Astazi, noul decret privind starea de urgenta. Tariceanu striga „Dictatura!”

politica

Presedintele Klaus Iohannis este asteptat sa emita luni decretul de prelungire a starii de urgenta cu inca 30 de zile, conform anuntului facut in urma cu o saptamana.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat saptamana trecuta, dupa intalnirea cu premierul si cu mai multi ministri, ca va fi necesara prelungirea starii de urgenta cu inca o luna, iar decretul va fi emis la inceputul acestei saptamani.

”Sunt lucruri care se misca, insa, tragand linie, am ajuns la concluzia ca va fi nevoie de prelungirea starii de urgenta. Am solicitat Guvernului sa vina cu propuneri. La inceputul saptamanii viitoare voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgenta cu inca o luna de zile. Acest lucru este necesar pentru a tine epidemia sub control”, a afirmat Iohannis.

In 16 martie, presedintele Klaus Iohannis a emis un prim decret privind instituirea starii de urgenta pentru 30 de zile, aceasta perioada urmand sa se incheie marti.

Conform Legii privind decretarea starii de urgenta si a starii de asediu, in functie de evolutia situatiilor de pericol, presedintele Romaniei, cu incuviintarea Parlamentului, poate prelungi durata starii instituite si poate extinde sau restrange aria de aplicare a acesteia.

In termen de cel mult 5 zile de la instituirea starii de urgenta, presedintele solicita Parlamentului incuviintarea masurii adoptate.

In situatia in care Parlamentul nu incuviinteaza starea instituita, presedintele Romaniei revoca de indata decretul, masurile dispuse incetandu-si aplicabilitatea.

Citeste si: „Dictatura!”. Mos Tariceanu anunta ca nu va vota pentru prelungirea starii de urgenta

Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca nu va vota prelungirea starii de urgenta, acuzand ca la adapostul acestei masuri „creste lipsa de transparenta” si este deschis „drum liber abuzurilor”. Tariceanu a acuzat autoritatile ca duc o „politica anti-romaneasca” si a afirmat ca ar trebui repornita activitatea normala in Romania, atat in intreprinderi, cat si in institutii.

„Prelungirea acestei stari de urgenta nu face aproape nimic sau nu aduce aproape nimic din ce se poate face cu legislatia existenta. Nu vreau sa votez prelungirea starii de urgenta pentru ca vad ca la adapostul ei creste lipsa de transparenta si deschide practic drum liber abuzurilor. Nu vreau sa votez starea de urgenta pentru ca o parte importanta din tara nu e afectata de coronavirus si nu inteleg de ce trebuie sa penalizam si regiunile care nu sunt afectate de coronavirus, la fel cum sunt si celelalte” a declarat duminica liderul ALDE.

Primul decret de instituire a starii de urgenta a primit votul unanim al parlamentarilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: