Atacul fara precedent al Iranului asupra Israelului a scos in evidenta slabiciunile Teheranului. Ce calcule si-a facut regimul iranian
Iranul a tras peste 300 de rachete si drone asupra Israelului, fiind pentru prima data cand Teheranul a lansat direct un atac impotriva inamicului sau de pe propriul teritoriu, relateaza RFE/RL.
Insa atacul fara precedent de la sfarsitul zilei de 13 aprilie a parut, de asemenea, foarte bine coregrafiat si a provocat pagube si victime limitate.
Atacul a fost o riposta la presupusul atac aerian israelian asupra complexului ambasadei iraniene din Damasc, la 1 aprilie, care a ucis sapte comandanti iranieni, inclusiv doi generali.
Raspunsul Teheranului pare sa aiba ca scop afirmarea puterii. Insa observatorii arata ca incidentul a subliniat, de asemenea, limitele Iranului.
Teheranul s-a simtit obligat sa raspunda, spun expertii, dar a dorit, de asemenea, sa evite actiunile care ar putea declansa un razboi in toata regula cu Israelul, un scenariu care ar putea atrage Statele Unite si ar putea pune in pericol propria supravietuire a regimului clerical.
„Republica islamica crede probabil ca a escaladat – prin vizarea directa si evidenta a teritoriului adversarului sau – pentru a de-escalada”, a declarat Farzan Sabet, cercetator asociat senior la Geneva Graduate Institute.
In trecut, Iranul a revendicat responsabilitatea doar dupa atacuri. De data aceasta, insa, a anuntat inceperea operatiunii sale – Honest Promise – cu cateva ore inainte ca dronele sa ajunga in Israel.
„Chestiunea poate fi considerata incheiata”, a scris misiunea Iranului la ONU pe X, fosta Twitter, chiar inainte ca primul val de drone sa ajunga in Israel.
Chiar si asa, atacul a fost considerabil mai mare decat anticipasera multi observatori.
„Cu siguranta nu a fost un atac simbolic si cred ca, in cele din urma, a servit ceea ce au vrut sa faca: sa reabiliteze descurajarea fata de Israel”, a declarat Raz Zimmt, cercetator principal la Institutul pentru Studii de Securitate Nationala cu sediul in Israel.
Potrivit expertilor, Iranul a dorit sa minimizeze daunele si sa reduca sansele unei represalii israeliene. Dar este posibil ca Teheranul sa fi calculat gresit, potrivit lui Zimmt, care spune ca Israelul se va simti obligat sa raspunda. „Intrebarea este ce anume poate face Israelul pentru a raspunde fara a risca o noua escaladare”, a spus el.
Dar mai mult decat orice, amploarea atacului a parut sa vizeze publicul intern al Iranului.
Televiziunea iraniana de stat IRINN a difuzat imagini in direct cu oameni care se aduna in diferite orase iraniene pentru a sarbatori atacul.
Canalul a difuzat, de asemenea, imagini neverificate de pe retelele de socializare care ar fi aratat urmarile atacurilor iraniene in Israel. Dar cel putin unul dintre videoclipuri era de fapt o inregistrare veche a unor incendii de vegetatie din America de Sud.