Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a anuntat miercuri seara ca tara sa cere doreste ca discutia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen sa fie reluata „la primavara”.
„Imigratia este o problema majora, Austria are peste 100.000 de migranti ilegali pe teritoriul sau. Nu cred ca am fost ascultati la Bruxelles pana acum. Avem oameni care trec granitele cu miile, nu stim de unde vin, nu stim daca nu sunt traficati.
Romania si Bulgaria nu sunt membre Schengen, e o problema de securitate. Avem o problema reala cu Schengen. (…) Ministrul de Interne a avut un deadline si vrea un nou calendar pentru Romania si Bulgaria pentru urmatoarea primavara”, a anuntat cancelarul intr-o conferinta de presa.
„Dupa cum spuneam, peste 75.000 de migranti care nu au fost inregistrati, au venit din Serbia, Bulgaria, Romania, Ungaria. Trebuie sa ajutam Romania si Bulgaria cu problema migratiei. Granitele UE nu functioneaza. Acestea sunt faptele. Nu ar trebui sa avem un razboi al controverselor, ci un control al granitelor.
Dam bani pentru constructia de garduri, lucru care nu se intampla. Toate granitele noastre externe trebuie consolidate
Autoritatile noastre pot detecta cum ajung migrantii in Austria, ei tranziteaza o multime de state europene si ajung in Austria, o tara mica de 8,9 milioane de locuitori si este supusa acelorasi presiuni ca o tara mare. Austria acelasi numar de migranti ilegali ca Germania.
Bulgaria si Romania vor avea votul impreuna, e o procedura care trebuie continuata”, a sustinut cancelarul.
Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a reafirmat miercuri, la postul public de radio ORF, hotararea tarii sale de a se opune prin veto aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, din cauza cresterii migratiei ilegale anul acesta, transmite agentia EFE.
Potrivit ministrului austriac, veto-ul tarii sale este ”un apel de urgenta” catre Comisia Europeana pentru a lua masuri care sa conduca la un control mai eficient al frontierelor externe ale UE in vederea franarii intrarilor ilegale ale migrantilor pe teritoriul blocului comunitar, in special pe ruta balcanica.
Cele ”peste 100.000 de cereri de azil” inregistrate anul acesta in Austria justifica decizia luata de guvernul de la Viena, a indicat ministrul Gerhard Karner.
Potrivit acestuia, circa 40% dintre migrantii care sosesc in Austria ajung in aceasta tara dupa ce au sosit initial cu avionul in Serbia, iar alti circa 40% traverseaza terestru Romania, Bulgaria, Serbia sau Ungaria.
Ministrul Gerhard Karner a reafirmat ca aproximativ trei sferturi dintre solicitantii de azil ajunsi in Austria nu au fost inregistrati anterior in vreo alta tara membra a UE prin care au trecut.
Referindu-se la desfasurarea reuniunii de joi a Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), ministrul austriac a spus ca mai intai va fi votata aderarea Croatiei la spatiul Schengen, fata de care Austria nu se opune, iar apoi va fi discutata aderarea Romaniei si a Bulgariei.
Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram.
Rusia a lansat un atac pe scara larga cu rachete si drone asupra Ucrainei in…
Vremea se incalzeste treptat, de la o zi la alta. Astazi va fi soare in…
Un barbat care a filmat trei femei in toaleta unei clinici medicale din Capitala a…
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat ca il va nominaliza pe Chris Wright…
Explozii puternice au zguduit capitala Kiev si alte orase ucrainene duminica dimineata, in timp ce…
Estonia, prin Ministerul sau al Apararii, a exprimat interesul pentru achizitionarea de arme produse in…