Armata sud-coreeana a recuperat o parte din racheta spatiala lansata de Coreea de Nord si care s-a prabusit in Marea Galbena, au declarat vineri oficialii, incheind o operatiune de salvare de o saptamana intarziata de vizibilitatea subacvatica redusa si de curentii rapizi, potrivit agentiei Yonhap.
Armata a reusit sa ridice epava, presupusa a fi din cea de-a doua etapa a rachetei, joi seara.
Pe 31 mai, Coreea de Nord a lansat ceea ce pretindea a fi noua racheta „Chollima-1” care transporta un satelit militar de recunoastere, „Malligyong-1”, dar s-a prabusit in mare din cauza pornirii anormale a motorului din a doua etapa, potrivit presei de stat.
In aceeasi zi, armata sud-coreeana a identificat epava cand s-a prabusit in apa la aproximativ 200 de kilometri vest de insula Eocheong, la o adancime de 75 de metri.
Epava ridicata are aproximativ 12 metri lungime – mai scurta decat se credea anterior – si 2 pana la 3 metri in diametru. Portiunea mare a rachetei, despre care se crede ca are aproximativ 30 de metri lungime in total, ar putea ajuta la aflarea nivelului la care a ajuns tehnologia rachetei din Coreea de Nord, au spus observatorii.
Pentru operatiunea de recuperare, Marina a desfasurat un grup de scafandri special instruiti si aproximativ 10 nave, inclusiv doua nave de salvare si salvare, ROKS Tongyeong si ROKS Gwangyang, precum si nava de salvare submarina ROKS Cheonghaejin si mai multe avioane maritime.
Operatiunea minutioasa a fost plina de provocari, inclusiv conditii nefavorabile subacvatice, cum ar fi vizibilitatea de doar 50 de centimetri, deoarece Marina a dat prioritate sigurantei scafandrilor.
„Marea Galbena prin natura are curenti repezi si vizibilitate slaba”, a declarat unul dintre scafandri.
Armata a prezentat reporterilor resturile cilindrice de pe puntea navei ROKS Gwangyang la sediul celei de-a doua Flote, din Pyeongyaek, la 60 de kilometri sud de Seul.
Pe fuzelaj scrie „Cheonma” si este desenul unui cal. Cheonma inseamna „cal ceresc” in coreeana.
De asemenea, este plin de zgarieturi facute de echipamentele de adancime ale scafandrilor folosite in timpul operatiunii de salvare. O parte din vopsea s-a dezlipit, si are urme de lovituri, probabil de la prabusirea in apa.
Oficialii nu au confirmat ce se afla in interiorul epavei, invocand necesitatea unor analize suplimentare.
Coreea de Sud si Statele Unite intentioneaza sa efectueze o ancheta comuna in acest sens, asa cum s-a convenit in timpul discutiilor aliatilor, in marja unui forum anual de securitate de la Singapore, la inceputul acestei luni.
Diverse agentii militare si de informatii americane se vor alatura anchetei, inclusiv o unitate din subordinea Agentiei de Informatii pentru Aparare, a declarat reporterilor un oficial al Comandamentului de Informatii pentru Aparare din Coreea de Sud.
Armata efectueaza, de asemenea, o misiune separata pentru a cauta alte parti ale rachetei, inclusiv a treia etapa si un presupus satelit.
Fostii procurori DNA Mircea Negulescu (supranumit Portocala de trusturile de presa anti-DNA) si Gabriel Onea…
Un incendiu de amploare a izbucnit la un depozit de pe strada Scolii din localitatea…
Germania trece printr-o criza structurala - cu exporturi in scadere, preturi ridicate la energie si…
Rusia a cerut ca Ucraina sa isi reduca drastic armata si sa cedeze teritoriile partial…
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, saluta promulgarea de catre presedintele Iohannis a legii care permite organizarea…
Fostul primar al municipiului Timisoara, Nicolae Robu (PNL), si fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis…