Au explodat salariile in Rusia in urma razboiului. 4.100 de dolari pe luna pentru un ambalator de batoane de ciocolata, anunta The Washington Post

analize

Moscova

In loc sa se prabuseasca, asa cum s-a prevazut dupa ce a fost introdus regimul de sanctiuni occidentale dupa invazia Rusiei in Ucraina in 2022, economia rusa este fierbinte si in pericol de supraincalzire, relateaza Washington Post.

Cheltuielile militare masive, inclusiv platile mari catre soldati, au alimentat cresterea economica, precum si inflatia, deoarece companiile sunt fortate sa egaleze salariile militarilor pentru a atrage lucratori.

Potrivit economistilor, Rusia isi poate permite sa finanteze razboiul din Ucraina cativa ani, datorita veniturilor masive din petrol si esecului sanctiunilor occidentale, in special plafonarea pretului petrolului instituita de G7, care nu a reusit sa reduca veniturile din petrol ale Rusiei.

Economia se supraincalzeste partial din cauza nevoii presedintelui Vladimir Putin de a inlocui cei 20.000 de soldati ucisi sau raniti lunar, conform pierderilor anuntate de Institutul pentru Studiul Razboiului in iunie. Guvernatorii regionali rusi platesc bonusuri de inscriere nemaiintalnite pentru a atrage soldati, Belgorod depasind recent recordul cu un bonus de 31.200 de dolari.

Rezultatul este o ocupare aproape completa a fortei de munca in Rusia si salarii in crestere vertiginoasa. Forta de munca si capacitatea de productie a economiei au fost „aproape epuizate”, a avertizat in iulie guvernatorul Bancii Centrale, Elvira Nabiullina.

Ea a anuntat o perioada sustinuta de rate ridicate ale dobanzii pentru a incerca sa incetineasca economia si sa reduca inflatia – dar pana acum, nu a functionat. Intr-un semn al gravitatii continue a problemei, banca a majorat vineri dobanda cheie de la 19% la 21%, cel mai ridicat nivel din ultimele peste doua decenii, depasind nivelul de 20% asteptat de majoritatea analistilor.

Inflatia a fost „semnificativ mai mare” decat cea prognozata in iulie, a declarat banca intr-un comunicat. Banca a prognozat o crestere de 3,5% pana la 4% in 2024, apoi o scadere drastica intre 0,5% si 1,5% in anul urmator.

Cresterea ratei de catre Banca Centrala a infuriat unii dintre oligarhi, o figura puternica avertizand recent ca producatorii vor da faliment, intr-un semn al tensiunilor la nivelul elitei cu privire la limitarea presiunilor din economia de razboi a lui Putin.

Companiile private abia pot concura cu salariile militare ridicate. Un sondaj realizat luna aceasta de Uniunea Industriasilor si Antreprenorilor din Rusia a aratat ca 82,8 % dintre intreprinderi au dificultati in atragerea de lucratori. Somajul a scazut la 2,4 % in iunie, potrivit Rosstat, agentia statistica de stat.

Tonul anunturilor de recrutare pentru sudori, lucratori agricoli, soferi, curieri si ambalatori de pe site-ul online Avito este aproape isteric.

„Se solicita urgent!”, scria zilele trecute un anunt pentru un ambalator de batoane de ciocolata. „Usor! Nu este nevoie de experienta! Trei mese gratuite pe zi si cazare!”, se spunea in anunt, care oferea peste 4.100 de dolari pe luna; in 2023, salariul mediu la nivel national era de doar 763 de dolari. Intre timp, un ambalator de depozit din Astrahan putea castiga mai mult de 3.600 de dolari.

Potrivit Rosstat, salariile reale din Rusia au crescut cu 12,9% in primele sase luni ale anului 2024, desi analistii independenti au contestat cifrele. Veniturile celor mai saraci lucratori au crescut cel mai rapid, cu 67%, a raportat in martie publicatia independenta rusa The Bell.

In Siberia, in lipsa unui numar suficient de barbati care sa conduca autobuzele, rutele sunt inchise si exista cozi lungi sau autobuze care nu ajung niciodata, deoarece soferii pot castiga de doua ori mai mult in armata. Serghei Kuznetov, seful micului oras siberian Novokuznetk, a propus infiintarea unui „batalion feminin” de soferi de autobuz din cauza lipsei de personal.

In trecut, Rusia a ocupat locurile de munca cu venituri mici cu migranti din Asia Centrala, dar dupa ce un grup de tadjici au fost implicati in atacul terorist din martie asupra centrului comercial Crocus City Hall, a deportat zeci de mii de lucratori migranti din Asia Centrala si a refuzat intrarea altor 143.000 in prima jumatate a anului.

Multi lucratori migranti au fost, de asemenea, arestati si trimisi la razboi, potrivit presei ruse independente, ceea ce a facut din Rusia o destinatie din ce in ce mai neatractiva pentru munca.

In ciuda presiunilor intense asupra economiei, economistul rus stabilit in SUA Vladislav Inozemtsev, co-fondator si senior fellow la Centrul pentru Analiza si Strategii in Europa, a declarat ca Rusia isi poate permite sa poarte un razboi in urmatorii ani.

„Moscova poate sustine acest razboi pentru o perioada in care Ucraina si, probabil, Occidentul nu isi pot permite sa il poarte. Aceasta este problema”, a spus Inozemtsev. „Putin pare foarte increzator ca poate merge mai departe pentru poate unul, doi sau trei ani. Pentru moment, situatia pare destul de stabila”, a continuat el.

Foto: Deposit Photos

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: