„Armata noastra este gata sa opreasca cu forta independenta Taiwanului”. Declaratie razboinica in Singapore a ministrului chinez al Apararii

externe

Dong Jung

Ministrul chinez al Apararii, Dong Jun, a avertizat duminica ca armata sa este pregatita sa opreasca „cu forta” independenta Taiwanului, anunta agentia France Presse.

Declaratiile facute la un forum anual de securitate din Singapore au urmat dupa primele discutii substantiale fata in fata din ultimele 18 luni intre sefii apararii din China si SUA

„Am fost intotdeauna deschisi la schimburi si cooperare, dar acest lucru necesita ca ambele parti sa se intalneasca la jumatatea drumului”, a declarat Dong la Shangri-La Dialogue, unde s-a intalnit vineri cu secretarul american al apararii, Lloyd Austin. „Credem ca avem nevoie de mai multe schimburi tocmai pentru ca exista diferente intre cele doua armate ale noastre”.

Dong si Austin s-au intalnit timp de peste o ora la hotelul de lux care gazduieste forumul, la care participa oficiali din domeniul apararii din intreaga lume si care, in ultimii ani, a fost considerat un barometru al relatiilor dintre SUA si China.

Dupa intalnire, Austin a declarat ca discutiile telefonice intre comandantii militari americani si chinezi vor fi reluate „in lunile urmatoare”, in timp ce Beijingul a salutat „stabilizarea” relatiilor de securitate dintre cele doua tari.

Editia din acest an a Dialogului Shangri-La are loc la o saptamana dupa ce China a organizat exercitii militare in jurul Taiwanului autoguvernat si a avertizat cu privire la un razboi in legatura cu insula sustinuta de SUA, in urma inaugurarii mandatului presedintelui Lai Ching-te, pe care Beijingul l-a descris ca fiind un „separatist periculos”.

„Armata Populara Chineza de Eliberare a fost intotdeauna o forta indestructibila si puternica in apararea unificarii patriei si va actiona cu hotarare si forta in orice moment pentru a frana independenta Taiwanului si pentru a se asigura ca nu va reusi niciodata in incercarile sale”, a declarat Dong la forumul de duminica. „Oricine indrazneste sa desparta Taiwanul de China va fi zdrobit si va suferi propria distrugere”.

In ceea ce priveste Marea Chinei de Sud, pe care China o revendica aproape in intregime si unde a fost implicata in confruntari cu nave filipineze, Dong a avertizat asupra „limitelor” retinerii Beijingului. „China a mentinut o retinere suficienta in fata incalcarilor drepturilor si a provocarilor, dar exista limite”, a declarat Dong.

Administratia presedintelui Joe Biden si China au intensificat comunicarea pentru a atenua frictiunile dintre rivalii inarmati nuclear, secretarul de stat Antony Blinken vizitand luna trecuta Beijingul si Shanghaiul.

Un obiectiv cheie a fost reluarea dialogului intre militari, care este considerat esential pentru a preveni scaparea de sub control a disputelor de focar.

China a renuntat la comunicatiile militare cu Statele Unite in 2022, ca raspuns la vizita in Taiwan a presedintelui Camerei Reprezentantilor de atunci, Nancy Pelosi.

Tensiunile dintre Washington si Beijing au fost alimentate si mai mult de chestiuni precum un presupus balon spion chinezesc care a fost doborat deasupra spatiului aerian american, o intalnire intre presedintele de atunci al Taiwanului, Tsai Ing-wen, si succesorul lui Pelosi, Kevin McCarthy, si ajutorul militar american pentru Taipei.

China este, de asemenea, furioasa din cauza aprofundarii legaturilor de aparare ale Statelor Unite in Asia-Pacific, in special cu Filipine, si a desfasurarii regulate de nave de razboi si avioane de lupta in stramtoarea Taiwan si in Marea Chinei de Sud.

Beijingul considera ca acest lucru face parte dintr-un efort de decenii al SUA de a-i limita influenta.

Cele doua parti au convenit, dupa un summit intre liderul chinez Xi Jinping si Biden in noiembrie anul trecut, sa reia discutiile militare la nivel inalt, inclusiv cu privire la operatiunile militare in apropiere de Taiwan, Japonia si in Marea Chinei de Sud.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: