externe

Armenia se intoarce contra Moscovei, refuza „exercitii militare rusesti” pe teritoriul ei. Mai mult: „Actuala prezenta militara rusa pe teritoriul nostru creeaza o amenintare la adresa securitatii Armeniei”

Armenia nu va gazdui exercitii militare conduse de Rusia in acest an, a declarat premierul armean Nikol Pashinyan, contrazicand direct un anunt facut de Moscova cu o saptamana mai devreme. In acelasi timp, Pashinyan a lansat o critica neobisnuita la adresa prezentei militare rusesti in Armenia, afirmand ca aceasta reprezinta mai degraba o „amenintare” decat o protectie pentru tara sa.

La 1 ianuarie, Ministerul rus al Apararii a anuntat ca Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC), o alianta condusa de Rusia, va organiza in Armenia exercitiile anuale rezervate anului 2023, „Fratia de nedistrus”.

Acest anunt a venit ca o mica surpriza, avand in vedere relatia dificila din ultima vreme dintre Armenia si Moscova si, in special, OTSC. Multi armeni au considerat ca actiunile Rusiei si ale OTSC sunt insuficiente in fata ofensivei azere din ultimele luni, inclusiv un atac fara precedent asupra Armeniei in septembrie si o blocada de facto in curs de desfasurare a enclavei armene Nagorno-Karabah, care a inceput in septembrie.

La o conferinta de presa din 10 ianuarie, Pashinyan a abordat aceasta problema si a catalogat planurile rusesti drept o „neintelegere”.

„Cred ca exista o neintelegere, deoarece Ministerul Apararii din Armenia a informat deja, in scris, statul major comun al OTSC, ca desfasurarea de exercitii in Armenia in situatia actuala ar fi inadecvata”, a declarat el. „Aceste exercitii in Armenia, cel putin in acest an, nu vor avea loc”.

Rusia era in curs sa „clarifice” acest anunt, a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin. Agentia rusa de stiri RIA Novosti a relatat ca Peskov a spus ca Armenia este un „aliat apropiat” al Rusiei si ca dialogul va continua. OTSC a primit notificarea Armeniei si elaboreaza planuri pentru a organiza exercitiul intr-o alta tara, a relatat agentia de stiri Tass, citata de Eurasia.net.

Pashinyan a fost din ce in ce mai critic fata de OTSC, o organizatie care include si Belarus, Kazahstan, Kargazstan si Tadjikistan. La un summit al organizatiei din noiembrie, care a avut loc la Erevan, el a supus veto-ului declaratia finala, deoarece nu condamna direct atacurile azere.

In discursul sau de Anul Nou adresat natiunii, el a facut o referire clara la OTSC, afirmand ca atacurile azere au fost „de doua ori dureroase, deoarece aliatii nostri ne-au lasat singuri, preferand sa ramana la statutul de observator pasiv sau oferind ca alternativa statutul de observator activ”. (Organizatia a trimis o mica misiune de monitorizare in Armenia dupa atacurile din septembrie si a pus in discutie unele forme de asistenta).

In cadrul conferintei de presa, Pashinyan a fost intrebat despre iesirea Armeniei din OTSC, iar el a raspuns folosind o formulare pe care a mai folosit-o anterior: „Putem spune ca Armenia va parasi OTSC? Poate ca OTSC va parasi Armenia? Intreaga situatie [din regiune] sugereaza ca OTSC intentioneaza sa paraseasca Armenia?”.

Chiar si fara o ruptura oficiala cu Rusia, Armenia si-a accelerat in mod vizibil contactele cu tarile europene si cu Statele Unite. Respingerea exercitiului OTSC este poate cea mai puternica lovitura data pana acum intereselor Rusiei.

Anuntul a fost insotit de o critica ampla a prezentei militare rusesti in tara. Cateva mii de soldati rusi sunt stationati la o baza din Gyumri, in apropiere de granita cu Turcia. Un partid politic radical pro-occidental a organizat un protest la baza cu o zi inainte de anuntul lui Pashinyan, cerand retragerea trupelor rusesti din tara. Autoritatile au reactionat dur, retinand, potrivit rapoartelor, 65 de persoane.

„In ultima vreme, Azerbaidjanul, in contactele sale cu partenerii occidentali, isi justifica actiunile agresive prin teama ca Armenia si Rusia pregatesc actiuni agresive comune impotriva Azerbaidjanului si ca ei [azerii] iau masuri preventive”, a declarat Pashinyan la conferinta de presa.

„Atragem atentia colegilor nostri rusi asupra faptului ca, atunci cand tac, inseamna ca prezenta militara a Rusiei in Armenia nu numai ca nu garanteaza securitatea republicii, ci dimpotriva: creeaza o amenintare la adresa securitatii Armeniei”, a spus mai spus el.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Guvernul Ciolacu a facut public documentul trimis de Ucraina in legatura cu Simion: „Actiuni contra intereselor nationale ale Ucrainei”

Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…

8 ore ago

Polonia, a doua tara occidentala dupa Suedia care urmareste sa restabileasca prezenta diplomatica permanenta in Coreea de Nord

Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…

8 ore ago

Noul director al British Museum este in favoarea unui „parteneriat mai degraba decat o discutie privind proprietatea” in legatura cu sculpturile Partenonului

Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…

8 ore ago

Rares Bogdan acuza: „Ciolacu minte in legatura cu documentul ‘declasificat’ din Ucraina”. Miscarea ar fi fost premedita din luna februarie si este in favoarea lui Simion

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…

5 ore ago

Guvernul grec ia in considerare stimulente pentru proprietarii care ofera spre inchiriere locuinte pe termen lung

Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…

8 ore ago

Scholz l-a informat pe Iohannis despre discutia cu Putin. Iohannis: „Germania este un aliat de incredere al tarii noastre”

Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…

6 ore ago