Autoritatile de la Moscova ii ameninta cu puscaria pe cei care participa la mitingurile de protest din ultima zi a alegerilor
Autoritatile de la Moscova au amenintat ca ii vor urmari penal pe cei care vor participa la mitingurile din ultima zi a alegerilor menite sa exprime opozitia fata de presedintele Vladimir Putin, relateaza The Moscow Times.
Sustinatorii regretatului critic al Kremlinului Alexei Navalnii sunt asteptati sa mearga la sectiile de votare duminica la pranz – ultima zi a scrutinului prezidential din Rusia – pentru a face o demonstratie vizibila de disidenta in absenta unui candidat viabil al opozitiei.
Procuratura din Moscova a anuntat joi ca a vazut „anunturi pe internet” care chemau la „evenimente de masa neautorizate la sectiile de votare” la ora 12:00 pe 17 martie.
„Organizarea si participarea la aceste evenimente de masa sunt pedepsite in virtutea legislatiei in vigoare”, a precizat aceasta intr-un comunicat postat pe Telegram.
Reprezentantii Procuraturii au amintit articolul 141 din Codul penal, obstructionarea alegerilor sau a drepturilor electorale ale cetatenilor, care se pedepseste cu pana la cinci ani de inchisoare.
Vaduva lui Navalnii, Iulia Navalnaia, a facut apel la alegatori sa voteze pentru orice alt candidat in afara de Putin, sa isi anuleze buletinul de vot sau pur si simplu sa stea in fata sectiei de votare si sa boicoteze votul in cadrul actiunii „Amiaza impotriva lui Putin”.
Campania a fost sustinuta si de politicieni din opozitie, inclusiv de criticul in exil al Kremlinului Mihail Hodorkovski si de opozantul incarcerat Vladimir Kara-Murza.
Maria Andreieva, o activista din cadrul miscarii Put’ Domoi („Drumul spre casa”) a sotiilor si mamelor soldatilor mobilizati, a primit un avertisment din partea procurorilor din Moscova dupa ce a postat un videoclip de promovare a mitingului. In avertisment se preciza ca protestul continea „semne de activitate extremista”.
Observatorii electorali au inceput sa primeasca brosuri care enumera recomandari privind modul in care sa recunoasca daca un alegator participa la mitingul „Amiaza impotriva lui Putin”, a scris joi Stanislav Andreiciuk, copresedinte al organizatiei independente de supraveghere a alegerilor Golos.
In Rusia, orice protest mai mare de o persoana trebuie sa primeasca in prealabil o autorizatie din partea autoritatilor locale. De obicei, autoritatile refuza sa acorde aprobare pentru mitingurile opozitiei.
Nefiind confruntat cu nicio opozitie reala la vot, victoria probabila a lui Putin in scrutinul din 15-17 martie ii va permite sa ramana la putere cel putin pana in 2030.