In ciuda atentatelor din Bruxelles si Paris, numarul atacurilor teroriste in Europa a scazut constant din 1970 incoace. Teama de atacuri teroriste in randul populatiei a crescut insa. Care ar fi explicatia?
Dupa atentatele din Paris si Bruxelles, multi europeni cred ca amenintarea terorista a devenit tot mai acuta si mai aproape ca niciodata. Insa aceasta nu este decat o perceptie subiectiva, deoarece chiar si o privire scurta asupra trecutului terorismului in Europa arata ca apogeul acestuia se gaseste mult inapoi, in anii ce au trecut.
Cercetatorii de la Universitatea din Maryland au inregistrat 800 de atacuri teroriste in Europa anului 1979. Intre 1970-sfarsitul anilor ’90, de regula se inregistrau cateva sute de atacuri teroriste anual. Numarul victimele atentatelor depasea 150 anual. Din punctul de vedere al europenilor, anul 2015 a fost unul ingrozitor, 147 de oameni cazand victime atentatelor teroriste. Insa numarul mare de victime este o exceptie a ultimilor 10 ani, scrie Deutsche Welle.
Vechiul si noul terorism
Sa aruncam o privire inapoi. Grupari teroriste precum IRA in Irlanda, ETA in Tara Bascilor, „Brigazile Rosii” din Italia, gruparea de extrema stanga „Factiunea Armata Rosie” in Germania si alte celule teroriste neeuropene au pus guvernele anilor ’78-’80 in fata unor mai provocari. „In acea vreme aproape fiecare tara avea propria sa forma statala de terorism”, spune Rolf Tophoven de la Centrul de Prevenire a Crizelor, din Essen.
De 30 de ani, expertul cerceteaza evolutia terorismului international. El spune ca terorismul anilor ’70 era serios motivat politic. „Organizatiile teroriste erau concentrate in tari anume. Nu existau fenomene teroriste transfrontaliere”, spune expertul. Gruparile teroriste din ziua de azi, precum Statul Islamic si Al Qaida, provoaca atentate teroriste din motive religioase. „Astazi suntem martorii unui terorism motivat religios, care socheaza cu fiecare atac”, spune acesta.
Noi grupari cu tinte noi
„Teroristii vor sa aiba cat mai multi spectatori, si nu multe victime”. Acesta este un citat al unui expert american pe probleme de terorism, Brian Jenkins, emisa in 1975. La inceputul anilor ’70, tintele teroristilor erau, inainte de toate, politicieni si industriasi. Astazi tabloul este altul.
„Astazi, teroristii detoneaza si trag. Filosofia lor s-a schimbat. Acum ei vor sa ucida si sa raneasca cat mai multi oameni posibil. Teroristi nu mai negociaza cu statul cum s-a intamplat, de pilda, cu deturnarea avionului de pasageri Landshut, in 1975”, spune Tophoven.
Conform datelor universitatii Maryland, numarul atacurilor teroriste a scazut din 1979 incoace. Asta nu inseamna si ca numarul victimelor a scazut automat. In 2004, de pilda, au murit 191 de persoane in atacurile din Madrid. Un an mai tarziu, atentatori sinucigasi islamici au atacat metroul londonez, 56 de oameni fiind ucisi, alte 700 de persoane fiind grav ranite. Dupa o pauza de 10 ani, terorismul s-a intors in Europa.
Multi oameni vad amenintarea terorista mult mai acut. „In anii ’70-’80 nu era o atat de mare libertate digitala, cum este astazi. Terorismul se impregneaza mult mai adanc in constiinta si psihicul uman, pentru ca oricine are acces acum la retelele sociale. In afara de asta, terorismul anilor ’70-’80 isi alegea cu precizie tintele. Astazi, in schimb, oricine poate deveni o victima a terorismului.
Europa, insa, nu e chiar atat de afectata de terorism precum restul lumii. Analiza cercetatorilor de la universitatea Maryland arata ca doar 0,3 procente din totalul atacurilor teroriste petrecute in ultimii 14 ani la nivel mondial au avut loc in Europa.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Incepand de vineri, timp de trei zile, Amsterdam a interzis demonstratiile, dupa ce suporterii israelieni…
O femeie care a intrat, vineri, cu autoturismul, in Parcul Central din Targu Jiu, pana…
Trei adolescenti cu varste intre 16 si 18 ani din Bistrita au fost retinuti pentru…
Soferii a doua TIR-uri implicate, vineri, intr-un accident de circulatie intre localitatile Armenis si Sadova…
Muntele Lewotobi Laki-laki din Indonezia a erupt de mai multe ori vineri, aruncand in aer…
Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…