Atacuri cibernetice lansate de Rusia au tintit Franta. Obiectivele lor? Jocurile Olimpice si alegerile

externe

paris

Fotografii cu maini rosii ca sangele pe un memorial al Holocaustului. Sicrie la Turnul Eiffel. O falsa campanie franceza de recrutare militara pentru a trimite trupe in Ucraina si site-uri importante de stiri franceze inregistrate intr-un teritoriu obscur din Pacific, cu o populatie de 15.000 de locuitori, relateaza AP.

Toate acestea fac parte din campanii de dezinformare orchestrate din Rusia si care vizeaza Franta, potrivit oficialilor francezi si expertilor in securitate cibernetica din Europa si Statele Unite. Alegerile legislative din Franta si Jocurile Olimpice de la Paris au devenit tintele dezinformarii ruse.

Zeci de stiri publicate in ultimul an indica o intensificare a eforturilor Rusiei de a submina Franta, in special viitoarele Jocuri, si pe presedintele Emmanuel Macron, care este unul dintre cei mai vocali sustinatori ai Ucrainei in Europa.

Campaniile rusesti de dezinformare anti-franceza au inceput online la inceputul verii trecute, dar au devenit tangibile pentru prima data in octombrie 2023, cand peste 1 000 de roboti legati de Rusia au transmis fotografii cu Stele ale lui David sub forma de graffiti in Paris si suburbiile sale.

Un raport al serviciilor secrete franceze a dezvaluit ca agentia de informatii ruse FSB a ordonat marcarea, precum si vandalizarea ulterioara a unui memorial dedicat celor care au contribuit la salvarea evreilor de la Holocaust.

Potrivit expertilor in securitate cibernetica, fotografiile de la fiecare eveniment au fost amplificate pe retelele sociale de conturi false legate de site-ul rusesc de dezinformare RRN. Rusia neaga orice astfel de campanie. Rapoartele serviciilor franceze de informatii afirma ca RRN face parte dintr-o operatiune mai ampla orchestrata de Serghei Kirienko, un oficial de rang inalt de la Kremlin.

„Trebuie sa vedeti acest lucru ca pe un ecosistem”, a declarat un oficial militar francez, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a dezvalui informatii despre eforturile Rusiei. „Este o strategie hibrida”, a mai spus el.

In martie, imediat dupa ce Macron a discutat posibilitatea mobilizarii armatei franceze in Ucraina, a fost lansata o falsa campanie de recrutare pentru trimiterea de trupe franceze in Ucraina, care a generat o serie de mesaje pe canalele Telegram de limba rusa si franceza. Acestea au fost preluate de mass-media din Rusia si Belarus. La 1 iunie, au aparut sicrie in fata Turnului Eiffel, purtand inscriptia „Soldati francezi in Ucraina”.

Eforturile mai ample de dezinformare au avut o influenta redusa in Franta, dar publicul rus ar fi putut fi adevarata tinta, au declarat oficialii, aratand ca razboiul Rusiei in Ucraina este, asa cum a spus Putin, de fapt un razboi cu Occidentul.

Printre obiectivele mai largi, a declarat oficialul militar francez, se numara un efort constant si pe termen lung de a semana discordie sociala, de a eroda increderea in mass-media si in guvernele democratice, de a submina NATO si de a submina sprijinul occidental pentru Ucraina. Denigrarea Jocurilor Olimpice, de la care majoritatea sportivilor rusi sunt interzisi, este un bonus, potrivit oficialilor francezi care monitorizeaza postarile din ce in ce mai stridente care avertizeaza cu privire la tulburari iminente inainte de Jocuri.

La 9 iunie, formatiunea franceza de extrema-dreapta Adunarea Nationala a invins partidul lui Macron in alegerile pentru Parlamentul European. Din punct de vedere istoric, partidul a fost apropiat de Rusia: una dintre figurile sale principale, Marine Le Pen, a cultivat legaturi cu Putin timp de multi ani si a sprijinit anexarea ilegala de catre Rusia a Crimeei din Ucraina in 2014. Iar principalul sau candidat la functia de prim-ministru, Jordan Bardella, a declarat ca se opune trimiterii de arme cu raza lunga de actiune la Kiev.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: