Organizatorii festivalului Astra Film au o replica taioasa dupa ce Arhiepiscopia Sibiului a cerut ca filmul “Arsenie. Viata de apoi” sa fie retras din cadrul festivalului. „Sa nu uitam ca traim in orasul culturii, al pluralismului etnic si religios, al pluralismului de creatie si interpretare. Toate acestea sunt posibile tocmai din respect pentru diferentele de interpretare si in respect pentru libertatea de exprimare, de credinta si de creatie artistica”, subliniaza organizatorii.
„In atentia celor care solicita ca filmul “Arsenie. Viata de apoi”, de Alexandru Solomon sa fie retras din cadrul festivalului Astra Film 2023
Astra Film Festival are o istorie de 30 de ani, in care libertatea de exprimare a fost mereu un principiu de baza. Astra Film Festival nu a cenzurat niciodata vreun punct de vedere, cu atat mai putin vreun film din selectia festivalului. Acesta este un principiu nenegociabil. Credem cu tarie intr-o societate deschisa in care se poate discuta liber despre orice.
Cererea de a scoate un film din festival, de a-l opri de la distribuire, inseamna cenzura, este neconstitutionala (vezi Art. 29, referitor la libertatea constiintei si Art. 30, referitor la libertatea de exprimare) si, nu in ultima instanta, atenteaza la dreptul si libertatea publicului de a viziona un film.
Astra Film Festival respecta inclusiv punctul de vedere al celor care critica filmul “Arsenie. Viata de apoi”. Oricine are dreptul sa critice orice, inclusiv un film din selectia festivalului. De aceea, fiecare film din programul AFF este urmat de dialoguri intre realizatori si public. De aceea, vom organiza o dezbatere si dupa proiectia acestui film, la care am invitat sa participe inclusiv reprezentanti ai Mitropoliei Ardealului.
Filmul documentar are aceasta calitate unica: aduce in fata publicului probleme si dezbateri reale ale oamenilor, le expune si le propune spectatorilor sa priveasca orice subiect din mai multe perspective. Un film documentar poarta amprenta valorilor impartasite de catre realizatorii lui si deseori atinge subiecte foarte sensibile fata de care publicul poate sa aiba reactii foarte diferite. Ceea ce e un castig. Ne dorim cu totii o societate deschisa, cu oameni liberi din toate punctele de vedere.
Aceasta a fost si este menirea si misiunea festivalului Astra Film: sa creeze un spatiu sigur, in care sa se intalneasca abordari diferite, sa se confrunte ideile, nu oamenii, si oricine sa isi poata exprima parerea in mod civilizat.
Dand dovada de deschidere totala si respectand cu strictete libertatea de exprimare, Astra Film Festival nu a atentat niciodata si nu nici nu va atenta vreodata la valorile Bisericii Ortodoxe Romane. In urma cu 10 ani, am prezentat un alt film despre Arsenie Boca, realizat de Nicolae Margineanu, avand o perspectiva si o abordare diferite, o productie care a avut un succes extraordinar.
Constatam ca deja lucrurile escaladeaza excesiv in jurul acestei teme, ceea ce poate genera o situatie in care evaluarea filmului nu va mai avea legatura cu ceea ce a realizat regizorul; va fi doar un scandal public. Iar acest lucru nu este in interesul niciunui om responsabil. Facem apel la intelepciune.
Pentru noi, AFF2023 este o editie aniversara. Si facem cu atat mai mult acest apel. Sa nu uitam ca traim in orasul culturii, al pluralismului etnic si religios, al pluralismului de creatie si interpretare. Toate acestea sunt posibile tocmai din respect pentru diferentele de interpretare si in respect pentru libertatea de exprimare, de credinta si de creatie artistica”, se arata in comunicatul Astra Film.
Arhiepiscopia Sibiului a cerut organizatorilor interzicerea proiectiei filmului documentar despre Arsenie Boca, regizat de Alexandru Solomon, invocand ca pelicula face parte dintr-un „demers neomarxist”, care va aduce un „prejudiciu de imagine” BOR prin „batjocorirea Bisericii si a valorilor poporului nostru” .
„Cu ingrijorare asistam la o intoarcere periculoasa la metodele de dezinformare si denigrare consacrate de dictaturile bolsevice. Teoria critica a neomarxismului cultural a patruns adanc in mass-media romaneasca. Se critica institutiile fundamentale pe care se bazeaza fiinta poporului nostru, incepand cu Biserica, cu familia si cu patria.
In acest demers neomarxist se incadreaza si recenta productie cinematografica a regizorului Alexandru Solomon. Incadrat fals in ciclul documentarelor, filmul este o nefericita incercare de a batjocori un popor si valorile lui spirituale. Viata parintelui Arsenie Boca, jignitor parodiata, nu este altceva decat un pretext de ridiculizare si jignire a mii si mii de credinciosi ai Bisericii Ortodoxe”, se arata in scrisoarea deschisa semnata de Biroul de presa al Arhiepiscopiei Sibiului si publicata pe site-ul Mitropoliei Ardealului.
„Acest film, asa-zis documentar, caricaturizeaza si profaneaza memoria Parintelui Arsenie Boca, care inca din timpul vietii a fost numit in evlavia poporului nostru Sfantul Ardealului. Parintele Arsenie a fost un monah de vocatie care a format in plan duhovnicesc generatii intregi de credinciosi.
In contextul ariditatii sociale si spirituale a tarii noastre dinaintea si dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, slujirea, propovaduirea si activitatea duhovniceasca a Parintelui Arsenie de la Manastirea Sambata de Sus, iar apoi de la Prislop, au constituit un autentic izvor de hrana si invatatura spirituala pentru mii si mii de suflete insetate de har sau ranite de diferite suferinte si incercari.
Sunt volume intregi de marturii despre evlavia si cinstirea deosebita de care parintele Arsenie s-a bucurat si continua sa se bucure in randul credinciosilor nostri; sutele de pelerini care zilnic merg la Manastirea Prislop si cer mijlocirea Parintelui fiind deosebit de expresive in acest sens”, se adauga in scrisoare.
„Viata parintelui Arsenie este grosolan si jignitor bagatelizata: un personaj care il reprezinta pe Parintele Arsenie isi permite sa fumeze imbracat in haina monahala aratand pe tot parcursul filmului prin gesturi, atitudini si cuvinte explicit ura si antipatia fata de personalitatea marelui duhovnic. („Imi e antipatic (parintele Arsenie, n.n.), lumea spune ca a facut minuni…” – min. 01:05:23). Aceeasi atitudine ironica si jignitoare o au toate personajele care joaca in acest film: asa-zisii pelerini atent selectati de catre regizor apar in diverse ipostaze purtand caciuli cu chipuri de animale (min. 10:40), schimonosindu-se, facand lucruri caraghioase in incinta Manastirii Sambata, ridiculizand si jignind mii si mii de pelerini care vin la mormantul parintelui Arsenie.
Textele pe care acesti pseudo-pelerini le citesc si le discuta provin din diverse surse, unele fiind extrase din notele informative ale securitatii, iar comentariile ironice facute pe marginea lor au acelasi caracter jignitor si denigrator la adresa parintelui Arsenie (min. 33:45).”
Arhiepiscopia Sibiului isi incheie scrisoare deschisa sustinand ca Biserica si valorile poporului roman vor fi „batjocorite” prin proiectia filmului regizat de Alexandru Solomon, aducand un „grav prejudiciu de imagine” Bisericii Ortodoxe Romane.
Jurnalistii de la G4Media au dezvaluit, miercuri seara, ca premierul PSD Marcel Ciolacu a calatorit…
Cea mai veche tablita cunoscuta, inscriptionata cu cele zece porunci din Vechiul Testament, este de…
Orasul italian Florenta a decis sa ia masuri pentru a reduce supraturismul, introducand masuri, inclusiv…
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit miercuri la Casa Alba pentru a discuta…
Oficialii israelieni insista asupra mentinerii capacitatii de a lovi Libanul in orice moment, ca parte…
Primarul orasului bihorean Marghita, udemeristul Demian Zsolt, care a participat la un eveniment la o…