Romanii care au telefoane cu sistem de operare Android pot fi afectati de amenintari informatice. Este semnalul de alarma pe care il trage SRI, in urma unei analize a specialistilor din domeniul cibernetic.
”Potrivit unei analize a specialistilor din domeniul cyber, prezentata la workshop-ul CJS Mobile Security, terminalele mobile vizate de amenintarile informatice sunt cele pe care ruleaza sistemul de operare Android, acestea fiind, totodata, si cele mai raspandite de pe piata.
Programe informatice malitioase, precum cele de control la distanta, pot infecta dispozitivele mobile prin intermediul unor aplicatii informatice instalate din magazine neoficiale”, se arata intr-un comunicat publicat de SRI pe contul de Facebook.
Reprezentatii SRI au publicat si o serie de sfaturi referitoare la cum se pot proteja romanii cand navigheaza pe Internet. Iata care sunt acestea:
– Foloseste programe cu licenta si evita-le pe cele tip sharing.
– Asigura-te ca ai actualizat sistemul de operare.
– Foloseste pentru navigare un browser ce beneficiaza de actualizari si asigura-te ca acestea sunt aplicate imediat ce devin disponibile.
– Daca browserul permite utilizarea de plugin-uri, asigura-te ca acestea sunt de incredere.
– Foloseste o solutie antivirus actualizata zilnic. Multi producatori de programe anti-virus ofera versiuni gratuite ale acestora. Efectueaza scanari periodice ale sistemului pentru a identifica posibile fisiere cu potential malitios.
– Seteaza sistemul de operare astfel incat acesta sa afiseze extensiile fisierelor, pentru a observa adevarata lor extensie. Distribuitorii de aplicatii malitioase modifica adeseori extensia acestora pentru a convinge utilizatorii sa ruleze fisiere executabile.
– Acceseaza site-uri de incredere. Exista o serie de plugin-uri ale browserelor care acorda un calificativ de incredere site-urilor vizitate.
– Nu accesa link-urile primite prin e-mailuri care solicita actualizarea informatiilor personale.
Entitatile legitime nu iti vor cere niciodata sa furnizezi sau sa verifici informatii sensibile printr-un mijloc nesigur, precum e-mailul.
– Nu deschide atasamentele aferente unor e-mailuri venite din partea unor expeditori necunoscuti.
– Link-urile nu sunt intotdeauna ceea ce par a fi. Pentru a vedea adevarata resursa URL ce se ascunde in spatele unui link, tine pointerul mouse-ului deasupra link-ului si vei observa, de obicei in partea stanga-jos a ferestrei, link-ul real.
– Nu rula programe a caror origine nu poate fi verificata.
– Fii intotdeauna sceptic cand primesti o oferta ce suna foarte tentant. Multe tehnici de phishing incearca sa te pacaleasca in a oferi date personale.
– Prima regula a navigatului pe Internet este sa ramai cat mai anonim posibil. Aceasta inseamna sa nu faci publice informatiile personale (numele complet, adresa, numarul de telefon, CNP-ul, parole, nume ale membrilor de familie, numere de carti de credit). Majoritatea oamenilor si companiilor credibile nu iti vor cere sa le comunici astfel de date pe Internet.
– Gandeste-te cu atentie inainte de a-ti crea o adresa de e-mail sau un nume de utilizator.
– Expertii web recomanda folosirea unei combinatii de litere si cifre si sa nu incluzi detalii care sa permita identificarea sexului.
– Atunci cand te alaturi comunitatilor online, precum Facebook, Twitter etc., fii cat se poate de discret. Datele personale si pozele postate in mediul virtual s-ar putea sa fie folosite impotriva ta. Oricine iti poate vizualiza profilul de pe retelele de socializare online, pentru a culege informatii pe care le-ar putea folosi ulterior spre a-ti provoca diverse neplaceri.
– Asigura-te ca aplicatiile Facebook acceptate sunt de incredere.
– Evita pe cat posibil cautarile riscante, deoarece rezultatele cautarilor voastre ar putea contine link-uri catre site-uri ce gazduiesc continut malitios. Aceste site-uri pot instala aplicatii malitioase de tip spyware, virusi etc. Daca folosesti aplicatii de partajare a fisierelor, este foarte probabil sa descarci un virus in loc de fisierul audio sau video pe care doresti sa il preiei.
– Urmareste indiciile unor masuri de securitate. Site-urile securizate folosesc „https://” in cadrul adreselor web, litera „s” semnificand faptul ca datele trimise si primite catre/de la site-ul respectiv sunt protejate prin criptare. Niciodata sa nu furnizezi informatii personale pe un site web ce are adresa web prefixata cu „https://”.
– Evita utilizarea retelelor wi-fi publice pentru operatiuni bancare, comert on-line sau afaceri personale.
– Dezactiveaza optiunea Bluetooth atunci cand nu o folosesti.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…
Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…
Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…
Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…
”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…