Atacul Hamas a avut loc de ziua lui Putin. Ampla analiza a unui institut din SUA: „Kremlinul este interesat sa deschida un al doilea front”

analize

Atac Hamas

Este foarte probabil ca Moscova sa fi avut un rol direct in organizarea, aprobarea si sustinerea politica a operatiunii Hamas impotriva Israelului, scrie Institutul Robert Lansing (RLI) din SUA intr-o ampla analiza.

Pe 7 octombrie, ziua in care Vladimir Putin isi sarbatoreste ziua de nastere, teroristii Hamas au declansat Operatiunea Al-Aqsa Storm impotriva Israelului. In doar 30 de minute, au lansat aproximativ 5.000 de rachete si proiectile din Fasia Gaza. Militantii au patruns pe teritoriul israelian pe uscat, pe mare si pe cale aeriana, luand ostatici civili si declansand lupte urbane in zone dens populate.

Citeste si: Este Rusia in spatele atacului Hamas? „Liderii Hamas au fost de doua ori la Moscova in ultimele 12 luni”

In mai 2021, un raport RLI a aratat ca Ministerul de Externe rus coordona activitatile grupurilor teroriste palestiniene anti-Israel, oferind liderilor lor locuri sigure pentru intalniri la Moscova. In perioada 2015-2020, oficiali de rang inalt ai Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei si ai Hamas s-au intalnit de sapte ori oficial.

Prin implicarea in afacerile politice interne ale Palestinei, Rusia vizeaza consolidarea influentei sale in regiune si in lumea araba. Moscova beneficiaza de escaladarea situatiei in Orientul Mijlociu, deoarece ar putea permite demararea unor negocieri cu Statele Unite.

Astfel, Putin creste miza si recastiga greutatea negocierilor geopolitice, mutand atentia internationala de la razboiul sau din Ucraina. Este foarte probabil ca Moscova sa fi furnizat sprijin de informatii palestinienilor pentru atacul asupra Israelului, precum si arme livrate prin Siria si Liban.

Tipul de planor folosit de palestinieni pentru a zbura peste zidul cu Israel este foarte similar cu modelul Poisk-06 MSN, care este in serviciu in Garda Rusa din 2015.

Citeste si: Umilirea Mossadului. Momentul in care militantii Hamas aterizeaza cu deltaplane in Israel – Video

Conform unor informatii verificate, rusii recruteaza palestinieni din Liban pentru razboiul lor impotriva Ucrainei, oferind o indemnizatie de aproximativ 350 de dolari. In acest scop, membri ai miscarii pro-iraniene Hezbollah si ai Diviziei de Operatiuni Speciale a Siriei, conduse de generalul-maior Suhail Al-Hasan, ofera sprijin in recrutare.

„Suntem convinsi ca asaltul asupra Israelului a fost practic un cadou pentru presedintele rus Vladimir Putin, care acum poate sa-si arate potentialul de mediere dupa esecul serviciilor sale de informatii militare in Ucraina.

Suntem convinsi ca raidul in curs asupra teritoriului Israelului a fost lansat de unitati palestiniene ale Hamas, Jihadul Islamic si OEP in urma unei coordonari corespunzatoare cu Moscova. Kremlinul este interesat sa deschida un al doilea front. Anterior, Moscova intentiona sa provoace un conflict intre Serbia si Kosovo pentru a devia resursele NATO in Europa”, subliniaza RLI.

Se asteapta ca razboiul din Israel sa afecteze stocurile militare din SUA, cu care Israelul are un acord de aparare.

In mod normal, operatiunile maligne active ale Rusiei sunt sprijinite prin canale de propaganda interne, ceea ce permite o mai buna intelegere a obiectivelor reale ale unor astfel de operatiuni.

Dupa atacul asupra Israelului, adjunctul sefului Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a conturat ceea ce crede el ca sunt principalele aspecte pozitive ale asaltului palestinian:

„Israelul va concura cu Ucraina pentru ajutor militar, ceea ce va duce la slabirea sprijinului pentru Kiev.

Distrage atentia publicului international de la razboiul din Ucraina.

Va permite taierea aprovizionarii cu capacitati de aparare antiaeriana pentru Ucraina inaintea atacurilor rusesti masive asupra infrastructurii energetice a Ucrainei in perioada iernii, implicand drone kamikaze de fabricatie iraniana.

Crimele de razboi rusesti din Ucraina sunt palide in comparatie cu atrocitatile pe care palestinienii le comit pe teritoriul israelian”.

Mai multi propagandisti rusi, afiliati serviciilor de informatii militare, acum sustin ca arme donate Ucrainei de partenerii occidentali au ajuns la militantii palestinieni. RLI sustine insa ca Rusia, prin relatiile sale stranse cu Hezbollah, va trimite in Fasia Gaza cateva unitati de armament capturat pe campurile de lupta din Ucraina – ca dovada pentru sustinerea afirmatiilor progandistilor.

Incepand cu Razboiul Rece, Moscova a privit Israelul ca pe o natiune ostila aliata cu SUA. De atunci, Kremlinul a cautat sa mentina relatii cu grupurile radicale palestiniene, orchestrand atacurile acestora intr-un mod care sa submineze cel mai bine interesele SUA.

In acelasi timp, Kremlinulface demersuri pe langa liderii Iranului si Egiptului pentru a se alatura razboiului impotriva Israelului in cazul in care Ierusalimul avanseaza adanc in Fasia Gaza, mai afirma RLI. Prin capacitatile lor de informatii militare, oficialii Kremlinului cauta sa impiedice orice normalizare intre Israel si lumea araba, in special cu Riadul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: