Atentionare privind inundatiile pe Dunare. Care sunt punctele critice din Romania

news

Autoritatile supravegheaza atent sectorul romanesc al Dunarii, in contextul unei viituri care va determina cresterea semnificativa a nivelului apei pana la sfarsitul lunii septembrie. Specialistii estimeaza ca, in perioada 28-29 septembrie, debitul va depasi de peste doua ori nivelul actual, insa nu sunt asteptate probleme majore decat in cazul prelungirii fenomenului.

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Mircea Fechet, a organizat o sedinta de urgenta pentru a evalua situatia hidrologica pe Dunare. Conform datelor furnizate de expertii INHGA, debitul fluviului la intrarea in tara la Bazias a ajuns la 4200 m³/s, depasind media multianuala de 3800 m³/s pentru luna septembrie. Estimarile sugereaza ca, in lipsa unor ploi abundente suplimentare, debitul va atinge valori maxime intre 9200 si 9500 m³/s in intervalul 28-29 septembrie.

„Sectorul Dunarii aval Gruia este protejat impotriva inundatiilor prin lucrari de indiguire. Conform informatiilor actuale, nu anticipam aparitia unor probleme semnificative pe sectorul romanesc al Dunarii, dar vom continua monitorizarea evolutiei situatiei”, a transmis Ministerul Mediului.

In perioada 2020-2024, au fost inregistrate debite maxime intre 9500 si 10500 m³/s la intrarea in tara, fara a genera efecte grave. Astfel de situatii au avut loc in iunie 2020, februarie 2021 si decembrie 2023.

Ministrul Mircea Fechet a subliniat ca, in ciuda capacitatii lucrarilor hidrotehnice, este esential ca institutiile sa ramana pregatite si sa fie revizuite zonele care au prezentat probleme in trecut, inclusiv cele cu brese sau eroziuni de mal.

Specialistii ANAR au identificat unele puncte critice care necesita o atentie speciala, in special in zona Bentu-Stelnica-Bordusani si in apropierea localitatii Ciocanesti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: