Arme nucleare: Franta va relua productia de tritiu in doua reactoare ale Electricite de France. Cate focoase active are Franta

externe

arma nucleara

Ministrul francez al apararii, Sebastien Lecornu, a anuntat un nou ciclu de productie de tritiu, care este esential pentru fabricarea armelor nucleare, folosind cele doua reactoare civile ale companiei de stat Electricite de France (EDF), relateaza Euractiv.

Lecornu a vizitat centrala nucleara Civaux din sud-vestul Frantei, care va produce tritiu pentru armata.

Pentru a fabrica tritiu, este necesar sa se trateze cu radiatii materialul care contine litiu, expunandu-l la fluxurile de neutroni prezente in miezul unui reactor.

Tritiul, a carui forma gazoasa este practic inexistenta in mod natural, poate fi extras din materialul iradiat.

Acest izotop al hidrogenului este deosebit de vulnerabil la dezintegrarea spontana.

De aceea, este vital pentru productia de arme nucleare, in special bombe cu hidrogen si bombe cu neutroni, pentru care este principalul exploziv.

Armata franceza si EDF au pus la cale aceasta „colaborare” pentru a asigura disponibilitatea unor stocuri suficiente de tritiu „ca parte a continuitatii si credibilitatii descurajarii nucleare a Frantei”, potrivit comunicatului.

Potrivit Federatiei Oamenilor de Stiinta Americani, Franta are in prezent 290 de focoase active, fiind pe locul patru, dupa China cu 500, SUA cu 3.700 si Rusia cu 4.400.

Cu toate acestea, autoritatile franceze tin sa sublinieze ca actuala situatie internationala instabila, nu este principalul motiv al acestui impuls brusc de a produce tritiu.

„Nu mergem mai departe cu acest serviciu de iradiere pentru ca nu avem nevoie de el in acest moment”, a insistat Etienne Dutheil, directorul de productie nucleara de la EDF, in cadrul unei conferinte de presa.

Mai degraba, „proiectul care este realizat astazi are ca scop sa le permita celor care vor fi responsabili de apararea Frantei peste cincisprezece sau douazeci de ani sa continue sa aiba la dispozitie toate optiunile posibile”, a adaugat el.

Dutheil a precizat ca, in cursul acestui an, EDF va depune un dosar la autoritatea franceza pentru securitate nucleara, care va examina fezabilitatea proiectului.

Ca urmare a acestui calendar, primul test de iradiere a litiului nu va avea loc inainte de 2025, cand reactoarele centralei vor fi oprite pentru intretinere.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: