Astazi intra in vigoare masurile de limitare a platilor cu bani cash, desi in zeci de localitati nu exista semnal la internet pentru POS-uri si 40% dintre romani nu au carduri bancare
De la 1 noiembrie intra in vigoare o parte din noile masuri fiscale, printre care si limitarea platilor cu bani cash la comercianti. Concret, se va putea incasa cash diar in limita unui plafon zilnic de 10.000 de lei de la o persoana juridica.
De asemenea, sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile ale caror valoare este mai mare de 10.000 de lei si respectiv 2.000 de lei catre magazinele de timp cash and carry. Totodata se pot face incasari intre doua persoane fizice in limita unui plafon zilnice de 10.000 de lei.
Persoanele fizice pot plati doar pana la 5.000 de lei cash in fiecare zi. „Problema apare la companii si mai ales la cele care se afla in mediul rural, acolo unde vor fi destul de multe probleme. Si aceasta pentru ca exista foarte multe localitati in Romania care nu au internet. Oare cum se vor conecta POS-urile la internet in conditiile in care nu exista semnal”, a spus analistul economic Adrian Negrescu la Antena 3.
Intrebat ce se intampla cu oamenii care nu doresc sa aiba un card sau un cont bancar , analistul economic a spus: „Sunt 40% dintre romani care nu au un cont bancar sau un card si pentru ei va fi o misiune aproape imposibila sa se descurce financiar cu sume mai mari de bani in perspectiva urmatorilor ani.
Vor fi nevoiti, pana la urma sa-si faca un cont la banca. Singura problema e ca este destul de dificil sa-ti faci un cont la banca daca stai in mediul rural si trebuie sa mergi la oras.
Mai este o problema de acces la banii tai, pentru ca daca ai banii pe card si bancomatul pe care il folosesti nu functioneaza, lucru care in Romania se intampla foarte des, s-ar putea sa ai o problema atunci cand ai nevoie de bani cash”, a mai spus analistul.
Si pentru cei din oras este o problema, dar legata de comisioane: vom plati de fiecare data cand vom face tranzactii cu cardul, firmele vor plati comisioane intre 1-3% sau poate chiar mai mult pentru fiecare tranzactie.
„Mai este o problema de acces la banii tai, pentru ca daca ai banii pe card si bancomatul pe care il folosesti nu functioneaza, lucru care in Romania se intampla foarte des, s-ar putea sa ai o problema atunci cand ai nevoie de bani cash”, a mai mentionat analistul economic.
Intrebat la ce ajuta aceasta schimbare, Adrian Negrescu a spus: „Ajuta statul sa mai reduca din evaziunea fiscala. Limiteaza plata cu sacosa de bani.”