Austria se afla in mijlocul unei dezbateri aprinse despre originile imnurilor statelor sale federale, dupa ce vederile naziste ale compozitorilor lor au fost facute publice de cativa scriitori, potrivit The Guardian.
Acestia au facut apel la politicienii regionali sa rescrie unele dintre imnuri si sa recunoasca faptul ca radacinile melodiilor sunt din epoca nazista.
Potrivit grupului, imnurile a patru din cele noua landuri sunt viciate. Liderii din Austria Superioara, Carintia, Austria Inferioara si Salzburg au fost indemnati sa ia masuri.
In unele cazuri, se spune ca versuri intregi ar trebui sterse sau ca versuri unice identificate ca problematice ar trebui scoase si ca se efectueaza cercetari istorice asupra originilor si compozitorilor.
Doi lideri locali din Carintia, un social-democrat si un populist de extrema dreapta din FPO, i-au acuzat pe scriitori, printre care Robert Menasse, Doron Rabinovici si Gerhard Ruiss, de „anularea istoriei” si au anuntat ca refuza sa cedeze cererilor lor.
Autorii neaga aceasta afirmatie. „In aceste cazuri nu este vorba despre anularea istoriei”, a spus IG Autorinnen Autoren. „Este vorba de a ne disocia de antisemitism, rasism, nationalism si socialism national… sa ne asiguram ca falsurile politice istorice sunt intrerupte si sa ne asiguram, asa cum ar fi cel mai rau caz, ca nu vor fi reinviate.”
Imnul considerat cel mai defectuos este cel al Carintiei, al carui text a fost scris de Agnes Millonig, considerata o nazista cu drepturi depline, care contine versul: „Unde ne-am scris granitele cu sange”.
Versul final: „Aceasta este frumoasa mea patrie”, este o referire la Germania (homeland, patria-tata in germana), la care Austria a fost anexata in 1938. Autorii au cerut ca versul sa dispara.
Potrivit istoricilor, compozitorul imnului national al Salzburgului, Ernst Sompek, a fost si el un entuziast nazist, intrand in randurile partidului cand inca era ilegal si care a compus muzica inspirata de si in numele partidului.
Asa-numitul cantec Hoamatgsang sau Heimat (patria) al Austriei Superioare, a fost scris in 1874 de Franz Stelzhamer, cunoscut pentru opiniile sale antisemite. El a scris un eseu in care cerea genocidul evreilor, ca ar fi dorit „sa elimine cap al teniei evreiesti”.
Scriitorii au spus ca necesitatea de a recunoaste originile imnului Austriei Superioare si critica violenta antisemita a autorului sau este cu atat mai importanta cu cat aici s-a nascut liderul nazist Adolf Hitler.
Imnul Austriei Inferioare a fost scris de membrul partidului nazist Franz Karl Ginzkey. Acolo, guvernul statului a cerut sa se realizeze un studiu istoric asupra cantecului, dar a insistat ca nu este nevoie sa se faca modificari textului.
Autorii au criticat stilul versurilor pentru ca incurajeaza o „mentalitate subordonata” si pentru ca este „pompozitate kitsch-patetica” si si-au aratat disponibilitatea de a colabora la rescriere.
Jandarmeria a anuntat, sambata dimineata, ce masuri au fost dispuse dupa meciul Romania - Kosovo.…
Petruta Leroy, o femeie care a trecut prin suferinte inimaginabile, este astazi o campioana in…
Si in Brasov sunt in desfasurare pregatirile pentru sarbatorile de iarna, acolo unde si in…
Meciul dintre nationala de fotbal a Romaniei si Kosovo a fost abandonat la scorul de…
Un cartonas rar, vechi de 91 de ani, cu Babe Ruth, care a fost cumparat…
Presedintele ales Donald J. Trump ameninta ca va da in judecata televiziunea CBS, editura Penguin…