Expertii militari chinezi au simulat un scenariu in care avioane de lupta stealth din Japonia evita sistemul de aparare aeriana al tarii si incearca un bombardament asupra Shanghaiului. Rezultatele simularilor pe calculator, care au fost efectuate pe parcursul a zece runde, au fost mixte, relateaza Interesting Engineering.
Cercetatorii de la Colegiul de operatiuni comune al Universitatii Nationale de Aparare, aflat sub egida Armatei Populare de Eliberare (APL) a Chinei, au stabilit ca doar cateva radare terestre pot detecta avioane de lupta stealth de la o distanta de 177 km. Acest lucru implica faptul ca un avion de lupta stealth F-22 sau F-35 ar fi probabil reperat inainte de a ajunge la distanta de 25 de km necesara pentru atacurile cu bombe ghidate cu precizie.
Daca F-35 zboara in „modul beast” pentru a utiliza rachete mai mari si cu raza mai lunga de actiune, isi va pierde capacitatile stealth si ar putea fi detectat de la o distanta mult mai mare.
Simularile au indicat ca aeronava fara caracteristici stealth ar putea fi detectata de la distante de pana la 450 de km. Cu toate acestea, avioanele F-35 pot transporta rachete de croaziera cu o raza de actiune de peste 900 de km, in timp ce Japonia, in punctul sau cel mai apropiat, se afla la doar 800 de km de Shanghai.
Echipa condusa de inginerul de proiect Cao Wei si-a prezentat rezultatele la cea de-a 36-a Conferinta de simulare din China, desfasurata la Yangzhou. Aceasta marcheaza prima data cand APL a impartasit public rezultatele jocurilor de razboi axate pe un oras chinez important, a relatat South China Morning Post.
Cercetatorii nu au clarificat ce piloti conduceau aeronavele in simulari, deoarece atat armata americana, cat si cea japoneza au avioane stealth desfasurate in regiune. Informatiile despre avioanele de lupta stealth sunt considerate extrem de sensibile, iar armata SUA nu a dezvaluit niciodata cat de aproape se pot apropia de o tinta avioanele sale F-22 si F-35 fara a fi detectate.
Pentru a realiza simulari pe calculator, echipa lui Cao a creat un algoritm care traduce datele complexe ale sistemului radar in distanta maxima de detectare a tintei si timpul de avertizare corespunzator.
Cercetatorii au observat ca rezultatele simularii ar putea fi inselatoare, deoarece s-au bazat pe doar trei radare – unele functionand la niveluri medii – pentru apararea Shanghaiului.
Multe nave militare chineze sunt echipate cu radare stealth, iar fortele aeriene folosesc avioane dotate cu AWACS (sistem de avertizare timpurie si control aerian). In plus, mai multi sateliti chinezi de observare a Pamantului din spatiu pot detecta si urmari avioane de lupta stealth.
Cele mai recente jocuri de razboi ale Beijingului au loc in timp ce armata SUA isi extinde flota de F-22 in Japonia, o miscare strategica care ar putea viza tinte de mare importanta in China. Aceasta prezenta sporita a avioanelor F-22 in apropierea granitelor sale ar putea intensifica, de asemenea, concentrarea armatei chineze asupra eliminarii avioanelor de lupta stealth ostile stationate la sol.
In iulie, imagini din satelit au dezvaluit modele la scara reala ale unor avioane de lupta americane, inclusiv F-35 si F-22, pe o pista din desertul Taklamakan, in regiunea Xinjiang din China. Unele dintre modele pareau sa fie deteriorate, probabil din cauza atacurilor avioanelor militare chineze.
Premierul PSD Marcel Ciolacu si delegatia de ministri PSD care se afla in vizita la…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a remarcat ironic ca PSD accepta, ”de la o vreme incoace”,…
Veen Bosch & Keuning (VBK), cea mai mare editura din Tarile de Jos, achizitionata de…
Tatal unei eleve din Franta, a carui relatare despre utilizarea caricaturii profetului Mahomed la o…
Ministrul Constructiilor din Serbia, Goran Vesic, si-a anuntat luni demisia, la trei zile dupa prabusirea…
Inca 2.500 de soldati au sosit luni in estul Spaniei, greu lovit de inundatii, pentru…