externe

Assange urmeaza sa fie eliberat dupa incheierea unui acord de vinovatie pentru acuzatia de spionaj in SUA si sa plece in Australia. Infatisarea are loc in Insulele Mariane de Nord

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, urmeaza sa pledeze, miercuri, vinovat pentru incalcarea legii americane privind spionajul, intr-un acord care il va elibera dupa o odisee juridica de 14 ani si ii va permite intoarcerea acasa in Australia, potrivit Reuters.

Assange, in varsta de 52 de ani, a acceptat sa pledeze vinovat pentru o singura acuzatie penala de conspiratie pentru a obtine si dezvalui documente clasificate privind aparare nationala a SUA, potrivit dosarelor de la Tribunalul Districtual al SUA pentru Insulele Mariane de Nord.

Acordul marcheaza sfarsitul unei istorii juridice care l-a vazut pe Assange petrecand mai mult de cinci ani intr-o inchisoare de inalta securitate britanica si sapte ascuns in ambasada Ecuadorului la Londra, in timp ce se lupta cu acuzatiile de crime sexuale in Suedia si cu extradarea in SUA, unde s-a confruntat cu 18 acuzatii penale.

Guvernul SUA l-a vazut ca pe un raufacator nesabuit care a pus in pericol viata agentilor prin publicarea in masa de catre WikiLeaks a documentelor secrete din SUA – cele mai mari incalcari de securitate de acest gen din istoria militara a SUA.

Dar pentru sustinatorii presei libere si pentru sustinatorii sai, care includ lideri mondiali, celebritati si jurnalisti de seama, el este un erou pentru ca a dezvaluit faptele gresite si presupusele crime de razboi si a fost persecutat pentru ca a suparat autoritatile americane.

Miercuri, Assange urmeaza sa fie condamnat la 62 de luni, deja executate, in cadrul unei audieri la Saipan, in Insulele Mariane de Nord.
Teritoriul SUA din Pacific a fost ales din cauza refuzului lui Assange de a calatori in SUA continentale si pentru apropierea de Australia, au spus procurorii.

Assange, nascut in Australia, a parasit inchisoarea de maxima securitate din Belmarsh la primele ore ale zilei de luni, inainte de a fi eliberat pe cautiune de Inalta Curte din Londra si, ulterior, de a se imbarca intr-un avion, a spus sotia sa, Stella Assange. El se afla in prezent intr-o escala in Bangkok, a spus ea.

Un videoclip postat pe X de Wikileaks il arata pe Assange imbracat intr-o camasa albastra si blugi semnand un document inainte de a se imbarca intr-un avion privat. Dupa audierea de la Saipan, Assange va zbura la Canberra, unde va ajunge miercuri, a spus sotia sa.

El a obtinut recent permisiunea de a face apel impotriva aprobarii extradarii sale in SUA, iar cazul urma sa fie audiat luna viitoare la Inalta Curte din Londra, un factor despre care Stella Assange a spus ca a contribuit la stimularea discutiilor asupra unui acord.

Guvernul australian, condus de prim-ministrul Anthony Albanese, a facut presiuni asupra presedintelui american Joe Biden pentru eliberarea lui Assange, dar a refuzat sa comenteze procedurile legale, deoarece acestea erau in desfasurare.

„Nu exista nimic de castigat prin incarcerarea lui continua si vrem sa-l aduca acasa in Australia”, a spus Albanese in parlament.
WikiLeaks a devenit proeminenta in 2010, dupa ce a facut publice sute de mii de documente militare americane clasificate despre razboaiele Washingtonului din Afganistan si Irak, impreuna cu note diplomatice.

Tezaurul de peste 700.000 de documente includea relatari de pe campul de lupta, cum ar fi un videoclip din 2007 cu un elicopter american Apache care tragea asupra suspectilor insurgenti din Irak, mai multi oameni, inclusiv doi membri ai echipei Reuters. Acel videoclip a fost lansat in 2010.

„Julian Assange a pus in pericol vietile militarilor nostri in timp de razboi si ar fi trebuit sa fie urmarit penal pana la capat”, a declarat Mike Pence, care a ocupat functia de vicepresedinte al SUA sub Donald Trump atunci cand au fost aduse acuzatiile impotriva lui Assange. „Acordul administratiei Biden cu Assange este o eroare a justitiei si dezonoreaza serviciul si sacrificiul barbatilor si femeilor din fortele noastre armate si ale familiilor lor”, a spus el pe  X.

Acuzatiile impotriva lui Assange au starnit indignare printre numerosii sai sustinatori la nivel mondial, care au sustinut ca, in calitate de editor al Wikileaks, nu ar trebui sa se confrunte cu acuzatii folosite de obicei impotriva angajatilor guvernului federal care fura sau scurg informatii.

Multi sustinatori ai libertatii presei au sustinut ca acuzarea penala a lui Assange este o amenintare la adresa libertatii de exprimare si a jurnalismului.

Alan Rusbridger, fost editor al ziarului britanic The Guardian, unul dintre ziarele internationale care a colaborat cu WikiLeaks pentru a publica o parte din materialul scurs, a declarat ca este „destul de deranjant” faptul ca legile de spionaj sunt folosite pentru a-i viza pe cei care au dezvaluit informatii incomode pentru stat.

Stella Assange a spus ca guvernul SUA ar fi trebuit sa renunte cu totul la cazul impotriva sotului ei.

Assange a fost arestat pentru prima data in Marea Britanie in 2010, in baza unui mandat de arestare european, dupa ce autoritatile suedeze au spus ca vor sa-l interogheze in legatura cu acuzatiile de infractiuni sexuale la care ulterior s-a renuntat. A fugit la ambasada Ecuadorului, unde a ramas timp de sapte ani, pentru a evita extradarea in Suedia.

El si Stella, unul dintre avocatii care au lucrat la cazul lui, au avut doi copii in timpul petrecut acolo. El a fost scos afara din ambasada in 2019, dupa ce Ecuadorul i-a retras statutul de azilant.

A fost inchis pentru ca a incalcat eliberarea conditionata si de atunci se afla in Belmarsh.
.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

„Cu efect imediat”. UE anunta majorarea substantiala a tarifelor vamale pentru vehiculele electrice aduse din China

Comisia Europeana a confirmat: incepand cu 5 iulie vor fi aplicate tarife vamale ridicate vehiculelor…

18 minute ago

Pentru a nu fi obligat sa-l aresteze pe Putin, Viktor Orban studiaza posibilitatea retragerii Ungariei din Curtea Penala Internationala

La doua zile dupa ce procurorul-sef al Curtii Penale Internationale (CPI) a solicitat emiterea unui…

3 ore ago

Atacuri cibernetice lansate de Rusia au tintit Franta. Obiectivele lor? Jocurile Olimpice si alegerile

Fotografii cu maini rosii ca sangele pe un memorial al Holocaustului. Sicrie la Turnul Eiffel.…

O oră ago

Rusia nu a obtinut niciun progres strategic pe campul de lupta din Ucraina – presedintele Cehiei, general in rezerva

Rusia nu a aratat niciun semn de progres strategic pe campul de lupta din Ucraina,…

O oră ago

UPDATE Tacere adanca la PSD dupa stabilirea datei alegerilor prezidentiale. Ciuca (PNL): „Calendarul va fi adoptat astazi prin hotarare de guvern”

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a declarat joi ca, din discutiile coalitiei, a reiesit ca alegerile…

2 ore ago