americana Bluesky, care se doreste a fi o alternativa la X, a anuntat…
China a pregatit contramasuri impotriva companiilor americane daca presedintele ales Donald Trump reaprinde razboiul comercial…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, i-a cerut vineri lui Marcel Ciolacu sa prezinte dovada ca nu…