Armata si guvernul Chinei achizitioneaza in continuare cipuri Nvidia in ciuda interdictiei SUA

externe

cip

Organismele militare chineze, institutele de stat de cercetare in domeniul inteligentei artificiale si universitatile au achizitionat in ultimul an loturi mici de semiconductori Nvidia al caror export in China a fost interzis de SUA, arata o analiza a documentelor de licitatie realizata de Reuters.

Vanzarile efectuate de furnizori chinezilor, in mare parte necunoscuti, evidentiaza dificultatile cu care se confrunta Washingtonul, in pofida interdictiilor sale, in a taia complet accesul Chinei la cipurile americane avansate care ar putea alimenta descoperirile Beijingului in domeniul inteligentei artificiale si al computerelor sofisticate pentru armata sa.

Cumpararea sau vanzarea de cipuri americane nu este ilegala in China, iar documentele de licitatie disponibile publicului arata ca zeci de entitati chineze au cumparat si au primit semiconductoare Nvidia de cand au fost impuse restrictiile.

Printre acestea se numara cipul A100 si cel mai puternic H100 – ale carui exporturi in China si Hong Kong au fost interzise in septembrie 2022 – precum si cipurile mai lente A800 si H800 pe care Nvidia le-a dezvoltat pentru piata chineza, dar care au fost, de asemenea, interzise in octombrie anul trecut.

Cererea continua si accesul la cipurile Nvidia interzise subliniaza lipsa unor alternative bune pentru firmele chineze, in ciuda dezvoltarii incipiente a unor produse rivale de la Huawei si altii. Inainte de interdictii, Nvidia detinea o cota de 90% din piata chineza a cipurilor de inteligenta artificiala.

Printre cumparatori s-au numarat universitati de elita, precum si doua entitati care fac obiectul restrictiilor de export din SUA – Institutul de Tehnologie din Harbin si Universitatea de Stiinta si Tehnologie Electronica din China, care au fost acuzate de implicare in chestiuni militare sau de afiliere la un organism militar contrar intereselor nationale ale SUA.

Analiza Reuters a constatat ca nici Nvidia si nici comerciantii cu amanuntul aprobati de companie nu se numara printre furnizorii identificati. Nu a fost clar modul in care furnizorii si-au procurat cipurile Nvidia.

Totusi, in urma restrictiilor impuse de SUA, a aparut o piata subterana pentru astfel de cipuri in China. Furnizorii chinezi au declarat anterior ca acapareaza stocurile excedentare care ajung pe piata dupa ce Nvidia expediaza cantitati mari catre firme americane sau importa prin intermediul unor companii constituite la nivel local in India, Taiwan sau Singapore.

Autoritatile americane au promis ca vor elimina lacunele din restrictiile la export si au luat masuri pentru a limita accesul la cipuri al unitatilor companiilor chineze situate in afara Chinei.

Chris Miller, profesor la Universitatea Tufts si autor al cartii „Chip War: The Fight for the World’s Most Critical Technology” (Razboiul cipurilor: Lupta pentru cea mai importanta tehnologie din lume), a declarat ca nu este realist sa se creada ca restrictiile de export ale SUA ar putea functiona total, avand in vedere ca cipurile sunt mici si pot fi obtinute prin contrabanda.

Cipurile sunt folosite pentru inteligenta artificiala. Cantitatile celor mai multe achizitii sunt, totusi, foarte mici, departe de ceea ce este necesar pentru a construi de la zero un model de limbaj mare sofisticat.

Un model similar cu GPT de la OpenAI ar necesita peste 30.000 de carduri Nvidia A100, potrivit firmei de cercetare TrendForce. Dar cateva cipuri pot rula sarcini complexe de invatare automata si pot imbunatati modelele AI existente.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: