Aventurile velierului Belem, nava monument national care va aduce flacara olimpica in Franta

life

Misiunea de a transporta flacara olimpica din Grecia in Franta a fost incredintata velierului Belem, construit in 1896. Intre 26 aprilie si 8 mai, velierul va naviga pe Marea Mediterana pentru a aduce flacara la Marsilia, startul stafetei tortei olimpice pe pamant francez, potrivit France 24.

Belem a travesat multe dintre marile si oceanele lumii si a avut parte de si mai multe aventuri. Atazi este una dintre cele mai vechi nave de acest fel, lucru remarcabil avand in vedere faptul ca s-a intalnit cu dezastrele inca de la inceput. In calatoria sa initiala catre orasul brazilian Belem – de unde ii vine si numele -, un incendiu a izbucnit la bord. Nava a fost reparata in Franta si si-a continuat calatioriile.

In 1902, a scapat de un alt dezastru: eruptia vulcanului Pelee din Martinica. Orasul Saint-Pierre a fost distrus si peste 30.000 de oameni si-au pierdut viata in dezastru, dar Belem a reusit cumva sa scape fara nicio paguba. Din fericire, din cauza lipsei de spatiu in port cu o zi inainte, nava a andocat intr-un alt golf in siguranta, departe de oras.

In timp ce se apropia de portul Yokohama, Japonia, in 1923, nava a evitat din nou un dezastru cand un cutremur a distrus o mare parte a orasului.

Belem este o nava cu trei catarge, de 58 de metri lungime si 8,8 metri latime si are 22 de vele, cea mai grea cantarind 800 kg. Catargul ei principal masoara 34 de metri inaltime. Viteza maxima este de 9,2 noduri sau 17 km/h.

Nava are in prezent un echipaj de 16 marinari profesionisti si pana la 48 de stagiari. Capitanul navei Aymeric Gibet ii va supraveghea pe cei aproximativ 20 de tineri care vor face calatoria pentru a aduce flacara in Franta. „Suntem prima veriga intr-o aventura colectiva” care „va continua pe tarm”, a spus Gibet pentru Presse Ocean.

Nava, construita in portul Nantes din Bretania, a fost initial o nava comerciala folosita pentru a transporta cacao, rom si zahar peste Atlantic, din Caraibe si Brazilia.

In 1914 Belem a fost transformat intr-un iaht de lux de catre Ducele de Winchester, Hugh Grosvenor, iar in 1921 a fost achizitionat de catre producatorul irlandez de bere Arthur Guinness, care l-a redenumit Fantome II.

In anii 1950 a fost cumparata de contele venetian Vittorio Cini, care a redenumit-o Giorgio Cini, in memoria fiului sau, mort intr-un accident aviatic, si a transformat-o intr-o nava-scoala pentru marinarii civili.

Nava a revenit in proprietatea franceza in 1979, datorita bancii de economii Caisses d’Epargne, care a strans fondurile pentru achizitia ei. Din 1980, nava este administrata de fundatia non-profit Belem.

In 1984, restaurata la starea initiala, nava Belem a fost clasificata oficial ca monument national. Pe langa faptul ca a servit ca nava-scoala, ea a facut multe calatorii cu titlu ceremonial: a fost prezenta la centenarul Statuii Libertatii (1986), la cea de-a 400-a aniversare a orasului Quebec (2008) si la Jubileul de diamant al Reginei Elisabeta a II-a (2012) dar si la Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra.

La sosirea sa la Marsilia pe 8 mai, Belem se va bucura de o escorta impresionanta: o parada gigantica de pana la o mie de nave va insoti velierul in port. La ceremonie din portul vechi al orasului sunt asteptate sa participe aproximativ 150.000 de persoane.

Dupa ce isi va finaliza misiunea olimpica la Marsilia, Belem va face escala in cinci porturi din Franta, la Marea Mediterana si Atlantic.

Drumul tortei olimpice va dura 68 de zile si se va incheia la Paris in cadrul ceremoniei de deschidere din 26 iulie. De-a lungul traseului sau, flacara va fi purtata de aproximativ 10.000 de purtatori de torte, facand opriri in locuri emblematice precum pesterile Lascaux, Muntele Saint-Michel si castelele de pe Valea Loarei, precum si in locuri comemorative precum Memorialul Verdun si plaja pe care in Ziua Z a avut loc debarcarea din Normandia, pentru a marca cea de-a 80-a aniversare a Eliberarii.

In iunie, torta va fi dusa in Indiile de Vest, Guyana Franceza si la centrul spatial Kourou, Reunion, Polinezia si Noua Caledonie.

Torta olimpica se va intoarce in Franta metropolitana si va ramane pe 14 iulie la Primaria Parisului. Dupa ceremonia de deschidere de pe Sena, langa Luvru, va fi amplasata in Gradinile Tuileries.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: