Atentie, soferi: daca luati decongestionante nazale, contra racelii, puteti iesi pozitivi la testul antidrog
In plin sezon rece, o perioada plina de viroze respiratorii, nasul infundat si tusea par ca nu se mai termina. Ca atare, picaturile nazale sunt extrem de folosite, mai ales ca ajuta la decongestionarea nasului infundat. Insa, medicii avertizeaza ca peste 99% din medicamentele de acest tip de pe piata dau dependenta si ar trebui folosite cu precautie, fiind chiar de evitat daca sunteti sofer.
„Picaturile de pus in nas pe care le cer si li se ofera – vreau ceva sa imi desfunde nasul – 99% sunt substante care dau dependenta. Eu nu recomand mai mult de 5-7 zile, si in prospect scrie asta. De obicei sunt recomandate cele extrem de agresive, care au un efect rapid, dar sunt medicamente care dau aceste dependente extrem de agresive si pe structura nazala, si pe creier. Se trateaza cu abstinenta, adica ii spui pacientului sa nu-si mai puna, este foarte important mediul in care traieste, efectul placebo este important. In loc de picaturile de nas, de care sunteti dependent, puteti pune ser fiziologic”, a declarat dr. Adina Popescu, medic primar ORL.
De exemplu, la utilizarea de peste o saptamana, in nas apare asa-numita rinita iatrogena, sangerari frecvente si structura nazala modificata pana la distorsionare. Mai grav este faptul ca majoritatea medicamentelor recomandate pentru decongestionarea nasului infundat contin fenil-efedrina, o substanta aflata si in componenta amfetaminelor. Ca atare, soferii care folosesc picaturi de nas si apoi se urca la volan risca sa fie considerati „pozitivi” in eventualitatea testarii la droguri.